patyska 09.03.05, 09:25 bylismy juz z tym u lekarza, ale zbagatelizowal sprawe - czy mozecie nam polecic jakiegos naprawde dobrego okuliste dzieciecego w wawie? dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monisia98 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 09.03.05, 10:48 właściwie dziecko ma prawo zezowac do 3 roku życia ,ja tez jak miał 2 latka pobiegłam do okulisty, który powiedział mi wyraznie dziecko ma zupełnie zdrowe oczka jedynie tak mu sie zchodza do srodka , ale taka jest jego uroda ale nim trafilismy do lekrza dobrego najpierw musiałm dostac sie do wariatki-okulistki która jak mały sie wiercił na fotelu powiedział ze z tym dzieckiem nic sie nie da zrobic , mało tego zapisała mu atropine i kazała podawc przez 7 dni i na 8 dzien przyjsc z dzieckiem, dopiero poszłam z nim do ordynatora oddziału dziecięcego i to był traf w dziesiątke zreszta jakis czas po mojej wizycie u tego Pana pisano o nim w wyborczej ze odkrył jakas nowa metode badania zwiazana z oczami, jak usłyszał o tej wariatce ze kazała dawac tak małemu dziecku atropine za głowę sie złapał i zapytał która to była , bo powiedział ze gdybym podała dziecku taką ilośc atropiny dziecko byłoby ślepe prawdopodobnie. Sam mu zakropił oczka ale najmniejsza dawka i tylko 30 min przed badaniem a nie jak ta baba kazał przez 7 dni. Zreszta miał fantastyczne podjecie do dziecka i wzioł zaledwie 50 zł, a naprawde zbadał go kopleksowo. Gdybys sie zdecydował na takie badanie wez dla dziecka ciemne okulary zeby mu swiatło oczu nie poraziło , lekarz zapytał mnie czy mam cos zeby mu oslonic oczka przed swiatłem. Niestety nie jestm z warszawy a ze Śląska wiec ten tel do lekarza ci sie nie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
stryjzeb Re: zez w jednym oczku u 2latka! 09.03.05, 12:17 I co ten lekarz powiedział? Moja córka (prawie 2 letnia) też zaczeła od pewnego czasu zezować. Wcześneij tego nie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
seiw Re: zez w jednym oczku u 2latka! 09.03.05, 23:34 patyska, a czy ten zezik to tak non stop, czy tylko czasami? Mój 2-latek zezuje jednym oczkiem na zewnątrz, ale raczej sporadycznie. Okulista powiedział, że w tym wieku jest to jeszcze fizjologiczne, badanie komputerowe się nie powiodło, bo synuś nie dał sie zbadać. Jeżeli będzie się to utrzymywać, to za ok. pół roku mozna zbadać kąt zezika, jeżeli dziecko na to pozwoli.Tyle wiem. Na razie więc czekam, ale ostatnio jest jakby lepiej...jestem z Trójmiasta, więc lekarzy w W-wie nie znam . Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 00:05 Niestety nie mieszkam w Warszawie i nie znam zadnego dobrego okoliste.Radze Ci jednak i wszystkim innym mamom nie bagatelizowac sprawy zeza u dzieci. Syn mojej przyjaciolkio zezuje od mniej wiecej drugiego roku zycia.Na poczatku lekarz mowil ,ze to normalne i samo powinno sie wyprostowac.JASNE!!! Kolezanka poczekala rok(za dlugo!!) ,zeby isc do innego specjalisty i juz bylo za pozno.Chlopak mial na obu oczach wade + 4 ,a w wieku 6 lat ma + 8 i ograniczone widzenie przestrzenne.Juz niestety za wiele zrobic nie mozna .Podobno operowac mozna tylko do + 4 ,a on juz dawno to przeskoczyl.Jest slicznym chlopcem w okolarach i to wcale mu nie przezkadza ,ale dzieci sie z niego smieja ,ze ma zeza.Wiecie jak jest! Radze wiec jednak wszystko na zapas sprawdzic! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 15:03 Zeza nie można lekceważyć. Na szczęście moja córeczka jest już po operacji w Krakowie, chociaż będzie musiała mieć kolejną operację korekcyjną. Córcia nie miała dużego zeza, po prostu oczko jej leciało, gdy się zamyśliła, ale z wiekiem byłoby coraz gorzej... Koniecznie trzeba zbadać ostrość wzroku i kąt zeza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 15:07 A, moja córeczka miała 5 lat w chwili operacji a poszliśmy do okulisty, gdy miała 2 latka. Operuje się dzieci głównie w przedziale wiekowym 5-8 lat, gdyż wtedy przynosi to najlepsze rezultaty...Chociaż na oddziale byli też dorośli, u nich efekt mógł być już tylko kosmetyczny, bez poprawy jakości widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 15:11 Moglabys mi podac namiary na lekarza (jezeli jest dobry i byliscie zadowoleni) ,ktory prowadzil leczenie waszej coreczki.Moja kolezanka szuka dobrego specjalisty,narazie bez skutku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 15:37 Moje(21 miesięczne) dziecko też ma zeza. Nie cały czas tylko wtedy gdy skupia na czymś wzrok np. ogląda telewizję lub książeczki. Okazało si, że ma bardzo dużą wadę +7 w obu oczkach. Nosi okularki, ale w przyszłości czaka ją zabieg laserem. w przypadku mojej córki jest to wada wrodzona, ale gdybyśmy nic z tym nie robili mogło być jeszcze gorzej. Dlatego nie wolno bagatelizować zezowania u dzieci. Przyczyną może być albo wada wzroku, którą trzeba leczyć(okularki, laser, ale dopiero ok. 18 roku życia) albo osłabienie mięśni gałki ocznej (operacja). Niestety nie znam dobrego okulisty w Warszawie, ponieważ jestem z Gdańska. I jeszcze jedna sprawa. Wada wzroku u dzieci(do ok. 6 lat) do +3 dioptrii jest fizjologiczna i sama z czasem znika. Trzeba to leczyć jedynie gdy pojawiło się zezowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 16:41 My się leczymy u pani dr. Wenety Stręk z Wojewódzkiego Szpitala Okulistycznego w Krakowie. Na wizycie w szpitalu Kasia była też badana przez panią ordynator Ewę Wójcik. Rejstracja u pani dr Stręk : Gabinet leczenia Zeza Ul. Wincentego Pola 6 Kraków tel. 012 422 00 32 Wizyta kosztuje 70 zł. Warto jednak otrzymać skierowanie do szpitala od swojego okulisty i zarejestrować na badanie do szpitala. Trzeba kilka mies. poczekać, ale jeśli dziecko jest malutkie można czekać. Pochodzimy z Lublina i od dwóch lat co parę miesięcy jeździmy do Krakowa.Skierowanie dała nam nasza dr okulistka. Szpital dosyć siermiężny, ale ma doskonałe wyniki w leczeniu. Pozdrawiam i życzę zdrówka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 16:43 Acha namiary na szpital : Wojewódzki Szpital Okulistyczny ul Dożynkowa 61 Kraków tel 012 415 64 44 wew. 267 Odpowiedz Link Zgłoś
gula1 Re: zez w jednym oczku u 2latka! 10.03.05, 21:09 ja równiez polecam Kraków. Moja serdeczna przyjaciółka odwiedziła w Warszawie chyba wszystkich okulistów dziecięcych . W przypadku jej syna nie było widać zeza, ale szymek w dziwny sposób nachylał głowe tak jakby chciał ją sobuie opierac na własnym ramieniu. warszawscy okuliści stwierdzili że to problem ortopedyczny. Na pewien czas biednego dwulatka wsacdzoli w gorset. na szczęście ortopeda ( dr. szczytnicka) dała namiary na Kraków) Z tym ze juz do gabinetu prywatnego pani ordynator Ewy Wójcik, która to przyjmuje w poniedziałki, wtorki i czwartki w godz. 15.00 - 18.00 w gabinecie przy ul. Lea 19 m 1, a telefon to 633 00 41 szczerze [polecam. Trzy godzinki i jesteś w Karkowie. a jaka frajda dla dziecka taka jazda pociągiem Aga Odpowiedz Link Zgłoś
beza1234 Re: Dzieki dziewczyny za namiary!! 13.03.05, 21:40 W Warszawie polecam dr. Zamłyńską. Specjalistka od zeza u dzieci. Przyjmuje m.in. przy gabinecie optycznym Robaka na Polnej Odpowiedz Link Zgłoś
agazet3 Do beza1234 13.03.05, 22:00 Witam, a mogę prosić o dokładne namiary na dr Zamłyńską? Czy miałaś bezpośredni z doktor kontakt czy tylko znasz ze słyszenia? Odpowiedz Link Zgłoś
beza1234 Re: Do beza1234 14.03.05, 09:55 Jeżeli chodzi o ten gabinet - Polna 54 tel: 825 45 92. Pracuje tez w szpitalu, ale tam raczej trudno sie dostać, i ma też swój gabinet. Chyba gdzies na ursynowie. Możesz poszukać przez google (na przykład. Od dwóch lat prowadzi mojego syna (teraz ma 4 lata ). U niego zaczęłó się od zezowania jednym oczkiem, ale okazało się, że ma astygmatyzm. Na razie ćwiczymy z zasłonką. Rezultaty niezłe, chociaż ja wciąż się boję, że trzeba będzie operowć. Znam dwie osoby, których dzieci dr. Zamłyńska wyciągneła z zeza. Ma dobrą opinię, bo długo rozpytywałam, zanim zdecydowałam się na jej prowadzenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agazet3 Re: Do beza1234 14.03.05, 11:25 Serdecznie Ci dziękuję. Ja mam dwóch synów (3,5 roku i 9 miesięcy), obydwaj mają zeza, astygmatyzm i nadwzroczność, wada starszy +7, a młodszy +6. Starszy miał dużego zeza, miał już zastrzyki w mięśnie oka, a w maju zeszłego roku operację na zeza skośnego. Świczymy oczy przez ćwiczenia ortoptyczne, zez jeszcze trochę został na jednym oczku i nie wiem czy nie będzie trzeba dooperować. Chciałabym właśnie skonsultować się z innym lekarzem (choć wiem, że operacja dużo dała i jeżeli trzeba to zrobimy drugą), żeby mieć pewność, czy dobrze leczymy syna. Jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Do beza1234 21.06.05, 12:58 Wybrałam się własnie wczoraj z synkiem do pani doktor Zamłyńskiej. Chciałam skonsultować koniecznosc noszenia okularow - wg porpzedniej pani okulistki wada jest niewielka, ale w zwiazku z zezem okulary byc musza. Jakie było moje zdziwienie, gdy wczoraj okazalo sie, ze zadnego zeza nie ma! Pani doktor zrobiła mojemu synowi podstawowe badanie wykluczajace/potwierdzajace zeza, czyli widzenie obrazkow przestrzennych. Proba udana w 100% - wiec okulary nie sa konieczne. Kolejna, kontrolna wizyta za pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: zez w jednym oczku u 2latka! 15.06.05, 13:40 Podciągnęten wątek, żeby Was o coś zapytać. U mojego dziecka stwierdzono lekką wadę wzroku w lewym oku (-0,25), plus lekkiego zeza. Pani doktor zapisała mu okulary: sfera +1,0 na oba oczy, cylinder +0,5 na oko lewe, oś 105 na oko lewe (przepisuję z recepty). I sie teraz zastanawiamy, czy przy tak małej wadzie stosuje się już szkła? Warto to skonsultowac z innym lekarzem, czy zacząć 'okularowanie'? Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: zez w jednym oczku u 2latka! 15.06.05, 13:42 jak dla mnie to ta recepta na okulary to ma glownie skorygowac astygmatyzm, a nie te 0,25 dioptrii - ale poczekaj na inne opinie, bo ja sie na oczach znam o tyle, ze sama nosze okulary z cylindrem a w jakim wieku jest dziecko? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: zez w jednym oczku u 2latka! 15.06.05, 13:54 Hmm, o zadnym astymagtyźmie mowy w czasie wizyty nie było. Pani doktor powiedziała, ze wada (to -0,25) jest mała, ale w zwiazku z tym, ze oko lekko ucieka, daje okulary. Sama byłam zaskoczona, ze szkła mają moc + nie - (zarówno ja, jak i mąż jestesmy krótkowidzami i nosimy 'minusy'). Synek ma 3 lata i 8 mcy. Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: zez w jednym oczku u 2latka! 15.06.05, 14:35 ten + przy cylindrze to chyba moze byc, bo to z daleko- czy krotkowzrocznoscia nie ma nic wspolnego; ale przy sferze to nie rozumiem ale tak jak Ci pisalam, wiem tyle ile sie dowiedzialam o mojej wlasnej wadzie u okulisty. pzodr Odpowiedz Link Zgłoś