Dodaj do ulubionych

Niedowaga u prawie rocznika

29.01.05, 12:41
Moja córcia ma 11 ,5 miesiąca i 1,5 kg niedowagi. Od 4-rech tygodni dostaje
żelazo Ferrum Lek + cebion + kwas foliowy . Zaczęlo się od tego ,ze moje
dziecko właściwie nie chce nic jeść , potem stwierdzenie niedowagi 500 g w
10-tym miesiacu , a po zrobieniu analizy krwi i moczu ujawnił się niski
poziom hemoglobiny 9,6 . Po tej 4-ro tyg. kuracji żelazem Mała przybrała 100
g i nadla nie chce jeść. Dostała obecnie Peritol , podaję go od 4-rech dni ,
ale prócz objawów senności nie ma żadenj reakcji no moze taka ,że na
śniadanko zamiast 1/2 kubka małej danonki zjada cały - 50g . Jestem już
wykończona psychicznie tym stanem , który trwa w zasadzie od dnia kiedy
zaczęła dostawać posiłki stałe czyli pół roku. Nie znam już sposobów żeby
zachęcić ją do jedzenia . Moze ktoś ma podobne doświadczenia? Może wie jak
sobie z tym radzić ? Może jest coś co powinnam zrobić , a o czym nie mam
zielonego pojęcia? Bardzo proszę o odzew
Pozdrawiam
Majka
Obserwuj wątek
    • lizbetka Re: Niedowaga u prawie rocznika 29.01.05, 15:58
      Witaj ! Napisz ile waży Twoja malutka i ile wazyła gdy się urodziła .
      Nasza panie doktor niegdy tak kategorycznie nie określała że Asia ma np. 1 kg
      niedowagi . Ciekawa jestem na jakiej podstawie tak dokładnie Ci wyliczono .
      Zajrzyj też na wątek na edziecku : " moje dziecko jest niejadkiem - wspierajmy
      się " jest tam wiele mam w podobnej sytuacji .
      I jeszcze dodam że jeśli niedowagę u Twojej córeczki wyliczano na podstawie że
      dziecko powinno na rok potroić wagę urodzeniową to moja Asia na roczek
      niedowagi miała ponad 3kg !
      My w kołko przechodzimy kurację Ferrum / bo anemia wciąż nawraca / , Asia
      równiez dostawała Peritol i jadła po nim pięknie smile
      Pa Lizbetka
      • majka282 Re: Niedowaga u prawie rocznika 29.01.05, 16:46
        Dominisia ważyła 3600 teraz obliczono jej wagę na 10kg 600g a waży 9100. Waga
        to jedno ale niepokój zaczął sie od niskiego poziom hemoglobiny. Pocieszające
        jest to ,że skoro u Twojej córci Peritol zadziałał to może u nas będzie tak
        samo. A po jakim okresie podawania zaczął się ,że tak powiem, postęp z
        jedzeniem ?
        Pozdrawiam
        • lizbetka Re: Niedowaga u prawie rocznika 29.01.05, 17:17
          Wiesz , mam wrażenie , że tak po 5 , 6 dniach . Potem przez dwa tygodnie jadła
          ogromne ilości jedzenia / przytyła przez te dwa tygodnie 300 g /. A po dwóch
          tygodniach skończyło się Eldorado sad I mała mimo że nadal dostawała Peritol
          przestała jeść sad .
          Asia urodziła się ważąc 3500 a na roczek jej waga wynosiła 7500 . Teraz ma 2
          lata i 8 miesięcy i waży 10 kg.
          Z niejedzeniem i powrotami anemii walczymy ponad dwa lata !
          A Ferrum jest nap[rawdę skuteczne , tyle ,ża Asia ma po nim starszne biegunki ,
          to działanie niepożądane znacznie skraca czas podawnia Ferrum , ale i tak są
          efekty .
          I jeszcze jedno - jeśli dziecko je malutko i ma bardzo monotonną dietę to nie
          dziw się ze ma anemię . Tak niestety jest .
          Pa lizbetka
        • ewa2000 Re: Niedowaga u prawie rocznika 30.01.05, 14:43
          Niski poziom hemoglobiny miewają dzieci karmione długo piersią ( sama przez to
          przechodziłam z własnym synem). Mija gdy zaczyna jeść mięso - najlepiej
          wątróbkę.
    • bognarek4 Re: Niedowaga u prawie rocznika 29.01.05, 20:30
      Moja mała zaczęłą mieć kłopoty z przybieraniem na wadze mając 4 miesiace. Jadla
      tak sobie, rozwijała sie prawidłowo, tylko była drobniutka. W wieku 9 miesięcy
      przybrała przez 4 tygodnie 100 g, co mnie bardzo zaniepokoiło. Postanowiłam ja
      przebadać.
      Po pierwsze w kierunku infekcji dróg moczowych, bo przy niej mały przybór wagi
      u takich maluszków może byc jedynym objawem - tu było wszystko w porządku.
      Po drugie morfologia i gospodarka zelazowa- hemoglobina była jako taka (11,5
      g%), ale zelazo trochę obniżone.
      Po trzecie inne badania biochemiczne (nerki, wątroba, tarczyca itp.) - tu było
      wszystko OK.
      Mała dostała Ferrum lek + kwas foliowy. Do tego, by poprawic wchłanianie Kreon
      (enzymy trzustkowe) oraz na okres kilku tygodni do jedzenia Humanę MCT (tez
      łatwiej sie wchłania, bo ma krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe).
      Przez dwa miesiące przybyła prawie kilogram!!! I to mimo tego, że w tym czasie
      przeszła tygodniową infekcję i wyżynanie sie 2 zębów z zupełnym wstrętem do
      jedzenia. Byłam zachwycona. A na dodatek obecnie (ma prawie 12 miesiecy)
      zrobiła się wprost żarłoczna! Je, je i je.
      Mam nadzieję, że Twoja Mała też w koncu zaskoczy i będzie jak pączek w maśle.
      Pozdrawiam
      bognarek zUlą - swoim "grubasem"
    • ewa2000 Re: Niedowaga u prawie rocznika 30.01.05, 14:41
      Wyluzuj i zapamietaj - jeżeli dziecko jest zdrowe i ma dostarczane smaczne
      jedzenie odpowiednie do jego wieku, to NIE DA SIĘ ZAGŁODZIĆ. Będzie jadło to na
      co ma ochotę i w takich ilościach jakie potrzebuje, ani mniej ani więcej. A
      nerwowa atmosfera , zwłaszcza przy jedzeniu, nokomu nie służy.
      Mój syn, urodzony z niską wagą, miał przez 10 lat niedowagę. Jadł podle i tyle.
      Dziś ma 15 lat i znajduje się w górnej części siatki centylowej jeśli chodzi o
      wzrost i ma bardzo proporcjonalną, szczupłą sylwetkę. Przeczekaj i nie panikuj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka