Dodaj do ulubionych

UPORCZYWE WYMIOTY

17.11.04, 21:16
Witam i proszę o poradę. Moja pięcioletnia córeczka po powrocie z
przedszkola, od kilku już godzin uporczywie wymiotuje. Najpierw były tam
resztki obiadu, duże niestrawione kawałki pierogów. Potem treść zółta płynna
i śluzowa, a teraz lekko zabrawiona na żółta woda. Po każdym najmniejszym
łyku płynu od razu wymiotuje. Mocno się jej przy tym odbija.
Boli ją brzuszek. Dwa razy próbowała się wypróżnić, ale nic z tego nie
wyszło. Ale też w ogóle nie siusia. Boję się, żeby się nie odwodniła.
Jakoś nie mam doświadczenia w takich sprawach. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • mamazuzika Re: UPORCZYWE WYMIOTY 17.11.04, 21:19
      moim zdaniem nie ma na co czekac tylko pedz na pogotowie !z dziecmi nie ma zartu
      !
      • aka10 Re: UPORCZYWE WYMIOTY 17.11.04, 21:28
        Bez przesady z lekarzem.To zapewne grypa zoladkowa.Podawaj po lyzeczce wody do
        picia co 5 minut.Wymioty tez lada godzina powinny ustac.Na taki wirus nie ma
        lekarstwa,trzeba przeczekac.Pozdrawiam.
        • dentystka2 Re: UPORCZYWE WYMIOTY 17.11.04, 22:09
          Nieprawda. W trakcie takich uporczywych wymiotow dziecko latwo sie odwadnia.
          Podawanie wody do picia jest o tyle bez sensu, ze moze wywolywac dalsze
          wymioty. Wyjsciem jest pilny wyjazd na pogotowie lub do szpitala, gdzie podadza
          dziecku np. metoklopramid (lek hamujacy wymioty) i przede wszystkim nawodnia
          pozajelitowo (kroplowka). Prawdopodobnie wystarczy kilka-kilkanascie godzin i
          wrocicie do domu. Nie radze czekac, tylko wezwac pomoc.
          • aka10 Re: UPORCZYWE WYMIOTY 17.11.04, 22:15
            Stad tez napisalam o jednej lyzeczce co 5 minut,a nie szklance na raz.Nie sadze
            tez,ze dziecko 5-letnie ktokolwiek podlaczy do kroplowki po kilku godzinach
            grypy zoladkowej bez zrobienia odpowiedniego badania krwi.Pozdrawiam.
          • mania333 Re: UPORCZYWE WYMIOTY 18.11.04, 00:41
            Znalazłam w apteczce Metoclopramidum (Metoclopramidi hydrochloridum) 10 mg. Ale
            termin ważności jest do 09.2004r.
            I też mam Gastrolit (saszetki po 4,5g) ale też lekko przeterminowany. Ważny do
            10.2004r.

Dziecko budzi się nadal, ale rzadziej. Popija słabiutką herbatę rumiankową i po
            odrobince Smecty.

Metoclopramid jest w tabletkach i nie ma tam żadnej instrukcji ile mogę podać
            takiemu pięcioletniemu dziecku.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka