Dodaj do ulubionych

centyle główki

31.03.05, 10:34
Moje dziecka ma 4,5 mies. i obwód główki 43cm i waży 7.830g (waga urodzeniowa
4000g). Jest pogodna,bardzo rozwnięta jak na swój wiek i prawie siada Według
siatki centyli główka ma 97 c. Pani doktor nie kazała się przejmować tylko
przyjść na kontrolę za 3 tyg. Co Wy o tym sądzicie czy czekać i obserwować
czy iść już do neurologa na kontrolę.
Dziękuję za wszystkie opinie.
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: centyle główki 31.03.05, 10:45
      chyba nie rozumiem sad
      to znaczy co Cie niepokoi? ten 97 centyl? po prostu duza dziewczynka i tyle smile
      czym tu sie przejmowac?
      • gagarin3 Re: centyle główki 31.03.05, 13:31
        Jasne, że duża dziewczynka smile Mój synek tyle ważył jak miał 10 miesięcy smile A
        wracając do tematu, zwróć uwagę, jaki był obwód główki przy urodzeniu i
        przyrosty w poszczególnych miesiącach, przyjrzyj się krewnym - założę się, że
        niejeden ma dużą głowę, pewnie to rodzinne. Ja miałam problem odwrotny - ciągle
        wydawało mi się, że mój synek ma za małą głowę. "Zafundowałam" sobie i jemu
        mnóstwo wizyt lekarskich, nieprzyjemnych badań i oprócz koszmarnych wspomnień
        nic z tego nie wynikło. Dzisiaj jestem mądrzejsza, trzy razy się zastanowię - i
        każdemu radzę - zanim zacznę ciągać zdrowe i świetnie rozwijające się dziecko
        po lekarzach.
    • koya123 Re: centyle główki 31.03.05, 14:14
      Mądra lekarka. Moje dziecko od urodzenia miało dużą głowę (to rodzinne). W
      wieku paru m-cy podejrzewali wodogłowie i zalecili badanie USG
      przezciemiączkowe, które wypadło prawidłowo. W wieku 8 m-cy znowu skieowali go
      na USG głowy podejrzewając wodogłowie (mimo wcześniejszego wyniku prawidłowego)-
      badanie wypadło prawidłowo. Teraz ma trzy latka i dalej dużą głowę. Ja się tym
      nie przejmuję bo to będzie duży chłop z niego, ale przy okazji wizyty u okulisty
      (zez) skierowano nas do neurologa. Myślałam, że tomografię komputerową mózgu
      ma wykonywaną ze względu na podejrzenie guza mózgu (nagłe powstanie zeza) a te
      dupki podejrzewały wodogłowie. Noi tyle nerwów na daremno.
      Kaśka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka