tatasandry 04.11.04, 23:59 Moja 18 miesięczna córeczka złapała okropny katar,poszukuję sposobu na złagodzenie objawów.Jest zakatarzona do tego stopnia,że musimy czuwać podczas snu.Wydzielina jest tak obfita,że dziecko krztusi się i budzi z płaczem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anek.anek Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 00:16 najlepsza dla maluchów jest sól fizjologiczna a jednorazowych ampułkach, albo roztwór sól morska w aerozolu (skuteczniejsze, ale nie za mocno psikaj, bo dosyć mocne). możesz też pobiec do apteki i kupić kropelki do nosa "Nasivin" - one są nawet dla niemowląt, z wygodnym, miękkim aplikatorem. Bez recepty. No, i oczywiście wyżej ułóż główkę córki. Jeśli katar jest bardzo gęsty i naprawdę urtudnia spanie, to w ostateczności można podać Mucosolvan - rozrzedza wydzielinę. Ale z tym to już ostrożnie, bo chociaż bez recepty, to jednak skonsultowałabym się z pediatrą. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka1 Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 01:12 przede wszystkim ułóż główkę wyżej. jeżeli jej to pasuje połóz na brzuszku.jeżeli już masz daj nasivin-szybko pomoże albo xylorhin, zel do nosa 0.5mg/g. polecam euphorbium compositum zarówno krople i spray. nasmaruj małą maścia rozgrzewającą pomoże doraźnie np.pulmex baby i poobkładaj łóżeczko mokrymi pieluszkami z kroplami (olejki eteryczne) i oczywiście nawilzacz jesli masz(najlepiej woda z solę), albo zrób parówkę. oklepuj często - kładź sobie na kolanach główka lekko w dół i oklepuj ręką w "podkówkę". mukofluidu ci nie polecam- sama przez to przeszłam i ostrzegam -on rzeczywiscie rozrzedza wydzieline, ale przez to powoduje ze jest jej bardzo duzo...i stara metoda- odciagaj gruszka jak najwięcej... Odpowiedz Link Zgłoś
monika_5 Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 07:03 Dobre są homeopatyczne krople w sprayu Euphorbium compositum Heel-a do nabycia w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
tatasandry Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 11:45 Jako pierwsze podaliśmy krople Nasivin pomogły lecz na krótko.Przed godziną psiknąłem Euphorbium i jest dużo lepiej.Jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_5 Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 12:44 Możesz psikać częściej. Każdy lek homeopatyczny w miarę poprawy coraz rzadziej, co nie znaczy że gorzej działa. Gdyby się nasilił, bo przyczyn może być wiele od błahej do poważnej to konsultacja z pediatrą jak najbardziej wskazana. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_olgi Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 09:44 Obawiam się, że przy takim katarze jak opisujesz nie obędzie się bez wizyty u lekarza. My przechodziliśmy taki w tamtym tygodniu ,Olga miała tak obfity katar, że nawet ------------------------------------------------------ Jeśli chcesz mieć przyjaciela , oswój mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_olgi Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 09:47 sorry za szybko wysłałam w każdym razie nabawiła się zapalenia spojówek i skończyło sie na antybiotyku i zapaleniu gardła. Wczoraj byliśmy na kontroli, bo katar trwa nadal i niestety mamy kolejny antybiotyk do poniedziałku(( ------------------------------------------------------ Jeśli chcesz mieć przyjaciela , oswój mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
tatasandry Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 11:20 Właśnie pomaga.Sorry,że nie odpisałem ale byliśmy troszeczkę zajęci. DZIĘKI ! Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 10:03 Ja też proponuję wizytę u lekarza. Jaki ona ma w ogóle katar? Przezroczysty? Lekarz może przepisać jakieś kropelki lub tabletki rozrzedzające wydzielinę np. Sinupret i odpowiednie krople/spray do noska Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 10:31 polecam odessac katar aspiratorem frida a nie gruszka, gruszka glebokiego kataru nie usunie; za kazdym razem gdy jest potrzeba, nos oczysci sie gleboko i córeczka odczuje ulge na dluzej; poza tym lepiej zadzialaja kropelki w czystym nosku. Odpowiedz Link Zgłoś
werta1809 Re: Pomocy katar !!! 05.11.04, 11:01 nagly katar i w dodatku obfity to prawdopodobnie reakcja alergiczna a w tym wypadku nie obejdzie sie bez przykladowo zyrteku moje dziecko mialo to samo dwukrotnie i zawsze ta sama diagnoza nie tylko pylki uczulaja w ten sposob ale rowniez jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9625 Do Fajka-aspirator? 05.11.04, 11:31 Jeśli możesz to napisz coś więcej o tym aspiratorze, bo u mnie gruszka się kompletnie nie sprawdza, a też borykamy się z powodzią katarową.Dzięki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Do Fajka-aspirator? 05.11.04, 11:42 wszystko jest na stronie www dystrybutora ale nie moge podac, bo dostalam juz opier... za reklame, wiec powiem tak: na forum Niemowle oraz "edziecko zdrowie" u gory jest link reklamowy Frida na katar! dodatkowo wpisz w wyszukiwarke forumowa Frida to poznasz opinie mam ktore juz aspirator maja i uzywaly, ja akurat mam pod reka 1 link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=16190745&a=16190745 poniewaz jestem dystrybutorem nie wypada mi podawac nic wiecej niz merytoryczne informacje, najlepiej bedzie jak poczytasz opinie innych mam, natomiast chetnie odpowiem na wszelkie pytania i watpliwosci, bo to mi wolno, a nawet trzeba pozdrawiam F Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9625 Re: Do Fajka-aspirator? 05.11.04, 12:11 A możesz powiedzieć gdzie w W-wie to można kupić?Cena jak przeczytałam przystępna, a warto spróbować.Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Do Fajka-aspirator? 05.11.04, 12:21 Ewa na stronie firmy jak wejdziesz na podstrony fridy, po lewej jest menu i tam jest zakladka "gdzie kupic" i wszystkie miejsca, o ktorych na pewno wiem ze jest; zawsze najlepiej zadzwonic (szczegolnie w przypadku apteki) i upewnic sie czy jest na polce, zebys na darmo nie jechala (telefony sa podane); pzdr F Odpowiedz Link Zgłoś