Dodaj do ulubionych

Oznaki odwodnienia ?

03.02.05, 13:52
Dziecko ma rotawirusa-wczoraj wymiotowało i miało biegunkę. Dzisiaj rano raz
zwymiotowało i zrobiło 2 kupki. Cały czas (w miare możliwości) podaje wode,
colę i gastolit. Przez cały dzień zjadło tylko 4 łyżki ryżu. Teraz śpi.
Jak rozpoznać kiedy dziecko jest odwodnione. Kiedy pojechać do szpitala ?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Oznaki odwodnienia ? 03.02.05, 14:20
      Nie wiem w jakim jest wieku, ale. Zmniejszenie ilości moczu, sucha skóra, ujęty
      fałd skóry w palce nie rozprostowuje się, zapadniete ciemiączko, zapadniete
      oczka, płacz bez łez. Podaj jeszcze Lacidofil, kleik marchwiowo-ryzowy, smektę.
      Kontroluj ilość wydalanych płynów( wymioty, kupki, ile razy siusia)i ilość
      podanych.
      • na4 Re: Oznaki odwodnienia ? 03.02.05, 14:30
        Dziecko ma 4l.
        • bea-ta Re: Oznaki odwodnienia ? 03.02.05, 14:37
          Więc zapadnięte ciemiączko odpada. Pozostałe to co napisałam. Napewno będziesz
          wiedziała, intuicja mamy!Zdaj się na nią. Starsze maluchy tak szybko sie nie
          odwadniają. Do tego mogę dodać gorączke, zaburzenia świadomości , lanie sie
          przez ręce, ale to juz ostateczność. Bądź dobrej mysli. Jeśli będziesz dawać
          picie mało ale często i kontrolować co i ile to nie będzie żle.
          • na4 Re: Oznaki odwodnienia ? 03.02.05, 14:41
            Dziękuje. Staram się dawać picie ile się uda. Więcej się raczej nie da.
            Dziecko ma podniesioną temperature i jest senne.
            • bea-ta Re: Oznaki odwodnienia ? 03.02.05, 14:50
              Jeśli nie będziesz mogła podawać płynów a będzie utrzymywac sie biegunka i
              wymioty to skontaktuj sie z pediatą. Jeśli nie mozna podawac doustnie płynów to
              trzeba nawodnić dziecko drogą pozajelitową. Może wystarczy podanie kroplówki w
              Izbie Przyjęć. Podniesiona temperatura i senność jest normalne, ale po 16
              nastepuje przeważnie wzrost temperatury i w nocy więc pilnuj maluszka.
    • antonina_74 Re: Oznaki odwodnienia ? 03.02.05, 15:03
      Tylko jedno - nie podawaj smekty. Przy rotawirusie jest niewskazana, bo
      powstrzymuje wydalanie wirusa z organizmu. To od lekarza w szpitalu.
      Jeszcze jedno od lekarza w szpitalu - dziecko ma wypic min. 100 ml/kg wagi
      ciała na dobę żeby się nie odwodnić. Jeść wcale nie musi, rotawirus bardzo
      osłabia apetyt a kilka dni po chorobie apetyt wraca.
    • monika_5 Re: Oznaki odwodnienia ? 03.02.05, 17:23
      www.borgis.pl/czytelnia/nowa_pe diatria/2002/03/08.php
      • kajka68 Re: Oznaki odwodnienia ? 03.02.05, 17:45
        moja córeczka własnie przeszła rotawirusa(22 miesiace)musiałysmy isc do
        szpitala bo zaczeła sie odwadniac ale to dlatego,ze jej organizm nie przyjmował
        zadnych płynów...dawałam po maleńkiej łyzeczce co 3 min a po 10 min wszystko
        zwracała.w szpitalu dostała kroplówki i biseptol.po powrocie do domu i tak nie
        obyło sie bez Nifuroksazydu.starszy syn 14lat był leczony w domu
        nifuroksazydem.i jemu szybciej przeszło mineły dwa tygodnie i apetyt nadal maja
        taki sobie.mi w szpitalu kazali przegotowac soczek marchwiowyi podawac do
        picia,kleik z ryzu(z jagodami lub jabłkiem-najlepiej pieczonym-bardzo to jabłko
        smakowało niuni)_,dawałam tez chrupki kukurydziane,ryz prazony,suchary-ile
        chcieli.a pózniej rosołek z marchwi,piersi kurczaka i ryzu...z odrobina soli.no
        i ziemniaka z gotowana marchewkai piers gotowana z kurczaka.syn dostawał tez
        smecte-niunia nie chciała -smecta była zalecona przez lekarza(nifuroksazyd tez)
        mysle ze każdy lekarz po swojemu zaleca.moi mieli jeszcze hydroksizinum kiedy
        wymiotowali.
    • kajka68 Re: Oznaki odwodnienia ? 04.02.05, 11:59
      podbijam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka