02.12.04, 12:56
Czy ktoś wie gdzie można dostać szczepionkę przeciw odrze (samą)? Nie MMR cz
Priorix. Co sądzicie na temat powikłań poszczepiennych po MMR, czy jest to
sprawa rozdmuchiwana sztucznie czy są to poważne zarzuty.
Jestem z Rzeszowa i dzwoniłem do kilku hurtowni. Wszędzie jest tylko MMR II.
Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • kasiula.m Re: MMR II 02.12.04, 14:03
      W naszej przychodni dzieci z poprzednich roczników były szczepione refundowaną
      MMR II, teraz , w tym roku jest priorix. Myślę więc, że można go dostać w
      hurtowniach, albo proszę zapytać w aptece czy w przychodni.
      A co do "szkodliwości" niektórych szczepień: proszę poczytać wątki na forum
      edziecko zdrowie, wpisując w wyszukiwarce MMR II oraz linki, które można tam
      znaleźć. Każdy rodzic ma swój rozum i odpowiada za zdrowie swojego dziecka. Ja
      należę do grona "matek-histeryczek" w tym temacie, dlatego że moje dziecko
      bardzo rozchorowało się parę godzin po podaniu szczepionki (MMR i ostatniej
      dawce DPT) (b.wysoka gorączka, drgawki i majaczenie) Ani lekarz w przychodni
      ani lekarka z pogotowia, gdzie telefonowałam, nie potraktowali tego poważnie. W
      aktach moje dziecko ma wpisaną infekcję wirusową. Teraz po przeczytaniu tego
      wszystkiego widzę jak poważne mogły być konsekwencje. Inne, znane mi dzieci
      zniosły to szczepienie w miarę spokojnie, jednak (znów: po przeczytaniu tych
      artykułów) boimy się, czy nie to miało negatywnego odbicia w zdrowiu naszych
      dzieci w przyszłości. Z tego co przeczytałam na stronie mercola.com szczepionki
      MMR i DPT zawierają rtęć ako konserwant, natomiast szczepionki firmy
      GSmithKline (np.Infanrix czy Priorix) jej nie zawierają i dlatego są
      bezpieczniejsze.
      Pozdrawiam
      • driadea Re: MMR II 02.12.04, 15:11
        Moja córa byla szczepiona Proprixem i nie miała, jak zwykle, zadnych, nawet
        najmniejszych odczynow poszczepiennych.
        Nie wiem, jakie macie na myśli szkodliwości szczepionki MMR II, czy chodzi o
        autyzm?
        Pozdrawiam, Aga
        • kasiula.m Re: MMR II 02.12.04, 17:24
          Zobacz tutaj, o co mniej więcej chodzi:
          www.mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=450
          Dlaczego lekarze nie informują o tym? Dlaczego nikt nie monitoruje już
          zaszczepionych dzieci, jak się czują po szczepieniu a jeżeli się zgłasza
          powikłania to nikt nie łączy ich ze szczepieniem? Tak było w naszym przypadku.
          Wolałabym wiedzieć o zagrożeniach tak ze strony choroby jak i szczepienia. A
          nie fałszywych zapewnień typu "Nigdy nie zanotowaliśmy powikłań po szczepieniu".
          Pozdrawiam.
        • kasiula.m Re: MMR II 02.12.04, 17:34
          Ponadto Priorix nie zawiera rtęci, jako konserwantu i białka jaja kurzego, więc
          jest bezpieczniejszy da alergików. Na pewno jest wiele różnic. Ale nie jest to
          pewne na 100 %, bo nie mam ulotek przed sobą. To przeczytałam gdzieś na forum.
          Pozdrawiam.
          • driadea Re: MMR II 02.12.04, 17:43
            Niebardzo wiem o co chodzi, naprawdę Was nie informują w przychodniach o
            ewentualnych zagrożeniach????
            Każdorazowo dostaję szczegółowy wykaz ewentualnych powikłań poszczepiennych i
            szczerze mówiąc byam pewna, że tak jest wszędzie!
            W "mojej" przychodni w ogóle nie szczepi się MMR II, jest tylko Priorix (chyba,
            że ktoś sobie zażyczy, to sprowadzą, jak sądzę), ale personel udziela
            informacji także o "autyzmie po MMR II", czego w informacji pod podanym linkiem
            nie ma.
            Pozdrawiam, Aga
            • bjalow Re: MMR II 02.12.04, 18:06
              w wielu wątkach na ten temat na forum pisano ze MMR II i Priorox to to samo,
              rózni sie tylko producent. I kontrowersje (np podejrzenie o wywoływanie autyzmu)
              wzbudzają wszystkie szczepionki typu MMR.
              Pozostaje miec tylko nadzieje ze te podejrzenia sa niesłuszne, chociaz w
              zapewnienia lekarzy trudno mi uwierzyc, bo faktycznie, co z tego ze informują o
              mozliwych powikłaniach, potem nigdzie tego nie zgłaszają i oficjalnie tylko
              znikomy procent zle reaguje. u mnie odpukac jak dotad było dobrze po
              szczepieniach, tylko zaczerwienienie sie długo utrzymywało, ale lekarz nigdy sie
              mnie nie spytał czy cos sie działo po szczepieniu.
    • saba76 Re: MMR II 02.12.04, 17:56
      znam sporo dzieci zaszczepionych szczepionką MMR II nawet przed wprowadzeniem
      jej do obowiązkowego kalendaża szczepień(moja 5latka byla zaszczepiona i 19mc
      cora z kalendaża) i żadne z tych dzieci nie mialo powiklań poszczepiennych,po
      za opuchlizną lucb gorszym 2-3dniowym samopoczuciem, które jest przy każdej
      szczepionce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka