23.01.05, 21:26
Lek o nazwie Depakine (substacja czynna walproinian sodu 200 mg) przepisala
nowa pani psychiatra Mlodemu. No i z ulotki wynika jasno, ze to lek
przeciwpadaczkowy. Dlaczego na nadpobudliwosc wielu lekarzy przepisuje leki
przeciwpadaczkowe??? Czy Wy tez tak macie, czy tylko mnie sie to zdarza???
Nie podalam Mlodemu leku, chce sie skonsultowac z kolezanka psychiatra
najpierw. Sama juz nie wiem, co robic sad(((
Co sadzicie??? Czy to normalne????
Obserwuj wątek
    • halina.kantor Re: Depakine 23.01.05, 21:49
      Depakine jest stosowana dla dzieci nadpobudliwych, mój mały ją brał przez 5 dni
      i okazała się zupełnie chybiona, ale, żeby dobrać leki trzeba próbować.
      • pelaga Re: Depakine 23.01.05, 22:05
        Dzieki za odpowiedz smile)) Swiruje juz od tego wszystkiego sad(( Strasznie boje
        sie podac mu lek po tym, jak po ostatnim leku mial taki odjazd, ze przez 3 dni
        byl "uspokojony" sad(((
        Dziekuje raz jeszcze troche sie uspokoilam. Moze jutro odwaze sie mu podac na
        noc. Mamy takie wskazania, zeby podawac przez pierwszy tydzien na noc, a potem
        dwa razy na dobe.
        Pozdrawiam
    • wojn Re: Depakine 23.01.05, 22:34
      Mój syn bierze Timonil ten lek też jest przeciw padaczkowy.
    • mamainiania Re: Depakine 31.01.05, 21:54
      Witaj, mój mały co prawda ma padaczkę, ale ani Depakine ani timonil, ani inny
      lek przeciwpadaczkowy nie daje mu wyciszenia...mój dom to piekło na ziemi...nie
      śpi, nie ma czsu jeść, martretuje starszego, niszczy wszystko co spotka na
      swojej drodze, stuka głową o podłogę, bije się pięściami w głowę, wyrywa
      gniazdka, drze tapety, rzuca tym co ma akurat w ręku, gryzie, kopie, wrzeszczy
      całymi dniami...horror...nawt nasz pies ucieka przed nim gdzie się tylko
      da...dzisiaj u lekarza odstawił taką scenę, że dostaliśmy
      hydroxyzinum...podobno pomaga. Czy ktreś dziecko to brało? i czy pomogło?
      Pozdrawiam wszystkich zdesperowanych i zmęczonych rodziców - Agnieszka.
      • kaszka66 Re: Depakine 01.02.05, 07:59
        Zaraz, zaraz. Piszesz, że ma padaczkę i dostał hydroxizinum? To wszystko mi nie
        pasuje. Mam w domu jednego z padaczką drugiego z adhd. Dlatego się wtrącam. Po
        pierwsze z jakiego powodu jest padaczka? U nas był to objaw nowotworu mózgu, po
        operacji i dzięki stale przyjmowanym lekarstwom (amizepin, o jejku zapomniałam
        nazwy tego leku, który stale jest przyjmowany) napady ograniczone zostały do
        minimum, ale to nie jest reguła. Nad nami w jakiś szczególny sposób czuwa Pan
        Bóg.
        Hydroxyzinum ja sama brałam w młodości. Powodowała we mnie ospałość i
        otępienie. Byłam już na tyle duża, że sama z niej zrezygnowałam, bo czułam, że
        to nie jest sposób na życie.
        Nie chcę radzić, bo wiem ile takie rady mogą zrobić szkody. Ale ja na Twoim
        miejscu szukałabym innych lekarzy. Ten mój z nowotworem przez błędną diagnozę
        jest kaleką - bardzo dzielnym, ale kaleką. Dmuchaj na zimne i nie ustawaj w
        zdobywaniu wiedzy. Pomyłka zawsze wchodzi w rachubę, bo pewnych schorzeń nie da
        się rozpoznać bez zajrzenia do środka organizmu. Życzę wytrwałości. Opłaca sie.
        Powiem Ci tylko, że ja już szukam bardzo wiele lat i nie ustaję i ciągle
        dowiaduję się czegoś nowego.
        • mamainiania Re: Depakine 01.02.05, 15:29
          Witaj, mały ma Zespół Westa. Jest zarażony wirusem CMV, ma opóźnienie rozwoju
          psycho-ruchowego. Do neurologa chodzimy do Instytutu Matki i Dziecka, ale
          hydroxyzinum dostałam od lekarza rodzinnego. CZy jest coś o czym nie wiem? Czy
          dzieciom z padaczką nie wolno podawać tego leku? Dałam mu wczoraj wieczorem i
          przespał od 22 do 4.30 i byłam wniebowzięta rano, bo nie pamiętam, kiedy tak
          spał...czy wogóle kiedykolwiek tak spał. Rano dostał kolejną dawkę i spał
          2godz.....znowu zdziwienie...nie wiem jak się zachowuje, bo teraz jestem w
          pracy, ale jak wrócę, to napiszę wieczorkiem jak to wygląda. Powiem szczerze,
          że zaniepokoiła mnie Twoja reakcja na to co napisałm, jeśli możesz to napisz
          dlaczego okazałaś takie zdziwienie.
          Pozdrawiam - Agnieszka
          • kaszka66 Re: Depakine 02.02.05, 08:19
            Witaj Agnieszko!
            Moje zdziwienie wynikało z niewiedzy. Wyjaśniłaś na co choruje Twoje dziecko, a
            ja w tej sytuacji nie mam nic do dodania. Nie jestem lekarzem. Napisałam tylko,
            tak jak wcześniej prosiłaś, jakie ja miałam doświadczenie z tym lekiem, ale to
            były zupełnie inne sytuacje, nie tak poważne jak w Waszym przypadku.
            Jestem całym sercem z Tobą i z Twoją rodziną Agnieszko.
            Kaśka
      • ewa9641 Re: Depakine 31.08.05, 12:41
        Mam dziecko z epilepsja i z ADHD lecze dziecko Depakina i na epi dziala a na
        Adhd nici.
    • janmariadreptak Re: Depakine 31.01.05, 22:30
      Tak się trochę porozglądałem i mi wyszło, że do niedawna nie było leków
      zaadresowanych na adhd. Ritalinu u nas nie ma, tego drugiego, nie pamiętam
      nazwy, też jeszcze nie ma. W związku z tym lekarze zapisują różne leki, które
      pomagają na adhd "przy okazji", jako skutek uboczny. Leki przeciwpadaczkowe i
      przeciwdepresyjne zmieniają nieco przemiany chemiczne w mózgu i bywa że na adhd
      też pomogą. A leki przeciwdepresyjne dla wielu z adhd'owców tak pozatym bardzo
      się przydają. Ważne, żeby lek nie okaleczył delikwenta psychicznie! Bo niektóre
      leki mogą działać zbyt silnie! Mogą stłumić czowieka. Oczywiście ideał byłby,
      gdyby lek pomagał w koncentracji nie ograniczjąc inteligencji i energii. Ale jak
      się nie próbuje, to nie ma szansy na sukces.
    • mtmonika Re: Depakine 15.02.05, 12:06
      witajcie!
      Ja w temacie leków jestem zielona. Mój wiko od roku jest na lekach, najpierw
      amizepin, teraz neurotp (to jest to samo). Ma nieprawidłowy zapis EEG, ale nie
      jest to padaczka. Neurotop jest lekiem stosowanym w leczeniu padaczki, a
      ostatnio wyczytałam, że jest on z grupy stabilizatorów nastroju. wiktor oprócz
      braku koncentracji i nadruchliwości miał spore problemy z impulsywnościa i
      agresją. Teraz jest lepiej,jest bardziej spokojny, potrafi mnie wysłuchać,
      wykonać polecenia, umie wysiedzieć w ławce na lekcji, nie jest otepiały ani
      senny. Ale ja dalej nie wiem nic o leczeniu farmakologicznym. Operujecie tu
      nazwami takich leków, a ja o żadnym z nich nie słyszałam. Czy są jakieś strony
      www, gdzie można poczytać na ten temat? aha, jesli chodzi o leki typu
      Gingobiloba, IQ10, lecytyna, magnez czy inne ziołowe na poprawę koncentracji,
      to osobiście uważam, że to pieniądze wyrzucone w błoto (jesli chodzi o ADHD, bo
      jak pisałam już na forum mnie bardzo pomógł leki Vitabulecithine, ale to było
      podłoże raczej nerwowe). a jakie jest wasze zdanie?
      Osobiście zaufałam lekarzowi, który przepisał lek synowi, a ostatnio byłam u
      drugiego i ten potwierdził, że lek jest dobrze dobrany, tylko dawkę ciut
      zwiekszył na dzień.
      Jeszcze jedno - te wszystkie leki źle wpływają na wątrobę - jak często trzeba
      robić badania kontrolne prób wątrobowym bądź innych?
      Pozdrawiam
      monika
      • janmariadreptak Re: Depakine 15.02.05, 12:15
        Moim zdaniem neurotop nie jest najlepszym lekiem.
        Patrz:
        hyperreal.info/drugs/go.to/art/4448
        Ale może w Twoim przypadku jest dobry? Nie wiem, nie ma reguły.
        Jest pochodną imipraminy, która jest często stosowana w takich przypadkach. Ale
        drobna zmiana w budowie cząsteczki może całkiem zmieniać działanie.
        • mtmonika Re: Depakine 15.02.05, 12:41
          Przeczytałam sobie i tam nic nie pisze, aby neurotop był zalecany przy ADHD.
          Podaje dokładnie wynik EEG mojego syna:
          III 2004 - przed włączeniem amizepinu
          czynność podstawowa złozona z rytmu alfa 9 Hz o ampl. 20-60 uV.
          Reakcja zatrzymania jest obecna.
          W tyłogłowiu wystapiły liczne fale theta 5-7 Hz o niewyróżniającycej się
          amplitudzie - głównie pojedyncze.
          Zmiany wystapiły w Hw i utrzymywały sie po jej zakończeniu.
          Sa uogólnione pod postacią grup fal theta 3-5 Hz z ostrymi o apl. do 150 uV.
          Zapis nieprawidłow.
          IX 2004 - w trakcie leczenia
          Badanie w czuwaniu w trakcie leczenia amizepinem.
          Czynność podstawowa złozona z rytmu alfa 9-10 Hz o ampl. 20-80 uV.
          Reakcja zatrzymania jest obecna.
          W okolicach przednio - i centralnoskroniowych i ciemieniowych obecne są grupy
          fal fal theta 5-7 Hz o niewyróżniającycej się amplitudzie.
          W Hw pojawiają się dodatkowe napadowe grupy fal wolnych 3-6 Hz z ostrymi o apl.
          do 180 uV.
          Zapis nieprawidłowy.

Kompletnie na tym sie nie znam, ale mam wrażenie jakby ten wyniki drugiego
          badania był gorszy. DReptak, co Ty na to? Monika
          • janmariadreptak Re: Depakine 15.02.05, 12:47
            Dziewczyno!
            Nie jestem lekarzem, tylko informatykiem.
            To co napisałaś jest dla mnie całkowicie obce! Nie znam się na tym!
            • mtmonika Re: Depakine 15.02.05, 12:51
              Sorry, Dreptak, chyba się zapędziłam. Ale jestem tak w tym wszystkim zagubiona,
              że sama nie wiem, gdzie szukać informacji.
              Jeszcze raz przepraszam
              Monika
          • halina.kantor Re: Depakine 15.02.05, 18:25
            Jak dla mnie to ten drugi zapis też jest gorszy, ja skonsultowałabym to jeszcze
            z dr Surmacz, bo jak na razie jest jedynym lekarzem neurologiem , do którego mam
            zufanie.
            • mtmonika Re: Depakine 16.02.05, 08:39
              Halinko, podaj mi namiary na dr Surmacz, podaj kiedy przyjmuje i jakie są
              zasady rejestracji itp. Czy ona nie należy do tych przewrazliwionych i
              patrzących podejrzanie lekarzy na matki "wędrująće" po lekarzach?
              Monika
              • halina.kantor Re: Depakine 16.02.05, 09:45
                Ona należy do tych, które przejmują się dziećmi i poszukuje dobrych rozwiązań,
                te namiary puszczę Ci na priva. Prawdopodobnie ma dziecko nadpobudliwe.
      • michalina3400 Re: Depakine 29.09.16, 22:47
        Witaj mam ten sam problem synek 7 lat nie slucha w szkole problemy z koncentracja zaczepia bije dzieci. Dostal neurotop pomozcie jaka dawka wlasciwa dla 7 latka? Poszcie prosze na maila michalina3400@wp.pl
        Pomozcie
    • halina.kantor Anafranil 16.02.05, 18:00
      Dzisaj wróciliśmy od psychiatry, młody może 30 latek sympatyczny, nie starał się
      udowodnić, że dzieci nie mają ADHD, i nareszcie przepisał lek przeciwdepresyjny.
      Anafranil 0,01 to Piotrkowi, dla Krzysia nie chciałam leku, natomiast był
      zaniepokojony EEG Krzysia i dał skierowanie na następne. Nie usiłował
      udowadniać, że jestem niewydolną matką i podważać diagnozy innego lekarza i dał
      lek , który stosuje się przy ADHD.
      • hella100 Re: Anafranil 16.02.05, 18:53
        Mam nadzieje, ze anafranil pomoze Twojemu synowi. Mnie sie niestety zle kojarzy.
        Sama bralam anafranil przez jakis czas i oprocz przyrostu wagi nie widzialam
        zadnych pozytywnych skutkow. Poza tym anafranil jest lekiem starej generacji i
        ma wiecej, nie pozadanych skutkow ubocznych niz inne, nowe leki.
        Daj znac jak dziala na Twojego syna.
        pozdrawiam
    • mloda12345 Re: Depakine 24.03.06, 10:24
      Witajcie.Czytałam wasze wypowiedzi.Ja mogę powiedzieć tyle kiedy córa miała 3m-
      ce miała gorączke więc pojechałam do szpitala(niedziela) tam stwierdzili ze to
      ropna angina i podali jej penicyline no i najgorsze sie stało dostała drgawek
      itp. skutkiem tgo bylo ze wyladowała na oddziale intensywnej opieki(ja z nia)
      rano w nocy goraczka zamiast w dol to wgore rano okazalo sie ze dostała ropnego
      zapalenia opon mozgowych,no i walka ojej zycie.Dzieki bogu po 4 m-cach do domu
      niby wszystko Ok.ale byly dziwne rzeczy ale lekarze mowili ze ok.Do czsu kiedy
      skonczyla 4 latka pojawił sie 1 atak toniczno-kloniczno-szczekowy wtedy uznali
      juz w 100 % ze to padaczka.Obecnie ma skonczone 12lat zawsze leczona DEPAKINA a
      na ataki (podczas ataku)pidawalam DIOZEPAN atak mijal w setnychsekundy.Od tam
      tego roku stwierdzono jeszcze ADHD.Obecnie przyjmuje
      DEPAKINE<HYDROCYZYNE<THIORIDAZIN,atakow nie ma ale nadal jest nadpobudliwa
      klopoty z nauka,agresja ,zachowaniem w szkoleitp.NIc te leki nir pomagaja jej w
      wyciszeniu,uspokojeniu.przez te 8lat odwiedzilismy kupe lekarzy
      neurologow,psychiatrow,psychologow rozne terapie i jest jak jwst.Nawet dosc
      duża skuteczność miala terapia czaszkowo-krzyzowa robila jej to pani psycholog
      w poradni psych-pedag.Niestey w tym roku udalo nam sie dostac tylko na 1 (trwa
      5 tyg.po dwi godz.jeden dzień)bo UM nie ma kasy.NIe zalamujcie.Tez juz myslalam
      ze nie dam rady ,tym bardziej ze oprocz niej jest jeszcze1dziecko mlodsze.,wtym
      jeszcze byl rozwod itp.ale wszystko jakos przelecialo.Obecnie pomimo jeszcze
      niektorych spraw sadowych,oraz klopotow z corka,Mam partnera (z synem ) obaj
      zamieszkali zemna i moimi 2-ga dziecmi,tworzymy rodzinke dobra,zgodna,i
      wspolnie walczymy z choroba corki.Syn moj ma 4lat,cora 12lat no i sym starszy
      (od mojego obecnego partnera) w tym roku 18.No a my w sierpniu bedziemy brali
      slub i odrazu say i przysposobienie.Takze glowa do gory.Trzeba miec
      nadzieje.Zycze duzo duzo cierpliwosci choc wiem i doswiadczam tego dziennie ze
      jest to trudne.Pozdrawiam
    • jbvig211 Re: Depakine 25.05.06, 06:44
      Kochana ja mam psychiczne problemy z moim synem od 10 lat i wszystkie leki kore
      sa na takie choroby maja dzilanie przeciw padaczkowe.VB
    • arise4 Re: Depakine 25.05.06, 11:15
      Ludzie!!! Jak wiadomo psychiatra jest od leczenia farmakologicznego, po
      najlzejszej linii oporu. Po odstawieniu lekow problem pozostanie, bo byl
      uspiony. Owszem, doraznie mozecie posilkowac sie lekami, ale najwazniejsza jest
      strona PSYCHICZNA, szukajcie literatury, dobrych psychologow i nie myslcie, ze
      leki cos zalatwia.
      Dbajcie o podloze choroby, bo leki "lecza" tylko objawy!
    • lolinka2 Re: Depakine 29.09.06, 23:52
      depakine jest stabilizatorem nastroju zapisywanym przy CHAD, u dzieci
      pełnoobjawowe CHAD jest trudna do wykrycia, zazwyczaj występują miksy stanów, a
      sam przebieg choroby jest uderzajaco podobny do ADHD
      • mp1203 Re: Depakine i Eye Q 10.11.06, 23:22
        moj synek bierze depakine juz od roku (obecnie ma 3,5 roku) i dzieki niemu
        przesypia spokojnie noce, bez atakow placzu i histerii, lekarz neurolog twierzi
        ze dzieki niemu tez lepiej zaczal mowic,wiecej reakcji nie widze, zaczelam od 3
        miesiecy stosowac tez lek nowy EYE Q,(oczywiscie po konsultacji z neorologiem),
        i myslalam ze to jakas autosugestia, ale znajomi twierdza ze moj misiu jest
        spokojniejszy,ladnie sie bawi,ma mniej atakow zlosci i agresji, zobaczymy jak
        bedzie dalej,ja jestem zadowolona (stosuje obydwa teraz),pozdrawiam
        • ptysiek5 Leki na adhd 09.01.07, 13:51
          polecam wszystkim ostatni numer "ZYcia na gorąco",gazetka taka sobie ale na str
          38 i 39 jest ciekawy tekst o adhd i można znależć nazwy leków dostępnych na
          świecie (niestety nie wiem czy u nas) jednak są to z pewnością lekarstwa na
          adhd a nie np padaczkę. Sama dzisiaj idę z dzieckiem na wizytę do psychiatry i
          zabieram ze sobą gazetę. Zobaczymy co powie?
          • ilelito Re: Leki na adhd 15.01.07, 21:50
            Spośród wymienionych tam (rzeczywiście bardzo rzetelnie) leków, w Polsce
            dostępne są: Concerta, Strattera. Ewentualnie można sprowadzić Ritalin na
            import docelowy (to tańszy odpowiednik Concerty).

Powyższe leki są na ADHD. Oprócz nich wymienione są leki (dostępne w Polskich
            aptekach) na inne choroby, ktore powinno sie stosować,gdy te na ADHD nie
            zadziałają. Jednak z powodu wysokich cen Concerty i Strattery je zazwyczaj się
            podaje jako pierwsze... Cóż Ministersto Zdrowia odmawia refundacji...

Pozdrawiam

Ilona Lelito
            Polskie Towarzystwo ADHD
            www.ptadhd.pl
            • lolinka2 Re: Leki na adhd 20.07.07, 21:38
              ritalin i depakine działają zupełnie inaczej
              ritalin jest środkiem pobudzającym, zalicza się go do tzw grupy stymulatorów,
              natomiast depakine to stabilizator
              W przypadku dzieci dwubiegunowych (a z takim mam doświadczenie: która to
              dwubiegunowość daje symptomy podobne do ADHD tyle, że rozszerzone o kilka innych
              wątpliwych przyjemności jak stany depresyjne, agresja, awantury, nadmierne
              pobudzenie seksualne, zupełnie nieprzystające wyobrażenia nt własnej osoby,
              szalone i odjechane pomysły typu skakanie z wiaduktu na pociąg, autoagresja i
              nade wszystko szalona zmienność nastrojów i labilność emocjonalna, te okresy
              jednostajności trwają po kilkanaście minut zaledwie), zatem w przypadku takich
              dzieci zastosowanie ritalinu i innych antyADHD wprowadza dziecko w fazę
              maniakalną czyli nadmierne zakręcenie (stan generalnie trudny do opanowania i
              niebezpieczny dla samego dziecka oraz jego otoczenia), natomiast stabilizatory
              zmniejszają wychylenie tych skrajnych stanów (stąd nazwa: dwubiegunowy) i
              wydłużają czas trwania każdej z faz.
              Leki antyADHD podane dwubiegunowemu dziecku szkodzą, leki stabilizujące podane
              profilaktycznie dziecku z ADHD co najwyżej nie będą dawać żadnych efektów, tak
              czy inaczej, nie zaszkodzą. Natomiast pozytywna reakcja dziecka podobno ADHD na
              stabilizator świadczyć może o nietrafnej diagnozie - kilkadziesiąt procent osób
              zdiagnozowanych we wczesnym dzieciństwie jako ADHD okazuje się być w wieku
              dorastania lub dorosłym (przed 35 r. ż.) pacjentami dwubiegunowymi - niektóre
              źródła podają ten odsetek tak liczny jak 70% nawet.

To tak do rozważenia, pod wpływem niedawnych lektur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka