chwojka 13.01.05, 16:47 moja 12-letnia córka ma początki trądzika, czym smarujecie buzie dorastających pociech? z góry dziękuję za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodo30 Re: trądzik młodzieńczy 13.01.05, 20:07 Jako właścicielka podobnej dolegliwości, której pozbyłam sie po dwudziestych urodzinach radzę nie eksperymentować, tylko pójść do dermatologa. Zamiast kupować drogie specyfiki na włąsną rękę lekarze często przepisują maści robione w aptece, które są tanie i skuteczne.... oczywiście na jakiś czas, bo nie ma się co czarować, trądzik to niezwykle wierny towarzysz, jak się raz przyczepi, trudno się go pozbyć. Pozdrawiam i życzę sukcesów w nierównej walce z hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: trądzik młodzieńczy 14.01.05, 10:28 Od razu do dermatologa? To chyba przesada, jak świat światem kilkadziesiąt procent młodych ludzi przechodzi trądzik i jakos z tego wyrasta. Do lekarza to chyba dopiero jak zaczną się z nim jakieś szczególne problemy. Mój nastolatek myje twarz żelem przeznaczonym właśnie do takich celów. I to właśnie ci polecam, żel do cery trądzikowej jakiejś dobrej firmy. On akurat używa Johnsona ale jest tego dużo, wybierz coś i niech używa zamiast mydła. Poza tym uczul ją na higienę, niech nie dotyka twarzy brudnymi rękami, w szkole, na ulicy itd, i często myje buzię. Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: trądzik młodzieńczy 13.03.05, 11:22 A ja uwazam, ze jak najszybciej nalezy sie leczyc, bo pozniej jest coraz gorzej a ponadto moga zostac blizny. Sama cierpialam na straszny tradzik, wyprobowalam chyba wszystkie rynkowe kremy, mascie i nic nie pomoglo, nawet Dalacin nie pomogl. W moim przypadku rewelacja okazal sie laser. Regularne oczyszczanie i zabiegi laserem (niestety bardzo drogie) okazaly sie rewelacja. Wiem, ze pomagaja tez zabiegi kwasami owocowymi (ale to juz chyba musi byc podgojona skora). Slyszalam tez o jeszcze jednym sposobie - podobno rowniez rewelacyjny. W Krakowie robia wymaz z ropni i na podstawie tego co wychoduja daja Ci antybiotyk najlepszy dla Ciebie. Meteda sprawdzona na moim mezu i jego bracie - po tradziku ani sladu. Odpowiedz Link Zgłoś
19802302a Re: trądzik młodzieńczy 13.03.05, 17:45 Syn mojej sąsiadki(16 lat) używa toniku antybakteryjnego AVON, jest seria kosmetyków do cery trądzikowej tej firmy (dodam ze nie jestem konsultantką Avon i nie naciągam!!!!)Łuksz chwali sobie ten tonik, więc może spróbujcie. Niedawno była promocja na ten tonik kosztował ok 10 zł a tak normalnie ok20. więc nie jest to duży wydatek w porównaniu z innymi specyfikami np. w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś