Dodaj do ulubionych

ciagle wysuniety jezyk

03.01.05, 17:03
drogie mamy,

moja 4-miesieczna corcia trzyma jezyk caly czas wysuniety na wierzch...
wyglada to dosc dziwnie....
slyszalam kiedys ze moze to swiadczyc o nieprawidlowosciach tarczycy...

co to moze byc?
poddajcie mi prosze jakis pomysl, bo bardzo sie martwie, moze powinnam
poprosic lekarza o wykonanie jakichs specyficznych badan?

pozdr

inka
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: ciagle wysuniety jezyk 03.01.05, 19:04
      Zrób sobie, tzn. dziecku TSH w takim razie, to raczej rozwieje Twoje
      wątrpliwości i uspokoi. U takiego maluszka powinni pobrać krew z paluszka.

Pozdrawiam
    • jswm Re: ciagle wysuniety jezyk 03.01.05, 19:36
      a jak sobie radzi z ssaniem?
      wiem, że u starszych dzieci taki wyciagnięty język świadczy np o nieprawidłowym
      napięciu mięśniowym - sprawdza to neurolog, potem wykonuje się odpowiednie
      ćwiczenia.
    • sylwia_alek Re: ciagle wysuniety jezyk 04.01.05, 08:45
      Moje dziecko jest troszkę starsze od Twojej córci, ale jak miał koło 10
      miesięcy to cały czas chodził z wystawionym języczkiem. Nie pomagało wpychanie
      języczka do buzi, próbowaliśmy smarować bródkę małego cytryną ale to też nie
      pomogło. Lekarz powiedział, że to minie, że jest to taki kaprys małego dziecka.
      I faktycznie minęło po jakimś czasie. Teraz już o tym zapomnieliśmy.
    • panterka-23 Re: ciagle wysuniety jezyk 04.01.05, 10:09
      powiem ci jedno... moja Maja majac 4 m-ce tez ciagle wystawiała jesyk mineły 3
      tyg i robi to coraz rzadziej...poniewaz wymysla sobie coraz to inne zabawy.
      Dziecko poprostu poznaje swoje ciało. I jeszcze nie raz cie zadziwi. A
      wystawiony jezyk faktycznie objawen niedoczynnosci tarczycy ale nie masz sie co
      tym martwic poniewaz w szpitalu sa wykonywane badania przesiewowe i one by
      wykazaly ewentualna niedoczynnosc tarczycy
    • kaa21 Re: ciagle wysuniety jezyk 20.01.05, 17:33
      Witam, mam ten sam problem.
      Nazywam się Katarzyna. Jestem mamą 9-cio miesięcznej Zuzi. Zuzia od urodzenia
      ma rozchylone usta i wysunięty język. Niedawno dowiedziałam się, że to było
      powodem niepowodzeń w karmieniu piersią i potrzebne są ćwiczenia logopedyczne.
      W przeciwnym razie mała może mieć kłopoty z mówieniem i ząbkami. Wiem już mniej
      więcej jakie ćwiczenia trzeba wykonywać (z internetu i od pediatry), ale nie
      wiem jaki sposób karmienia jest dla małej najlepszy. Czy powinnam karmić ją
      butelką (jeśli tak to z jakim smoczkiem, okragły czy anatoniczny?), czy może
      lepiej tylko łyżeczką i jak najwięcej dawać jej do grzyzienia?
      Dodam jeszcze, że Zuzia przez 4 pierwsze miesiące życia krztusiła się przy
      każdym karmieniu. Bałam się, że się udusi. Żaden pediatra nie powiedział
      dlaczego i co z tym robić. Teraz juz jest lepiej, ale język trzyma nadal na
      wierzchu. Płacze podczs ćwiczeń, denerwuje się.
      Nie chciałabym jej zaszkodzić niewłaściwym karmieniem. Nie wiem też, czy
      powinna ssać smoczka gryzaczka.
      Ps. Opis ćwiczeń logopedycznych można znaleźć w internecie.
      Pozdrawiam Kasia
      • xxxinkaxxx Re: ciagle wysuniety jezyk 20.01.05, 20:42
        hej,

gdzie moge znalezc te cwiczenia w necie? jakos nie bardzo moge.... a moze
        mozesz mi je przeslac na adres xxxinkaxx@gazeta.pl? bede wdzieczna...

u nas tez byly klopoty z karmieniem cycuniem, tzn zorientowalam sie dosc pozno
        ze zuzia owszem ssie, ale nieefektywnie....

od 3 tyg zycia jest na butli, my uzywamy chicco- seria "fizjologiczna"....

nie wiem czy to butla, czy po prostu czas- teraz jest juz z jezykiem lepiej,o
        wszem wyciaga ale juz nie tak caly czas i nie caly jezyk... ma teraz prawie 5 m-
        cy..

pozdr

INKA
        • kaa21 Re: ciagle wysuniety jezyk 24.01.05, 11:33
          Cześć,

Przesyłam ciekawe strony:
          1) Polski związek logopedów: logopeda.org.pl
          Jest tam poradnia internetowa. Polecam. Naprawde można uzyskać pomoc. Ja
          uzyskałam. Na stronie głównej jest ciekawy artykuł o niemowletach.
          2) Poradnia Logopedyczna w Warszawie: www.logopedia.com.pl
          Maja kontrakt z NFZ.
          Droga Inko, próbowałam wysłać Ci pliki z ćwiczeniami, ale wiadomość do mnie
          wróciła. Podaj inny adres lub napisz do mnie na: kaa2@tlen.pl
          Pozdrawiam
          Kasia
      • alakakaka Re: ciagle wysuniety jezyk 12.11.25, 08:52
        Czy już wszystko ok. U Pani? Proszę się odezwać. Mam ten sam problem z synkiem.
    • justysia25 Re: ciagle wysuniety jezyk 20.01.05, 23:44
      Hej
      Moja córcia jest starsza od Waszych - ma 4 lata. Ale w wieku niemowlęcym też
      ciągle miała wysunięty język. Pamiętam zabawną sytuację jak w czasie sesji
      zdjęciowej z chrzcin fotograf czekał aż mała schowa język albo zrobi jakąś
      minkę, ja ją rozśmieszałam, a ona nic - cały czas język na wierzchu. Później
      tzn. ok roku już miała zamkniętą buźkę, jednak język pozostawał między zębami,
      obecnie córcia jak mówi niektóre głoski to sepleni a to dlatego że
      nieprawidłowo układa język. Jak była mała to nikt nie zwrócił mi na to uwagi, a
      w konsekwencji musimy teraz robić ćwiczenia (logopedyczne) a przede wszystkim
      muszę nauczyć ją prawidłowo układać język przy przełykaniu śliny a to dość
      trudne zadanie bo nikt nie myśli w tym momencie co robi język.
      A ćwiczenia logopedyczne polegają na "zabawie" z językiem, tzn. m.in. wysuwaniu
      go jak najdalej w góre i w dół oraz na boki, oblizywaniu, wypychaniu policzków.
      Jednak do takich ćwiczeń dziecko musi być starsze niż niemowlę żeby załapało o
      co chodzi.
      Pozdrawiam
      Justyna
      • kaa21 Re: ciagle wysuniety jezyk 24.01.05, 11:42
        Cześć Justyno,

Mój syn też seplenił. Ćwiczenia logopedyczne w przedszkolu nie pomagały. Jak
        się coś robi 2x w tyg to trudno, żeby pomogło. Jak miał 5 lat, to poszłam z nim
        do logopedy w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej. Otrzymalismy zestaw cwiczeń
        i cwiczylismy codziennie! Czasem 2x dziennie. Po 3 tygodniach przestał
        seplenić.Teraz ma 7 lat i ani sladu po seplenieniu.
        Pozdrawiam
        Kasia
        • donciaw Re: ciagle wysuniety jezyk 25.01.05, 12:58
          Witajcie!
          A ja jestem logopedą i mój 15-miesięczny synek też od urodzenia ma lekko
          wysuniety język i rozchylone usta. To znaczy teraz już znacznie mniej i
          rzadziej, ale, do rzeczy. Każdy przypadek jest inny i absolutnie nie można tutaj
          generalizować. Jeżeli zuważycie coś niepokojącego to musicie pokazać to
          specjaliście, logopedzie, o którym wiecie, że zajmuje się niemowlętami,
          najlepiej jeśli pracuje metodą Castilo Moralesa. On sprawdzi napięcie mięśniowe
          dziecka, zbada pod kątem logopedycznym, skieruje dalej, w razie potrzeby, no i
          zaleci ćwiczenia.
          Ja sama skorzystałam z pomocy takiegoż logopedy, gdy Filip miał 10 mies.i
          okazało się że to ani problem logopedyczny, ani neurologiczny, anie
          ortodontyczny, ale prawdopodobnie odziedziczony po tatusiu. No i rzeczywiście,
          bez żadnych cwiczeń samo mija z wiekiem. Ale powtarzam raz jeszcze :u każdego
          dziecka inna może być przyczyna i dlatego namawiam na kontrolę u specjalisty.
          Pozdrawiam
          doncia
          • kaa21 Re: ciagle wysuniety jezyk 26.01.05, 18:33
            To pocieszające co piszesz. Ja właśnie szukam odpowiedniego neurologopedy dla
            mojej córki.A czy Twoje dziecko też miało kłopoty ze ssaniem piersi, butelki i
            krztusiło się podczas każdego posiłku kilkakrotnie? Wydaje mi się, że takie
            objawy nie wróżą dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka