Dodaj do ulubionych

jak podawać Furaginum?

11.01.05, 08:53
W moczu mojej dwuletniej córki stwierdzono:
leukocyty 3-4
erytrocyty wyługowane 3-4.
Lekarka uważa, że poziom leukocytów jest zbyt wysoki, a czerwonych krwinek w
ogóle nie powinno być w moczu, w związku z czym zapisała Furaginum 0,05.
Niestety, obie zapomniałyśmy o dawkowaniu. Czy ktoś może wie, jakie powinno
być dawkowanie dla dwuletniego dziecka? W ulotce przeczytałam, że 5-7 mg/dobę
na 1 kg masy ciała. Rozumiem to w ten sposób, że skoro dziecko waży ponad 11
kg, to mogę podać 1 tabletkę Furaginum (50 mg) na dobę. Czy dobrze rozumiem?
Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • graszka25 Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 09:00
      myślę, że dobrze rozumiesz. moja mała kiedyś też dostawała i też lekarz tak
      liczyła. ppodawaj jednak lepiej pół tabletki rano i pół wieczorem. moja
      dostawała ćwiartki ale była dużo mniejsza.pozdrawiam i życzę zdrówka dla
      córeczki.
      • madziulec Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 09:09
        Pol tabletki rano i pol wieczorem to dawka lecznicza. Poz atym akurat furagin
        podaje sie w zaleznosci od wagi!!!
        I moze akurat kolezanka musi podawac tylko dawke terapeutyczna?????
    • madziulec Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 09:11
      Nie podawaj sama bez zalecenia lekarza. Po pierwsze mozesz zaszkodzic. Po
      drugie lek moze wcale nie pomoc, bo moze nie byc skuteczny na to, co dolega
      Twojemu dziecku, bo moze tu byc skuteczny np. Urotrim.
      Poza tym sa dwie dawki furaginy - terapeutyczna i lecznicza. Ktora podawac - to
      akurat musi zdecydowac lekarz.
      • graszka25 Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 09:35
        w sumie masz rację. ja zasygerowałam się dawką leczniczą bo w moczu są
        leukocyty co może wskazywać na zakazenie ukł moczowego. w zasadzie to lekarz
        powinien wykonać posiew moczu i dopiero przepisać lek. idź lepiej do lekarza i
        porozmawiaj.
      • jagoda2 Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 09:38
        Hej madziulec,
        to nie tak, że ja chcę podawać Furaginum na własną rękę. Jak napisałam poniżej,
        w badaniu ogólnym moczu stwierdzono: leukocyty 3-4 oraz erytrocyty wyługowane 3-
        4. Lekarka uważa, że poziom leukocytów jest zbyt wysoki, a czerwonych krwinek w
        ogóle nie powinno być w moczu, w związku z czym zapisała Furaginum 0,05.
        Niestety, obie zapomniałyśmy o dawkowaniu, stąd moje pytanie. Ostatecznie,
        pewnie po prostu zadzwonię do lekarki. Czy Ty też uważasz, że podane ilości
        leukocytów i erytrocytów są nieprawidłowe?
        • madziulec Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 09:48
          Prawde mowiac dla mnie byloby to niepokojace te erytrocyty, same leukocyty sa
          tez normalnie wydalane.
          Zrob posiew i zobaczysz.
          • jagoda2 Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 10:05
            Hej madziulec,
            oto wynik posiewu moczu:
            1. Escherichia coli - 200 w 1 ml
            2. Proteus sp. - 400 w 1 ml
            3. Staphylococcus spp. - 600 w 1 ml
            Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale córka ma dwa lata.
            Dodam, że badanie ogólne moczu wykazało pojedyńcze nabłonki płaskie,
            leukocyty 3-4 i erytrocyty wyługowane 3-4, śluz skąpy, a baterii niby nie ma.
            W laboratorium twierdzą, że wynik jest ok, ale ja mam wątpliwości. Gdyby
            wszystko było ok, to chyba nie powinni nic wyhodować w posiewie?
            Moja pediatra stwierdziła, że w sumie ten wynik jest poprawny (wyhodowane
            ilości bakterii nazwała "diagnostycznymi") , tylko "trochę dużo" E.coli plus te
            erytrocyty w moczu. Dodam, że w posiewie kału E.coli nie wyhodowano, więc
            podejrzenie, że to z kału, odpada. Myślę, że lekarka biorąc pod uwagę
            całokształt tych wyników, zaleciła Furaginum, tylko obie zapomniałyśmy o
            dawkowaniu.
            Czy Twoim zdaniem podane przeze mnie wyniki można uznać za niepokojące?
            Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
            • madziulec Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 10:21
              Z posiewu (nie jestem lekarzem!!!) ja bym wywnioskowala, ze jest bardzo zle
              pobrana probka. Jak znam zycie - pobrana do woreczkasmile)))
              I wtedy wynik jest bardzo zafalszowany - jezeli dziecku cos dolega to ma jedna
              bakterie i to w ilosci przynajmniej 10^4. Te wartosci, ktore sa u Twojego
              dziecka sa male.
              Leukocyty sa zawsez wydalane z moczem, wiec nie ma sie czym przejmowac. Co do
              erytrocytow - moze byc bardzo wiele przyczyn. Rowniez wydalenie kilku
              erytrocytow moze byc normalne i nie wzbudzac podejrzen przy pozostalych
              badaniach w normie.

Posiew napewno bym powtorzyla - dziecko napewno bylo zle przygotowane!!!!
              Poza tym - e.coli jest nie tylko w kale! Jest w moczu, ukladzie pokarmowym.. W
              Kale sa enterococcus faecali.
              I ja bym na same leukocyty akura nie myslala o furaginie.
              • jagoda2 Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 11:19
                Próbka była pobrana do jałowego pojemniczka, ale być może, że coś było "nie
                tak" podczas "łapania" tego moczu.
                Sądząc jednak po wynikach i zakładając, że to "błąd" przy pobieraniu moczu,
                należy się tym wynikiem przejmować, czy nie? Gdyby coś było nie w porządku, to
                wyszłaby chyba jakaś bakteria w dużej ilości, jak sądzisz? Ja to sobie w ten
                właśnie sposób tłumaczę. A furagin lekarka zaleciła głównie ze względu na
                E.coli i erytrocyty w moczu, jak sądzę. Dodam jeszcze, że córka nie miała
                żadnych dolegliwości ze strony układu moczowego, a badania zlecono ze względu
                na "brzydkie" kupy (od czegoś trzeba było zacząć).
                Może te moje "dywagacje" tutaj wyglądają śmiesznie i mało poważnie, ale
                ponieważ sama nie jestem obeznana w temacie, to chętnie korzystam z
                doświadczenia i rad osób znacznie lepiej doedukowanych w tej dziedzinie. W
                każdym razie zdaję sobie sprawę z mojej ignoracji w tym zakresie i dlatego
                chciałabym dowiedzieć się, jak najwięcej.
                • madziulec Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 11:36
                  No to dziecko bylo niewlasciwie przygotowane. To normalne, nie przejmuj sie.
                  Nie wiem, czy przemywalas dokladnie wargi sromowe corce woda a potem
                  rivanolem?? Czy pobralas mocz ze strumienia srodkowego????
                  • jagoda2 Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 13:11
                    Co to jest corce woda? Niczym takim nie przemywałam ;-(. Ani nawet rivanolem.
                    Kiedy w aptece pytałam o jakiś środek do odkażenia/przemywania, powiedziano mi,
                    że nie ma takich środków. Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak Rivanol ;-(.
                    Ale teraz kupię na pewno i koniecznie powtórzę to badanie moczu, przynajmniej
                    to ogólne. Ja po prostu podmyłam córkę wodą z mydłem i delikatnie osuszałym
                    wyjawioną gazą opatrunkową. Rozumiem, że te "środki odkażające" są
                    niewystarczające ;-(. Cóż, następnym razem będę mądrzejsza, wszak człowiek uczy
                    się przez całe życie, nieprawdaż? W każdym razie dziękuję za życzliwe rady i
                    uwagi.
                    Pozdrawiam
                    • madziulec Re: jak podawać Furaginum? 11.01.05, 13:24
                      Zanim zaczniesz pobierac mocz trzeba dziecko umyc! Potem trzeba dokladnie
                      przemyc wargi sromowe rivanolem (to taki żółtawy płyn do kupienia w aptece),
                      gazikiem! Gazik po każdym przeciągnięciu wyrzucić. Wargi sromowe umyć od
                      wewnątrz i od zewnatrz, bardzo dokładnie, po to by usunąć właśnie wszelkie
                      bakterie.
                      Poza tym po umyciu wodą postaraj się osuszyć zwykłym papierowym ręcznikiem, nie
                      takim, który uzywasz na codzień, bo na nim tez sie gromadzi od cholery
                      wszelakiego rodzaju bakterii...

A co do rad - no coz.. Nie kazde dziecko ma zakażenia dróg moczowych lub
                      refluks dróg moczowych...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka