beatka74 20.11.04, 10:42 hej czy jakos mozna rozpoznac te choroby bez badania? moze z samych objawow zachowania dziecka, itp? i czy badanie przez lekarza osluchowo daje pewnosc, u 2 miesiecznego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indeborga Re: zapalenie oskrzeli lub pluc 20.11.04, 12:36 Moja mała ma 16 tyg. i właśnie wychodzi z zapalenia oskrzeli. Na początku kaszlała raz na jakis czas - nic groźnego, kataru nie miała. Ponieważ mąż był chory pomyslałam, że mała złapała coś od niego. Nie chciałam iść do przychodni, bo wydawało mi się że nie jest tak źle, a organizm sam sobie powinien poradzic, przecież ma przeciwciała ode mnie. Jednak ja tez zachorowałam i wtedy poszło błyskawicznie. W środę rano coś jej zaczęło furgotać w gardle przy oddychaniu, w nocy juz było słychać, że jej coś świszcze przy oddychaniu, w czwartek rano bardzo brzydko kaszlała. Wezwalismy lekarke do domu (było święto) i okazało się, że ma pojedyńcze zmiany w oskszelach, ale kaszel jak przy zapaleniu płuc. A katar owszem ma ale sam nie leci (jak u dorosłego - że też na to nie wpadłam) tylko siedzi głęboko i trzeba odciągać. Dostała antybiotyk w zastrzyku. Teraz juz jest zdrowa ale pokaszluje nadal. Zmiany w oskrzelach możesz sama wysłychać przykładając ucho do plecków dziecka - ja słyszałam nawet przez ubranko, ale to jest późno, bo oznacza że doszło do poważnych zmian. Jeśli dziecko kaszle to trzeba pójść do lekarza, zeby sprawdzic czy to cos poważnego. Ja później miałam wyrzuty, że nie rozpoznałam początków poważnej choroby u dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: zapalenie oskrzeli lub pluc 20.11.04, 13:32 Z małym dzieckiem koniecznie trzeba póść szybko do pediatry, bo choroba rozwija się u takich maluchów błyskawiczne, a wiadomo, ze łatwiej leczyćpierwsze objawy, niz zaawansowana forme choroby. Osłuchanie dziecka przez pediatre to podstawa. Pozdrawiam. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
beatka74 Re: zapalenie oskrzeli lub pluc 20.11.04, 13:36 macie racje ale ja bylam 2 razy u lekarza, bo kurcze ma katar a wiadomo ze u malego dziecka to nie tak jak u doroslego. raz ja pediatra osluchala, a po tygodniu znowu poszlam i doktor jzu inna mowila ze nic nie jest zadnych zmian w oskrzelach czy plucach. dostala tylko witaminke c i wapno. no ale nadal charczy w nocy, i dlatego sie martwie czy te choroby mzona jakos przeoczyc. czy znowu mam isc do lekarza- bo w koncu ile mzoe trwac katar u dziecka? a tak wogole to mala jest pogodna, spi je itp. wiec mzoe naprawde jej nic nie jest, tylko ja panikuje) a to charczenie to mzoe suche powietrze w domku.chociaz u nas zawsze wywietrzone i rozszczelnione okna. a tutaj dziewczyny na forum pisza ze ich dzieci tez charcza, wiec mzoe to taki urok i minie jak pisza niektore w 3 miesiacu zycia. sama jzu nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: zapalenie oskrzeli lub pluc 20.11.04, 13:47 Zmian w płucach czasami nie można wykryć osłuchowo. Gdy miałam dwa miesiące mama poszła ze mną do pediatry, bo kaszlałam. Lekarka mnie osłuchała i zawyrokowała, że jestem zdrowa. Tuż przed wyjściem z gabinetu dostałam ataku kaszlu (duszącego). Wtedy dopiero pediatra dała mojej mamie skierowanie na RTG i okazało się, że to zapalenie płuc. Pediatra mojej trzyletniej córki też twierdzi, że nie każde zapalenie płuc słychać (teraz jest chora - gorączkuje bez innych objawów - robiliśmy już badanie krwi, moczu. I podczas ostatniej wizyty lekarka powiedziała, że jesli gorączka znowu wróci mamy zrobić RTG płuc). Ale wydaje mi się, że jeśli dzidzia ma tylko katar, nie kaszle, to jest to jakaś drobna infekcja. A katar u takich maluchów niestety się zdarza Życzę Wam zdrówka i nie martw się --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Do Beatki 74 20.11.04, 13:59 Witaj Beatko male dzieci czesto oddychaja "charczac", poniewaz maja jeszcze wiotkie miesnie krtani. Przy katarze charczenie bardzo sie nasila, bo dzieciaczki od urodzenia oddychaja noskiem, a gdy jest zatkany katarkiem, to sprawa sie komplikuje. Nawet jesli dziecko wyleczy sie z katarku (nie cieknie z noska), to jeszcze sluz zalega gleboko w jamie nosowej. Dziecko nie umie go wydmuchac ani polknac (taka prawda), wiec potrzeba troszke czasu, aby tez zalegajacy sluz zniknal. Oczywiscie to mija po roznym czasie (nawet ponad tydzien). A jesli chodzi o zapalenie oskrzeli czy pluc, to najlepiej niech lekarz oslucha dziecko. Oczywiscie mozna sugerowac sie charakterem kaszlu (bronchiczny - zap. oskrzeli, pneumoniczny - zapalenie pluc), ale zostawmy to specjalistom. Najlepiej jesli dziecko kaszle lub ma dusznosc - isc do lekarza, bo mozna dziecku zaszkodzic. Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia w te chlodne dni. Edzia Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: zapalenie oskrzeli lub pluc 20.11.04, 14:01 Na temat zapalenia płuc czy oskrzeli sie nie wypowiem bo moj maluszek ich jeszcze na szczescie nie przechodził. Za to wiem co nieco na temat kataru. Adrian miał go dwa razy. Raz tydzien a raz chyba 2 tyg. moze ciut dłzuej. Przy tym własciwie nic innego mu nie dolegało, czasem tylko lekko zaksłał. Nam lekarka powiedziała ze takie małe dziecko samo zwalcza katar i niestety czasem trwa to dosc długo. Nie kazała tez uzywaz gruszki do nosa bo to tylko pogarsza sprawe gdyz podraznia sluzówke. zakraplalismy tylko małmu nos na zmiane woda morska i takim srodkiem homeopatycznym który chroni przed rozwinieciem sie kataru. Po tygodniu zaczelismy stosowac Nasivin ale tylko na noc i tylko gdy Adriankowi wyraznie katar przeszkadzał w spaniu. Jesli dziecko nie kaszle a ma katar to moim zdaniem wszystko bedzie dobrze. pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś