Dodaj do ulubionych

jedno oczko mniejsze

06.12.04, 13:05
Parę dni temu zauważyłam u mojego dwuletniego synka ,że lewe oczko ma
mniejsze.Nie ma opuchniętej powieki,nic go nie ugryzło ale ewidentnie jest
mniejsze.Jaka może być tego przyczyna?Może to nic poważnego ale boję
się.Pozdrawiam.Emma
Obserwuj wątek
    • alicja30 Re: jedno oczko mniejsze 06.12.04, 23:31
      Czy jestes pewna, ze wczesniej oba oczka byly tej samej wielkosci? Czy zrenice
      tez sa roznej wielkosci? Czy oczko wyglada tak jakby zapadlo sie glebiej do
      oczodolu? Pytam o to, bo sama tez mam jedno oko mniejsze, ale to dluga historia.

pozdrowienia

Alicja
      • emma.12 Re: jedno oczko mniejsze 07.12.04, 09:52
        Wcześniej oczka były tej samej wielkości.Sprawdzałam nawet na zdjęciach,żeby
        się upewnić.Zrenice są takiej samej wielkości.Wygląda to w ten sposób, jakby
        prawa powieka bardziej przykrywała oczko.W czwartek idę dolekarki.Mam
        nadzieję,że mnie uspokoi.Pozdrawiam.Emma
    • anek.anek Re: jedno oczko mniejsze 07.12.04, 10:31
      Ja u wojego synka zauwazyłam coś takiego dużo wcześniej niż Ty, bo kiedy miał
      ok 3-4 miesięcy. Źrenice były ok, tylko sama szpara oczna była nierówna.
      Okazało się później, że to wszystko związane jest z nierównym napięciem
      mięśniowym (mały słabiej poruszał jedną troną ciała, odwracał główkę tylko w
      jednąstronę).Z drugiej strony też jst tak, że każdy z nas tylko pozornie jest
      idealnie symetryczny.
      W wieku dwóch lat nagle ta róznica była bardzo widoczne, ale doszły też inne
      objawy , po prostu miał sparaliżowane nerwy jednej strony twarzy, ale to już
      związane było z chorobą jaka go dopadła (borelioza).
      Jeśli faktycznie jest to w widoczny sposób zauważalne, to poszłabym do
      neurologa, albo przynajmnie pediatry. Wychodzę z założenia, że lepiej chuchać
      na zimne.
    • zdral Re: jedno oczko mniejsze 07.12.04, 20:10
      U mojego syna okulista stwierdził "asymetrię szpar powiekowych" tzn przy źrenicach tej samej wielkości jedno oczko jest wyraźnie mniejsze. Wiąże się to (jak w przypadku mojej przedmówczyni) z nierównym, nieprawidłowym napięciem mięśniowym. Zobaczysz co ci powie lekarka (w czwartek) ale jeśli jest tak jak w naszym przypadku konieczna jest wizyta u neurologa.
      Pozdrawiam
      M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka