nawoj29 22.04.05, 20:50 Botulinę stosuje dr. Oleszczańska-Prost w Warszawie, być może dr. Szpytma w Krakowie. Proszę o opinie - czy pomogło, jakie ewentualne problemy? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agazet3 Re: Botulina w leczeniu zeza 22.04.05, 22:08 Mój syn miał dwa zabiegi podania toksyny botulinowej u dr Ewy Oleszczyńskiej- prost. Pierwszy raz w 2002 roku , a ostatnio dwa tygodnie temu. Zez zbieżny został zlikwidowany (iniekcja była w mięsień boczny). Natomiast teraz leczony był zez skośny (iniekcja w górny mięsień)i jedyny uciążliwość to opadająca powieka (ok. miesiąca). Jesteśmy już po kontroli i jest wszystko ok. Podanie botuliny jest pierwszym sposobem leczenia, łagodniejszym, potem jest operacja. My niestety musieliśmy mieć też i operację. Odpowiedz Link Zgłoś
nawoj29 Re: Botulina w leczeniu zeza 22.04.05, 22:31 Dzięki za odpowiedź. Moje dziecko ma zez rozbieżny, dopiero myślę o tej botulinie. Znajomy mnie nastraszył, że to trucizna, być może jakoś zaszkodzi dziecku itd. Czy ktoś słyszał o jakichś powikłaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
nawoj29 Re: Botulina w leczeniu zeza 26.04.05, 23:01 Tą botulinę jakoś inne ośrodki nie stosują dlatego tak się obawiam o jakieś nieprzewidziane skutki. Może jeszcze poddał się tym zabiegom? Odpowiedz Link Zgłoś
elazez Re: Botulina w leczeniu zeza 29.04.05, 14:14 Może ktoś już przetestował tą botulinę, albo może wyleczył zeza pryzmatami? Pryzmaty wydają się uciążliwą i długą drogą, Nie wiem, czy przynajmniej skuteczną. A botulina znów nie wiem, czy nie będzie miała dłuższych skutków ubocznych. Chyba działanie ma w założeniu jak te pryzmaty, tylk dlaczego tak rzadko się ją stosuje przez lekarzy? Odpowiedz Link Zgłoś