Dodaj do ulubionych

vsd okołobłoniasty metody leczenia

18.03.05, 13:54
chciałabym prosic rodziców dzieci ktore mają już za sobą leczenie zabiegowe
lub operacyjne vsd o napisanie jaką metodą tego typu ubytki zostają zamknięte
jak długo przebywa się w szpitalu? jeśli również są rodzice u których dziecku
ubytek zamkął się sam proszę o informacje w jakim wieku dziecka to nastąpiło
jak również jak duży był wcześniej ten ubytek. poprostu chciałabym wiedzieć
jaka jest szansa że mojemu dziecku zamknie się ten ubytek sam a jak nie to
chciałabym się przygotować na to co mnie czeka.
Obserwuj wątek
    • martek75 Re: vsd okołobłoniasty metody leczenia 18.03.05, 16:55
      Witaj. Synek mój urodził się z dziurką ok.5-6mm w części okołobłoniastej między
      komorami i zwężeniem zastawki tętnicy płucnej. Operowany musiał być w trybie
      przyspieszonym głównie ze względu na postępującą stenoze płucną. Miał wtedy nie-
      całe 3 miesiące. Podczas zabiegu zamknięto mu również ubytek (jak
      zakfalikował go chirurg - średniej wielkości) łatką z dakronu. Po korekcie mamy
      resztkowy, maleńki przeciek na łacie. Często tak się zdarza. Nierzadko jednak
      sztuczne łaty z upływem czasu obrastają tkanką i nie rejestruje się żadnych
      przecieków. Jeśli chodzi o "zbieranie się" dzieciątka po operacji, sprawa jest
      szalenie indywidualna, zwłaszcza, gdy trzeba uruchomić tą wielką machinę jaką
      jest krążenie pozaustrojowe. Każdy organizm inaczej sobie z nim radzi. Jeśli
      mogę jeszcze w czymś pomóc- chętnie to zrobię. Pozdrawiam.
      mama Kajtusia.
      • beatanowak2 Re: vsd okołobłoniasty metody leczenia 18.03.05, 17:27
        bardzo dziękuję za odpowiedz jeśli możesz napisz mi ile dni spędziliście w
        szpi talu i czy twój synek miał otwartą klatkę piersiową podczas operacji? bo
        tego boję się najbardziej. pozdrawiam
    • martek75 Re: vsd okołobłoniasty metody leczenia 18.03.05, 19:23
      Naszej złożonej wady nie dało się zlikwidować za pomocą kardiologii
      interwencyjnej (cewnikowania, balonikowania itp). Kajtuś musiał mieć otwierane
      serduszko. W medycznym suchym języku - leczony chirurgicznie w głębokiej
      hipotermii z krążeniem pozaustrojowym. Do domu wróciliśmy po niecałych 3
      tygodniach od zabiegu, choć okres pooperacyjny był dość poważnie powikłany. Na
      oddziale widziałam maleństwa i nieco starsze dzieci, które miały likwidowane
      samo VSD i cudnie się zbierały. Niesamowite jaki potencjał życia i możliwości
      jest w takim każdym chorym serduszku! Posyłam dużo dobrych myśli.
      mama Kajtka
      • beatanowak2 Re: vsd okołobłoniasty metody leczenia 18.03.05, 21:53
        ale te dzieci które widziałaś miały otwieraną klatkę czy miały w inny sposób
        wykonywane zabiegi? do echa twoje dziecko usypiali? bo w Poznaniu niestety
        mojego synka chcieli uśpić ale się nie zgodziłam pojechałam prywatnie.
        pozdrawiam.
        • martek75 Re: vsd okołobłoniasty metody leczenia 18.03.05, 23:07
          Wszystkie serduszka na tym oddziale naprawiane są chirurgicznie, z otwieraniem
          klatki bądź cięciem bocznym (chyba botal, tego nie jestem pewna - nie znam tego
          problemu). Innych zabiegów, prócz chirurgicznych- z tego co wiem- nie wykonują.
          Jeśli idzie o echo to podczas standartowego badania Kajka nigdy nie usypiano.
          Ligota to na prawdę mądry i przyjazny dziecku szpital. Poczytaj nie tak dawny
          wątek o echu (w jakich ośrodkach jak ono wygląda), powinien być jeszcze na tej
          stronie. Pozdrawiam wieczorowo,już prawie nocnie.
          Kajtusiowa mama
          • beatanowak2 Re: vsd okołobłoniasty metody leczenia 19.03.05, 09:03
            witam cię serdecznie ja mieszkam w Poznaniu i rownież korzystam ze szpitala w
            Poznaniu niestety mojego synka chcieli uśpić do echa chyba już o mtym pisałam
            gzie mieści się ten szpital w którym twoje dziecko było leczone? masz jakieś
            namiary na kardiochirurga z tamtego szpitala, łatwo się tam dostac? pozdrawiam
            cię serdecznie i bardzo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi jeżdzisz ze swoim
            dzieckiem na kontrole?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka