Dodaj do ulubionych

zez w jednym oczku u 2latka!

09.03.05, 09:25
bylismy juz z tym u lekarza, ale zbagatelizowal sprawe - czy mozecie nam
polecic jakiegos naprawde dobrego okuliste dzieciecego w wawie? dziekuje!
Obserwuj wątek
    • monisia98 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 09.03.05, 10:48
      właściwie dziecko ma prawo zezowac do 3 roku życia ,ja tez jak miał 2 latka
      pobiegłam do okulisty, który powiedział mi wyraznie dziecko ma zupełnie zdrowe
      oczka jedynie tak mu sie zchodza do srodka , ale taka jest jego uroda ale nim
      trafilismy do lekrza dobrego najpierw musiałm dostac sie do wariatki-okulistki
      która jak mały sie wiercił na fotelu powiedział ze z tym dzieckiem nic sie nie
      da zrobic , mało tego zapisała mu atropine i kazała podawc przez 7 dni i na 8
      dzien przyjsc z dzieckiem, dopiero poszłam z nim do ordynatora oddziału
      dziecięcego i to był traf w dziesiątke zreszta jakis czas po mojej wizycie u
      tego Pana pisano o nim w wyborczej ze odkrył jakas nowa metode badania zwiazana
      z oczami, jak usłyszał o tej wariatce ze kazała dawac tak małemu dziecku
      atropine za głowę sie złapał i zapytał która to była , bo powiedział ze gdybym
      podała dziecku taką ilośc atropiny dziecko byłoby ślepe prawdopodobnie. Sam mu
      zakropił oczka ale najmniejsza dawka i tylko 30 min przed badaniem a nie jak ta
      baba kazał przez 7 dni. Zreszta miał fantastyczne podjecie do dziecka i wzioł
      zaledwie 50 zł, a naprawde zbadał go kopleksowo. Gdybys sie zdecydował na takie
      badanie wez dla dziecka ciemne okulary zeby mu swiatło oczu nie poraziło ,
      lekarz zapytał mnie czy mam cos zeby mu oslonic oczka przed swiatłem. Niestety
      nie jestm z warszawy a ze Śląska wiec ten tel do lekarza ci sie nie przyda.
      • stryjzeb Re: zez w jednym oczku u 2latka! 09.03.05, 12:17
        I co ten lekarz powiedział? Moja córka (prawie 2 letnia) też zaczeła od pewnego
        czasu zezować. Wcześneij tego nie robiła.
    • seiw Re: zez w jednym oczku u 2latka! 09.03.05, 23:34
      patyska, a czy ten zezik to tak non stop, czy tylko czasami? Mój 2-latek zezuje
      jednym oczkiem na zewnątrz, ale raczej sporadycznie. Okulista powiedział, że w
      tym wieku jest to jeszcze fizjologiczne, badanie komputerowe się nie powiodło,
      bo synuś nie dał sie zbadać. Jeżeli będzie się to utrzymywać, to za ok. pół
      roku mozna zbadać kąt zezika, jeżeli dziecko na to pozwoli.Tyle wiem. Na razie
      więc czekam, ale ostatnio jest jakby lepiej...jestem z Trójmiasta, więc lekarzy
      w W-wie nie znam .
    • kokolores Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 00:05
      Niestety nie mieszkam w Warszawie i nie znam zadnego dobrego okoliste.Radze Ci
      jednak i wszystkim innym mamom nie bagatelizowac sprawy zeza u dzieci.
      Syn mojej przyjaciolkio zezuje od mniej wiecej drugiego roku zycia.Na poczatku
      lekarz mowil ,ze to normalne i samo powinno sie wyprostowac.JASNE!!!
      Kolezanka poczekala rok(za dlugo!!) ,zeby isc do innego specjalisty i juz bylo
      za pozno.Chlopak mial na obu oczach wade + 4 ,a w wieku 6 lat ma + 8 i
      ograniczone widzenie przestrzenne.Juz niestety za wiele zrobic nie mozna
      .Podobno operowac mozna tylko do + 4 ,a on juz dawno to przeskoczyl.Jest
      slicznym chlopcem w okolarach i to wcale mu nie przezkadza ,ale dzieci sie z
      niego smieja ,ze ma zeza.Wiecie jak jest!
      Radze wiec jednak wszystko na zapas sprawdzic!
      Pozdrawiam.
      • kokolores literowka 10.03.05, 00:06
        okuliste oczywiscie
        surprised)
    • hancik5 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 15:03
      Zeza nie można lekceważyć. Na szczęście moja córeczka jest już po operacji w
      Krakowie, chociaż będzie musiała mieć kolejną operację korekcyjną.

Córcia nie miała dużego zeza, po prostu oczko jej leciało, gdy się zamyśliła,
      ale z wiekiem byłoby coraz gorzej...
      Koniecznie trzeba zbadać ostrość wzroku i kąt zeza.
      Pozdrawiam
      • hancik5 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 15:07
        A, moja córeczka miała 5 lat w chwili operacji a poszliśmy do okulisty, gdy
        miała 2 latka. Operuje się dzieci głównie w przedziale wiekowym 5-8 lat, gdyż
        wtedy przynosi to najlepsze rezultaty...Chociaż na oddziale byli też dorośli, u
        nich efekt mógł być już tylko kosmetyczny, bez poprawy jakości widzenia.
        • kokolores Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 15:11
          Moglabys mi podac namiary na lekarza (jezeli jest dobry i byliscie zadowoleni)
          ,ktory prowadzil leczenie waszej coreczki.Moja kolezanka szuka dobrego
          specjalisty,narazie bez skutku.
          Pozdrawiam.
          • madeyowa Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 15:37
            Moje(21 miesięczne) dziecko też ma zeza. Nie cały czas tylko wtedy gdy skupia
            na czymś wzrok np. ogląda telewizję lub książeczki. Okazało si, że ma bardzo
            dużą wadę +7 w obu oczkach. Nosi okularki, ale w przyszłości czaka ją zabieg
            laserem. w przypadku mojej córki jest to wada wrodzona, ale gdybyśmy nic z tym
            nie robili mogło być jeszcze gorzej. Dlatego nie wolno bagatelizować zezowania
            u dzieci. Przyczyną może być albo wada wzroku, którą trzeba leczyć(okularki,
            laser, ale dopiero ok. 18 roku życia) albo osłabienie mięśni gałki ocznej
            (operacja). Niestety nie znam dobrego okulisty w Warszawie, ponieważ jestem z
            Gdańska.
            I jeszcze jedna sprawa. Wada wzroku u dzieci(do ok. 6 lat) do +3 dioptrii jest
            fizjologiczna i sama z czasem znika. Trzeba to leczyć jedynie gdy pojawiło się
            zezowanie.
          • hancik5 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 16:41
            My się leczymy u pani dr. Wenety Stręk z Wojewódzkiego Szpitala Okulistycznego w
            Krakowie. Na wizycie w szpitalu Kasia była też badana przez panią ordynator Ewę
            Wójcik.
            Rejstracja u pani dr Stręk :
            Gabinet leczenia Zeza
            Ul. Wincentego Pola 6
            Kraków tel. 012 422 00 32
            Wizyta kosztuje 70 zł.
            Warto jednak otrzymać skierowanie do szpitala od swojego okulisty i
            zarejestrować na badanie do szpitala. Trzeba kilka mies. poczekać, ale jeśli
            dziecko jest malutkie można czekać.
            Pochodzimy z Lublina i od dwóch lat co parę miesięcy jeździmy do
            Krakowa.Skierowanie dała nam nasza dr okulistka.
            Szpital dosyć siermiężny, ale ma doskonałe wyniki w leczeniu.
            Pozdrawiam i życzę zdrówka!!!
            • hancik5 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 16:43
              Acha namiary na szpital :
              Wojewódzki Szpital Okulistyczny
              ul Dożynkowa 61 Kraków
              tel 012 415 64 44 wew. 267
    • gula1 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 21:09
      ja równiez polecam Kraków.
      Moja serdeczna przyjaciółka odwiedziła w Warszawie chyba wszystkich okulistów
      dziecięcych . W przypadku jej syna nie było widać zeza, ale szymek w dziwny
      sposób nachylał głowe tak jakby chciał ją sobuie opierac na własnym ramieniu.
      warszawscy okuliści stwierdzili że to problem ortopedyczny. Na pewien czas
      biednego dwulatka wsacdzoli w gorset.
      na szczęście ortopeda ( dr. szczytnicka) dała namiary na Kraków)
      Z tym ze juz do gabinetu prywatnego pani ordynator Ewy Wójcik, która to
      przyjmuje w poniedziałki, wtorki i czwartki w godz. 15.00 - 18.00 w gabinecie
      przy ul. Lea 19 m 1, a telefon to 633 00 41
      szczerze [polecam. Trzy godzinki i jesteś w Karkowie. a jaka frajda dla dziecka
      taka jazda pociągiem

Aga
      • kokolores Dzieki dziewczyny za namiary!! 10.03.05, 22:12
        :o)
        • beza1234 Re: Dzieki dziewczyny za namiary!! 13.03.05, 21:40
          W Warszawie polecam dr. Zamłyńską. Specjalistka od zeza u dzieci. Przyjmuje
          m.in. przy gabinecie optycznym Robaka na Polnej
          • agazet3 Do beza1234 13.03.05, 22:00
            Witam, a mogę prosić o dokładne namiary na dr Zamłyńską? Czy miałaś bezpośredni
            z doktor kontakt czy tylko znasz ze słyszenia?
            • beza1234 Re: Do beza1234 14.03.05, 09:55
              Jeżeli chodzi o ten gabinet - Polna 54 tel: 825 45 92. Pracuje tez w szpitalu,
              ale tam raczej trudno sie dostać, i ma też swój gabinet. Chyba gdzies na
              ursynowie. Możesz poszukać przez google (na przykładsmile.
              Od dwóch lat prowadzi mojego syna (teraz ma 4 lata ). U niego zaczęłó się od
              zezowania jednym oczkiem, ale okazało się, że ma astygmatyzm. Na razie ćwiczymy
              z zasłonką. Rezultaty niezłe, chociaż ja wciąż się boję, że trzeba będzie
              operowć. Znam dwie osoby, których dzieci dr. Zamłyńska wyciągneła z zeza. Ma
              dobrą opinię, bo długo rozpytywałam, zanim zdecydowałam się na jej prowadzenie.
              Pozdrawiam
              • agazet3 Re: Do beza1234 14.03.05, 11:25
                Serdecznie Ci dziękuję. Ja mam dwóch synów (3,5 roku i 9 miesięcy), obydwaj
                mają zeza, astygmatyzm i nadwzroczność, wada starszy +7, a młodszy +6. Starszy
                miał dużego zeza, miał już zastrzyki w mięśnie oka, a w maju zeszłego roku
                operację na zeza skośnego. Świczymy oczy przez ćwiczenia ortoptyczne, zez
                jeszcze trochę został na jednym oczku i nie wiem czy nie będzie trzeba
                dooperować. Chciałabym właśnie skonsultować się z innym lekarzem (choć wiem, że
                operacja dużo dała i jeżeli trzeba to zrobimy drugą), żeby mieć pewność, czy
                dobrze leczymy syna. Jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję.
              • e_r_i_n Re: Do beza1234 21.06.05, 12:58
                Wybrałam się własnie wczoraj z synkiem do pani doktor Zamłyńskiej. Chciałam
                skonsultować koniecznosc noszenia okularow - wg porpzedniej pani okulistki wada
                jest niewielka, ale w zwiazku z zezem okulary byc musza.
                Jakie było moje zdziwienie, gdy wczoraj okazalo sie, ze zadnego zeza nie ma!
                Pani doktor zrobiła mojemu synowi podstawowe badanie
                wykluczajace/potwierdzajace zeza, czyli widzenie obrazkow przestrzennych.
                Proba udana w 100% - wiec okulary nie sa konieczne. Kolejna, kontrolna wizyta
                za pół roku.
    • e_r_i_n Re: zez w jednym oczku u 2latka! 15.06.05, 13:40
      Podciągnęten wątek, żeby Was o coś zapytać. U mojego dziecka stwierdzono lekką
      wadę wzroku w lewym oku (-0,25), plus lekkiego zeza. Pani doktor zapisała mu
      okulary: sfera +1,0 na oba oczy, cylinder +0,5 na oko lewe, oś 105 na oko lewe
      (przepisuję z recepty).
      I sie teraz zastanawiamy, czy przy tak małej wadzie stosuje się już szkła?
      Warto to skonsultowac z innym lekarzem, czy zacząć 'okularowanie'?
      • julamimi Re: zez w jednym oczku u 2latka! 15.06.05, 13:42
        jak dla mnie to ta recepta na okulary to ma glownie skorygowac astygmatyzm, a
        nie te 0,25 dioptrii - ale poczekaj na inne opinie, bo ja sie na oczach znam o
        tyle, ze sama nosze okulary z cylindrem

a w jakim wieku jest dziecko?

pozdr
        • e_r_i_n Re: zez w jednym oczku u 2latka! 15.06.05, 13:54
          Hmm, o zadnym astymagtyźmie mowy w czasie wizyty nie było.
          Pani doktor powiedziała, ze wada (to -0,25) jest mała, ale w zwiazku z tym, ze
          oko lekko ucieka, daje okulary. Sama byłam zaskoczona, ze szkła mają moc + nie -
          (zarówno ja, jak i mąż jestesmy krótkowidzami i nosimy 'minusy').

Synek ma 3 lata i 8 mcy.
          • julamimi Re: zez w jednym oczku u 2latka! 15.06.05, 14:35
            ten + przy cylindrze to chyba moze byc, bo to z daleko- czy krotkowzrocznoscia
            nie ma nic wspolnego; ale przy sferze to nie rozumiem sad ale tak jak Ci
            pisalam, wiem tyle ile sie dowiedzialam o mojej wlasnej wadzie u okulisty.
            pzodr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka