Dodaj do ulubionych

Wasze oznaki starzenia

29.10.25, 15:50
Kiedyś nie znosiłam filmów przyrodniczych, wydawały mi się czymś, co oglądają tylko starsi ludzie. Dziś potrafię z przyjemnością spędzić wieczór przy dokumencie o życiu pingwinów.

Podobnie z programami publicystycznymi – dawniej omijałam je szerokim łukiem, teraz słucham z zainteresowaniem i czasem nawet się wciągam.

Nie obchodzi mnie już, co ludzie pomyślą. Wychodzę bez makijażu, nawet jeśli idę na spotkanie. Jako dwudziestopięciolatka potrafiłam się malować przed wyniesieniem śmieci.

I chyba największy znak, że młodość mi przeszła… Na gwiazdkę marzy mi się maglownica i świeżo wyprasowana pościel. Teraz już nie ma odwrotu 🤣🙈
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 15:54
      Programy przyrodnicze ogladalam pasjami w dzieciństwie..
      Co by potwierdzało teorię, że na starość się dziecinnieje 😅
      • zerlinda Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:07
        Ja też!
        • sitniczek Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:11
          I ja!
          A moje oznaki starzenia to maniewdupie i wywalone. Luz blues i robię co chcę. W ramach rozsądku, oczywiście 👏
          • szarmszejk123 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:15
            I też miałyście to " rozdwojenie" kiedy lew zjadał gazelę? Że z jednej strony biedna gazela a z drugiej, to lew też jeść musi? :p
            • sitniczek Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:29
              Życie...
            • majenkirr Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:43
              Dlatego właśnie nigdy nie oglądałam programów przyrodniczych. Ani za młodu, ani na starość.
              • sueellen Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:52
                Zawsze kibicuje gazeli. No chyba że są głodne lwiątka. Wtedy jestem za lwem, ale jak nie lwiątek to jestem za gazelą. Na szczęście w programach przyrodniczych nie ma opcji biedne nowo narodzone gazelątko vs głodne lwiątko.
                • majenkirr Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:54
                  Nienawidzę Natury😭. Na to mnie kiedyś SJ zwerbowali zresztà😅
                  • szarmszejk123 Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 09:33
                    Na nienawiść do natury? 🤔🤔🤔
                    • majenkirr Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 14:11
                      No tak. "Lubisz zwierzęta? Zobacz jak będzie fajnie w naszym raju"wink
                      • asia.sthm Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 17:28
                        Ten raj to raz dwa wszystkim nosem by wyszedl, ni chwili swietego spokoju big_grin
                • asia.sthm Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:57
                  Tylko krokodyle mogà głodować moim zdanien.
                  • sitniczek Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:04
                    I karaluchy. I komary. I meszki. I kleszcze.
                    • sueellen Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:21
                      I ślimaki. I szczury. I rybiki.
                      • kk345 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:11
                        Dżizas, co ci biedne rybiki zrobiły?
                        • szarmszejk123 Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 09:32
                          Rybiki są sympatyczne, ja je lubię.
                  • pani.asma Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:41
                    O właśnie i krokodyle
                    jak byłam mała to oglądałam powrót do Edenu z tym sławnym krokodylem
                    a potem sama mogłam zobaczyć tego krokodyla jak atakuje mięso
                    Szok i niedowierzanie jaki przyczajony i niewidoczny
                    • sitniczek Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:47
                      Krokodyl też człowiek. I jeść musi.. Musi, bo nie urośnie
    • ewka.n Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:09
      sueellen napisała:

> Wychodzę bez makijażu, nawet jeśli
      > idę na spotkanie.

Słusznie, skoro jesteś już i tak "niewidzialna".

> Jako dwudziestopięciolatka potrafiłam się malować przed
      > wyniesieniem śmieci.

Wtedy miało to jeszcze jakiś sens, teraz już żadnego.
      • kariwitch00 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:12
        Zespół długiej ręki, pojawia się tak nagle że szok i niedowierzanie
        • kariwitch00 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:17
          Mogę jeszcz napisać o transformacji hormonalnej na pewnym etapie życia, straciłam kilka rzeczy np możliwość jedzenia dużej ilości jedzenia i związku z tym nie tycia a że są i tacy którzy mają tak całe życie zastanawiam się teraz jak oni żyją? Podobnie z wielozadaniowością, nagle nie daje rady jestem jak przeciętny chłop i to dużo zmienia
        • ewka.n Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:21
          Napisałaś to w odpowiedzi na mój wpis, w sensie, że całe szczęście, że się już nie widzi dobrze w lusterku jak się wygląda bez makijażu? Lub z makijażem, ale nie widzi się już dobrze, jak daremne są te "nastarania"?
        • aankaa Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:43
          o tak, za krótka ręka big_grin
      • furiatka_wariatka Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:27
        "
        • furiatka_wariatka Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:28
          "Wtedy miało to jeszcze jakiś sens, teraz już żadnego."

W sumie to niekoniecznie, większość 20latek wygląda nawet lepiej bez makijażu, po prostu młodość, ale fakt, że mało która zdaje sobie z tego sprawę.
          • sitniczek Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:31
            Moim zdaniem to ogromna różnica pokoleniowa, porównaj nasze 20tki i obecne 20tki..
            Jak my miałyśmy 20 lat, nawet pomalowane nie wyglądaliśmy tak staro jak obecne
            • bazia_morska Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:46
              Mozesz rozwinac? Widzę sporo dwudziestolatek, takie same dzieciuchy, jak my bylysmy.
              • sitniczek Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:56
                No nie wiem.. jak patrzę jak są wymalowane, mam zgoła inne wrażenie. Podkładów na grubo, rzęsy na kilometr, krecha, usteczka na glona.. jednakowe i bardzo przerysowane.
                • iwoniaw Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:07
                  sitniczek napisała:

> No nie wiem.. jak patrzę jak są wymalowane, mam zgoła inne wrażenie. Podkładów
                  > na grubo, rzęsy na kilometr, krecha, usteczka na glona.. jednakowe i bardzo prz
                  > erysowane.
                  >

To ja mam zupelnie odmienne wrażenie: dzisiejsze nawet nastolatki są wymalowane full profesjonalnie i to jeszcze najprawdopodobniej robia to własnoręcznie, jak ja mialam 20 lat, to dopiero tragedie makijażowe się w naszym pokoleniu na codzień widywało. Zwlaszcza ze podklad byl dostępny zasadniczo w 2 odcieniach: jasnym i ciemnym 🤣
                  • iwoniaw Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:11
                    A, mialo byc o oznakach starzenia: już nie mogę po nieprzespanej nocy umyć twarzy w zimnej wodzie i iść normalnie funkcjonowac przez dzień.
                    • wena-suela Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 10:22
                      A dlaczego nie? Ja tak robię.
                  • ewka.n Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:13
                    Podzielam odmienne wrażenie. Ale to zrozumiałe, bo współczesne nastolatki mają bardzo łatwy dostęp do niesamowitej ilości instruktaży w internecie i do kosmetyków.
                    • iwoniaw Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:17
                      ewka.n napisała:

> Podzielam odmienne wrażenie. Ale to zrozumiałe, bo współczesne nastolatki mają
                      > bardzo łatwy dostęp do niesamowitej ilości instruktaży w internecie i do kosmet
                      > yków.

Tak, myslę ze nie ma porównania z możliwościami, biorac pod uwage, co dzis jest "tylko" w rossmannie i na jutubie, a czym dysponowałyśmy wtedy.
                      • sitniczek Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:30
                        A ja wtedy widziałam więcej niepomalowanych lub pomalowanych tak, że nie było widać niż teraz. Owszem makijaże jak z żurnala pełna profeska, ale widać, że jest dużo, grubo i.. staro. Młode dziewczę a nosi się jakby miała 10, 15 lat więcej..
                        Mało jest historii że ona małoletnia a wygląda jakby 25
                        • analoga_niet Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:59
                          Umalowane dziecko wygląda jak umalowane dziecko a nie jak dorosły
                          • ewka.n Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:55
                            analoga_niet napisała:

> Umalowane dziecko wygląda jak umalowane dziecko a nie jak dorosły

Ta... Na przykład to 14-letnie umalowane dziecko...

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/DV6k9kpTURBXy9hNDUwNGM2MGI4MTdlOTdiZmI5NTYyMzk0Mjg0YTNhMC5qcGeSlQLNAjwAwsOVAgDNAtDCw94AA6EwBaExAaEzww
                            • sitniczek Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:05
                              Nooo... Albo PółnocnoZachodnia, czy jak jej tam...
                            • majenkirr Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 14:12
                              Pamietam ten wątek😅
                              Długo szukałam na zdjęciu tego dziecka.
                • znowu.to.samo Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 15:07
                  Makijaż w młodości postarza, a na starość odmładza
    • aankaa Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:42
      Na gwiazdkę marzy mi się maglownica i świeżo wyprasowana pościel.

nie polecam. Chyba, że kupisz szerokości przynajmniej połowy poszwy. Miałam takie cudo "w czasie pieluchowym". Wtedy to był niezastąpiony sprzęt (pieluchy prasowałam, pampersy kupowało się za $). Ale to rzeczy większych niż ścierka kuchenna nie zdawała egzaminu.
      • sueellen Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:54
        Czyli taka metr dwadzieścia powinna być ok.
        • aankaa Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:01
          przynajmniej, pamiętaj, że ona po bokach (tego walca) musi mieć trochę wolnego miejsca. Najlepiej sprawdź na szerokości prześcieradła, żebyś nie musiała go składać na 3
          • sueellen Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:23
            Może w ogóle założę magiel . Taki biznes weekendowy.
            • danaide2.0 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:59
              Moja matka miała z ZSRR. Strasznie żarło prąd. Oddała w prezencie w ślubnym, bo na wsi się przyda. Dziewczyna ze wsi uciekła, maglownica została.
            • gryzelda71 Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 06:13
              Nigdy No obsługiwałam magla takiego dużego co? Nie jest to rozrywka i dużo prądu potrzebuje.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:43
      Odechciało mi się grać w gry komputerowe i to jest u mnie główny objaw.
      Jeszcze jak trafię na impre z 40 latkami to gram i mam radochę ale sama, tak bez leżenia i kocyka od stóp do głów.
      Przyrodnicze filmy, dokumentalne ogladałam od dziecka z uwielbieniem - mój syn też ogląda.
      Majac lat 28 moim ulubionym kanałem było tvnmeteo, potem tvn24, teraz albo planet, history, itp. albo platformy streaming, nie pamiętam kiedy ogladałam reklamy w tv.
    • aankaa Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:47
      podpiszę się też pod kanałami przyrodniczymi. Jak zmieniałam kablówkę można było wybierać pakiety, które chce się mieć - połowa to NG, Animal Planet, National Geographic, Nat Geo Wild i Polsat Viasat Nature
    • majenkirr Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:49
      Patrzę jak moje dzieci szykują się do klubu czy gdzieś tam i myślę "jak to dobrze, ze ja nie muszę iść".
      A pamietam jak dzisiaj kiedy to ja wychodziłam na dyskotekę czy randkę, a moi rodzice siedzieli przed telewizorem, to myślałam, ze musi być im bardzo smutno😂
      • sueellen Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:56
        O ja też. Jeszcze jako 35 latka ( czyli całkiem nie tak dawno) potrafiłam iść na imprezę i wrócić po wschodzie słońca. Dziś jest to opcja po moim trupie.
      • ponis1990 Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 13:34
        O! To samo miałam! ,,jacy oni muszą być już zmęczeni życiem, że na imprezy już nie chodzą, szkoda" ;p
        • znowu.to.samo Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 16:17
          Hehe dokładnie to samo miałam. Teraz wolałabym się wyspać
    • asia.sthm Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 16:51
      Święty spokój jeszcze za życia to moje największe marzenie. Mogę tym sterować i dosteruję 😆
      • krwawy.lolo Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:09
        Święty spokój był moim marzeniem od kołyski.
    • krwawy.lolo Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:08
      Nie wiem, czy to oznaki typowe dla starzenia się, niemniej z wiekiem odczuwam, że coraz mniej łączy mnie z innymi ludźmi, oraz coraz niechętniej prowadzę samochód (w przeciwieństwie do Pana Starszego, który skończywszy dziewięćdziesiątkę nadal gramoli się za kierownicę).
      • krwawy.lolo Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:01
        W ogóle upodabniam się do owego Skrudża.
    • backup_lady Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:19
      Muszę ściszyć radio przy parkowaniu samochodu.
      • homohominilupus Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 21:49
        backup_lady napisała:

> Muszę ściszyć radio przy parkowaniu samochodu.
        >
        Ja też 🙈
      • trampki-w-kwiatki Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 22:21
        Ja nie jestem w stanie prowadzić przy włączonym 🤣
        • marta.graca Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 06:59
          A wiesz, że wyłączanie radia sprzyja uważności i jest dobre dla odbodźcowania?
          • trampki-w-kwiatki Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 09:37
            Wiem, dlatego od przeszło 20 lat nie mam radia, nie mam też telewizora w salonie 😁
            Ale czasem pasażer włącza mi radio i wtedy stanowczo vetuję, bo nie słyszę własnych myśli wtedy 🤷
          • trampki-w-kwiatki Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 09:39
            Gorzej, jak się ma dziecko, bo dziecko to gorzej jak radio, bo się nie wyłącza! Zwłaszcza takie z neurotypem po rodzicach, które wszystkie myśli musi koniecznie powiedzieć na głos 🤣
            Dlatego jak dojeżdżam do ronda albo na parking to krzyczę "cisza na czterdzieści sekund!"
            • znowu.to.samo Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 16:19
              W moim jest funkcja że na wstecznym radio się samo ścisza hehe
    • default Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:25
      Wszystko robię wolniej, nie potrafię już tak szast-prast, myk-myk 😉 Gorzej też z robieniem kilku rzeczy naraz - kiedyś to było normalne, że jednocześnie gotuję obiad, piekę ciasto, sprzątam i nastawiam pranie. A i na maila pracowego w międzyczasie odpowiem 🙂 Teraz jednak wolę po kolei.
      Kondycja mi siada, spacer 8-10 km to już wyczyn dla mnie - kręgosłup i stawy mi wysiadają.
      Nade wszystko lubię święty spokój, dni kiedy mam więcej niż jedną rzecz do załatwienia poza domem (np. lekarz, urząd, zakupy) są dla mnie bardzo stresujące.
    • hanusinamama Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:28
      Okulary noszę od roku. Mam typową wadę związaną z wiekiem sad
      Poza tym nabyłam umiejętność życia wg zasady "miej wyj...bane a bęzie ci dane" i sobie bardzo to cenie.
      Życie jest o 80% łatwiejsze.
      • hanusinamama Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:29
        Z wiekiem zrobiłam się też introwertyczna. I nie wiem w sumie czy z ekstrawertyka można się zmienić w introwertyka, zaczynam myśleć, że zawsze byłam introwertyczna tylko mnie przekręcano na drugą stronę
        • aandzia43 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:43
          Zmienić drastycznie wyników na skali ekstra-intro nie można, ale można się nieco przesunąć. Najprawdopodobniej jesteś gdzieś w okolicy środka, czerpałaś i z wyciszenia, i z żywych kontaktów z ludźmi. Teraz masz bardziej w stronę intro.
        • princy-mincy Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 22:12
          To ja mam podobnie- i okulary, i to samo podejście (którego uczę dzieci i żałuję że mnie mama nie przekazała).
          Może nigdy nie byłam ogromną ekstrawertyczka ale ostatnio zauważyłam, że wolę słuchać co mówią ludzie niż sama mówić.
          • hanusinamama Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 10:07
            Ja myślę, ze tego sie nie da nauczyć. Do tego trzeba dojrzeć smile
            • princy-mincy Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 13:43
              Ale nie kazdy dojrzewa. Moja mama i jej siostry nie dojrzaly nigdy.
              Ja dojrzalam i przekazuje moim dzieciom, ze nie warto zawsze miec wszystko na 100%, wszystkim sie przejmowac itp bo szkoda nerwow.
              • hanusinamama Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 21:31
                Wiesz moja mama tez nie może to kwestia jednak życia w innych czasach.
                Poza tym chyba bardzo przeszkadza przywiązanie do tego co inni powiedzą.
                MOja matka np. męczy się z wiązku z ojcem ale rozwieźć się nie rozwiedzie...bo co ludzie powiedzą.
                Woli udawać ze jest szczęsliwa i być odbierana jako szczsliwa przez innych (czytaj mężatka).
                Takim osobom jest bardzo trudno
    • analoga_niet Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:30
      Jestem jak Ibisz, żadnych oznak nie stwierdziłam 😁Ewentualnie całe dorosłe życie jestem stara, jeśli wyznacznikami starości ma być brak makijażu i programy publicystyczne
      • ewka.n Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:00
        Gruu jak zwykle odruchowo i automatycznie w kontrze. Gdy inni się starzeją, to ona jak Ibisz młodnieje... smile
        • analoga_niet Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:16
          Z prądem to wiesz jakie ryby płyną wink
          • ewka.n Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:29
            No to teraz te Twoje tu pisanie już zawsze będzie mi się kojarzyć z takim rozpaczliwym trzepotaniem łososia próbującego pokonać próg wodny... wink
            • analoga_niet Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:33
              Cóż, dużą część życia byłam smętnym karpiem kręcącym się w wannie
              • ewka.n Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:54
                Acha... czyli na starość Ci się tak porobiło. Te rozpaczliwe próby za każdym razem zawracania kijem Wisły, kontrowania, negowania, niezgody, buntu i tupania nóżką, to właśnie Twoja oznaka starzenia się. Teraz rozumiem. Ma to sens.
                • analoga_niet Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:59
                  A nie, to miałam zawsze, kwestionowanie norm i pytanie o ich zasadność. Ale to zdrowe, w końcu gdyby nie takie podejście to nic by się nie zmieniało na świecie
                  • ewka.n Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 20:34
                    Widzę, że na starość tak Ci się z tą kontrą mocno porobiło, że w tym samym podwątku potrafisz skontrować... samą siebie! big_grin Dużą część życia byłaś smętnym karpiem kręcącym się w wannie, ale przecież zawsze też zdrowo płynącym pod prąd i dzięki temu zmieniającym świat (sic!) łososiem big_grin
                    • analoga_niet Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 21:55
                      Światopogląd to jedno, stan psychiczny drugie
                • simply_z Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 20:06
                  Ewka ale ona jest mlodsza od ciebiewink,u ciebie to juz po ptakach.
          • gryzelda71 Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 06:19
            Mądre hehrhe
      • marta.graca Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 20:18
        Jakie objawy starości miałaby mieć 42- latka, i to taka z trójką małych dzieci? Litości smile
    • primula.alpicola Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 17:51
      Mam problemy ze snem i imprezy mi szkodzą- cały kolejny dzień się regeneruję, nie to co kiedyśsad
      • presens Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:32
        Bardzo lubię mieć święty spokój i być w domu tylko z psem . Lezę na kanapie i czytam z psem. Chodzę te 10 tys kroków z psem. Kiedy bylam młodsza nie miałam psa , dużo imprezowałam, teraz mi się nie chce.Leżę z psem i planuję podróże bez psa.
      • princy-mincy Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 22:15
        Żeby tylko dzień.
        Kiedyś 3 dni się imprezowalo (pamiętam czasy, że zaczynaliśmy brakować w czwartek) i jeden dzień (niedziela) odpoczywało. Teraz jest odwrotnie 😜
        A serio- jak tylko zarwę nockę na imprezie to dwa dni jestem nieprzytomna. I prawie nie piję alkoholu bo się źle po nim czuję jeszcze tego samego wieczora. Po imprezie z alkoholem chyba bym trzy dni umierała.
        • znowu.to.samo Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 16:27
          Mój m ma sporą cześć rodziny na wsi gdzie oni wszelkie święta i urodziny obchodzą z wielką pompą i strumieniami alkoholu. Ja ich podziwiam że jeszcze mają zdrowie do tego, i nawet nie startuję
    • aandzia43 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:32
      Albo się nie starzeję, albo zawsze byłam stara, albo zawsze jestem młoda tongue_out Filmy przyrodnicze oglądam od dziecka, publicystykę z tym samym co zawsze umiarem, maluję się oszczędnie ale codziennie od dwudziestki, jakieś sprzęty AGD do czynności tak zbędnych jak prasowanie czegoś poza bluzką czy żakietem to ostatnia rzecz o której bym marzyła kiedyś i dziś. W ogóle zainteresowania nie zmieniły mi się jakoś wyraźnie. Mniej czytam beletrystyki, fakt. Za to faktycznie mam wyrąbane na wiele rzeczy na które kiedyś reagowałam ściągnięciem pośladów.
      • aandzia43 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:36
        Sorry, przeczytałam i napisałam publicystyka myśląc o polityce big_grin
    • pani.asma Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:37
      Ponieważ widzę że życie szybko się kończy staram się nie oglądać pingwinów w telewizji ale na żywo i jeździć po świecie póki mogę
    • kocynder Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 18:46
      Obstaluj trumnę, tylko dopilnuj, żeby rozmiar pasował. wink
      Filmy przyrodnicze oglądałam z otwartą buzią już jako dziecko. Oglądanie mi zostało, acz nauczyłam się zamykać paszczę.
      Publicystyka wszelaką nudziła mnie zawsze i nudzi nadal. Zapewne umierając też będę nią znudzona i poproszę o zmianę kanału.
      Nigdy nie miałam nabożeństwa do "co ludzie powiedzą?". Malowałam się kiedyś częściej, bo mi się chciało, obecnie rzadziej, bo mi się nie chce. Nigdy nie miałam "przymusu" mejkapu.
      Zawsze lubiłam zapach świeżej pościeli i krochmalu. W domowej maglownicy nigdy nie uzyskasz takiego efektu jak daaawnymi czasy, kiedy pościel się nosiło do magla...
      Ale na ostatnią okazję dostałam (zamówionego!) airfyera. Liczy się jako objaw starości?
    • danaide2.0 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:02
      Nigdy nie interesowały mnie szczególnie filmy przyrodnicze ani programy publicystyczne, za to lubię oglądać filmy fabularne nakręcone zanim się urodziłam i nie wiem, o czym to świadczy. Może o jakimś istnieniu poza czasem.

Pościel jadę żelazkiem od lat, ale ja lubię prasować. Zwłaszcza na filmach fabularnych nakręconych...
    • nuka_2 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 19:22
      Zmieniłam okulary na progresywne, mniej jędrna skóra, gubię rzeczy.
      Co do aktywności to dzieci większe, wydaje mi się że jestem bardziej aktywna niż mogłam być wcześniej. Jeżdżę na babskie wyjazdy, chodzę na siłownię, chodzę na wykłady i jeżdżę na konferencje.
      • krwawy.lolo Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 20:20
        Czy progresywne okulary nie są oznaką lewactwa? Może jeszcze na stare lata uwierzyłaś w zmiany klimatyczne?
        • nuka_2 Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 20:39
          Trochę tak😉
    • nellamari Re: Wasze oznaki starzenia 29.10.25, 20:26
      Zjechał mi tak bardzo napęd wewnętrzny, że aż tarczycę i hormony sprawdzałam, ale hormony gotowe na kolejne zaciążenie a i TSH ładne, czyli to ewidentnie peseloza.
    • srubokretka Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 00:08
      Od 3 mies nie poloze na plasko dloni na podlodze podczas sklonu z wyprostowanymi kolanami. Ta funkcja poprostu skonczyla sie sad
      Zdecydowanie mniej sie smieje. Miewam jeszcze napady glupawki, ale chyba tylko raz w mies i tylko jak mnie maz rozweseli.
      Bedac w PL dziwnie sie czulam w ubraniach, ktore nosze tutaj. Czulam, ze powinnam "starzej" sie ubierac.
      • primula.alpicola Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 06:47
        srubokretka napisał:

> Od 3 mies nie poloze na plasko dloni na podlodze podczas sklonu z wyprostowany
        > mi kolanami. Ta funkcja poprostu skonczyla się.

Nie, nie. Ona wróci kiedy zadbasz o elastyczność nóg i kręgosłupa.

• pade Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 10:29
        Nic się nie skończyło, tylko masz spiętą tylną taśmę. Zobacz jak ją rozluźnić: www.facebook.com/reel/2625293057818198
        Nie wiem o co chodzi z tym ubieraniem się starzej. Masz 70 lat?
        • srubokretka Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 19:19
          Dzieki dziewczny za optymizm. Niestety znam siebie. Te sciegna sa jak sparciala guma. Nie naciagne ich. Jak probowalam, to mialam wrazenie , ze pogarszam sprawe. W oczach tez zauwazylam zmiane. Np rano potrzebuja sie rozruszac. Pozniej widze dobrze. Prawa noga i prawe oko sa slabsze. Cwicze oczywiscie, ale to juz nie pomaga.
          • pade Re: Wasze oznaki starzenia 31.10.25, 11:50
            Nie chodzi o ścięgna tylko powięź. I nie chcę Cię straszyć, ale przy takim podejściu "nie ruszać bo będzie gorzej" możesz za jakiś czas być niepełnosprawna.
            "Ściśnięta" powięź nie tylko wpływa na funkcjonowanie organów wewnętrznych ale też uniemożliwia prawidłowe odżywianie mięśni. Im człowiek jest bardziej elastyczny, tym lepiej odżywione jest jego ciało i tym lepiej limfa odprowadza toksyny.
            • srubokretka Re: Wasze oznaki starzenia 31.10.25, 13:24
              Masz racje, ale w moim przypadku to cos innego. Powiez mialam "rozrywana" przez profesjonalistke 3x w sierniu. Poszlam z ciekawosci, bo nigdy wczesniej o czyms takim nie slyszalam. Czulam sie swietnie po tych masazach. Powiez mam "poklejona" o okolicach stanika. Staram sie codzinnie te okolice odlepiac.
              W przypadku nog, zwlaszcza prawej, to jak bol ... sama nie wiem, po przeziebieniu? po naderwaniu? Sa dni , ze jest ok, a za godzine zaczynam te noge lekko ciagnac. Moze to przez jazde samochodem? musze na to zwroic uwage. Zastanawiam sie czy wziasc leki przeciwzapalne.
              • pade Re: Wasze oznaki starzenia 31.10.25, 17:18
                Może zbyt spięte mięśnie (po naciskaniu jedną nogą pedału) i również spięta powięź. Długotrwale napięte mięśnie mogą uciskać na nerwy stąd "ciągnięcie" nogi. Poza tym trzeba koniecznie rozciągać i masować mięsień gruszkowaty i zadbać o podporę czy odcinek lędźwiowy kręgosłupa poprzez wzmocnienie mięśni głębokich.
                Wszystko to "przerabiałam". Najlepiej by było gdybyś poszła do fizjoterapeuty.
                • srubokretka Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 13:47
                  Bardzo mozliwe, ze to nerw + jeszcze cos czego jeszcze nie umiem nazwac. Jakby mi sie miesnie palily po szybkich i czestych powtorzeniach juz po kilku minutach. Nie moge juz uzywac recznej pily, papieru sciernego. Takie ruchy cos zlego robia z moimi miesniami.
                  Odgruzowalam lawke inwersyjna. Powisze sobie dzis. Do fizjoterapeuty tu nie pojde, bo nie pomagaja. Mielismy jednego dobrego, ale sie przeprowadzil do innego stanu. sad

>odcinek lędźwiowy kręgosłupa poprzez wzmocnienie mięśni głębokich.

Polecisz cos skutecznego i w miare przyjemnego ?
                  • pade Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 13:55
                    Przede wszystkim zacznij się rozciągać. Wpisz w youtube "joga dla początkujących" lub streching. Ja korzystam np. z tego:
                    www.youtube.com/watch?v=CY6QP4ofwx4&list=PLc14oN4gGN2vNBQnnrByFIK85lx1DxcjP&index=1
                    A jeśli chodzi o core, możesz zacząć od tego:
                    www.youtube.com/watch?v=H1XLvGWueFs
                    bo jest z instrukcjami
                    • pani.asma Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 14:26
                      ale w tym wieku cwiczenia silowe a nie joga
                      • primula.alpicola Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 16:30
                        pani.asma napisała:

> ale w tym wieku cwiczenia silowe a nie joga

Ćwiczenia siłowe i joga doskonale się uzupełniają nawzajem
                    • primula.alpicola Re: Wasze oznaki starzenia 01.11.25, 16:30
                      Na powięź doskonała jest joga yin. Polecam Devi Daly na yt.
    • 71tosia Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 00:47
      1. Pytam dziecko jak cos ustawić na telefonie
      2. Ciągle (po 2 latach) mam w telefonie oryginalny dzwonek z ustawienia z jakim go kupiłam
      3. Patrzę na rodziców i zastanawiam się kiedy i mnie ta nieporadność dopadnie
      • infinitypool Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 13:35
        71tosia napisała:

> 3. Patrzę na rodziców i zastanawiam się kiedy i mnie ta nieporadność dopadnie
        Może wcale? Albo bardzo późno?
        Nie wiem ile mają Twoi rodzice ale moi teściowie lat 80 obydwoje jeszcze totalne brzytwy, ogarniają wszystko i są bardzo "ogarnięci cyfrowo"
        • simply_z Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 13:44
          Moi rodzice tak samo.
      • marta.graca Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 13:40
        Jeśli 71 to rocznik, to trochę dziwna ta nieporadność, jeśli chodzi o telefon. Przecież to bardzo intuicyjne urządzenia. Moi rodzice, dobiegający 70-tki, radzą sobie z nimi bez problemu, a nawet babcia, lat 88, korzysta swobodnie z tabletu i smarfona.
        • 71tosia Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 15:52
          Czy ja wiem? Leniwa się robie z wiekiem, łatwiej mi poprosić dziecko niż samej rozkminić, choć na codzień technicznie robie dużo bardziej skomplikowane rzeczy niż ustawienie dzwonka na telefonie smile
    • lomek22 Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 04:01
      Wydaje mi się że po prostu z czasem uświadomiłaś sobie szczątkową wiedzę wyniesioną ze szkoły i nieporadnie próbujesz uzupełnić.
    • al_sahra Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 05:58
      W kwestii świętego spokoju: do jakiegoś czterdziestego roku życia wydawało mi się, że koniecznie trzeba żyć jak najintensywniej, bo inaczej się coś traci. Taki zresztą był kanon obowiązujący w moim środowisku: work hard, play hard, love hard. I w którymś momencie zauważyłam, że to mnie zaczęło uwierać. Ta realizacja nie przyszła łatwo, zaliczyłam jeszcze prawdziwe wypalenie zawodowe i zawirowania w życiu prywatnym, wzięłam nawet dłuższy urlop od pracy i wyszłam tego wszystkiego z silnym przekonaniem, że najważniejszy jest właśnie święty spokój. Nie wiem, czy to starzenie, czy raczej po prostu dojrzałość smile.

P.S. Z zasady niczego nie prasuję i nawet nie wiem, co to jest maglownica.

P.S. P.S. Na wszelki wypadek właśnie sprawdziłam, że ciągle mogę położyć dłonie płasko na podłodze przy skłonie z wyprostowanymi kolanami. Przynajmniej to,
      • majenkirr Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 14:30
        al_sahra napisała:
        > wyszłam tego wszystkiego z silnym przekonaniem, że najważniejszy jest właśnie święty spokój. Nie wiem, czy to starzenie, czy raczej po prostu dojrzałość smile.

Co by nie było - witamy po właściwej stronie!😂
    • fogito Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 06:16
      Przestałam kilka lat temu oglądać TV, bo mnie poziom głupoty irytuje. Zarówno polityków jak i dziennikarzy. Ale moja babcia oglądała do 98 roku życia obrady sejmu pomimo, że się wkurzała, więc nie wiem czy to starość.
      Z pewnością mam więcej zmarszczek na twarzy.
      • marta.graca Re: Wasze oznaki starzenia 30.10.25, 13:41
        Mam tak samo z TV. Jeszcze jakiś czas temu oglądałam programy informacyjne, ale z tego też zrezygnowałam.
        • trampki-w-kwiatki Re: Wasze oznaki starzenia 31.10.25, 08:59
          Tez przestałam. Kortyzol mi leciał w kosmos od tego i ciśnienie krwi. Na co mi to?
          • marta.graca Re: Wasze oznaki starzenia 31.10.25, 10:35
            Hyhy, idąc tym tropem trzeba by jeszcze rzucić pracę i wyjechać do pustelni w Tybecie na 7 lat big_grin
            • trampki-w-kwiatki Re: Wasze oznaki starzenia 31.10.25, 11:56
              To jest super pomysł, niektórym się udaje ☺️
              Niestety jestem za biedna na rzucenie pracy i dlatego nadal mam nadciśnienie. Ale można sobie chociaż jakieś skrawki stresu poobcinać. No to staram się odcinać co się da, choć jak wiadomo, nadal zostaje tego całkiem sporo 🤷
              • marta.graca Re: Wasze oznaki starzenia 31.10.25, 12:06
                Niestety też jestem za biedna smile Ostatnio od 3 tygodni włączyłam krótkie medytacje rano i wieczorem i baardzo mi one pomagają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka