mamajka6 08.05.05, 18:30 Moja córcia ma ropień na węźle chłonnym na szyjce(tym pod uszkiem).Proszę o wszelkie informacje na ten temat-jakie zrobić badania,czy czekać aż sam pęknie,czy nacinać itd.,co potem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamajka6 Re: PILNE-ropień węzła chłonnego 12.05.05, 10:38 To znowu ja,czy naprawdę nic nie wiecie w tym temacie-rozpoznanie ROPNE ZAPALENIE WĘZŁA CHŁONNEGO?Obecnie jesteśmy po wizycie w szpitalu i zabiegu nacięcia ropniaka.Napiszcie jak to świństwo się goi i skąd się mogło wziąć,że bakterie to wiem(jeszcze czekamy na posiew).Malutka nie chorowała mi do tej pory,a ma 14 miesięcy.Piszcie proszę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: PILNE-ropień węzła chłonnego 12.05.05, 12:52 ja mam pytanie, jak objawia się taki ropień węzła chłonnego?? czy skóra jest zaczerwieniona i jest temperatura czy tylko węzeł jest powiększony?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamajka6 Re: PILNE-ropień węzła chłonnego 12.05.05, 13:00 najpierw na szyjce zrobiła się gulka wielkości śliwki i była twarda.Po dwóch dniach mała dostała gorączki ok.38 stopni,a gulka robiła się coraz bardziej czerwona i boląca,potem zmiękła i dopiero wtedy lekarka stwierdziła, że to ropień i wysłała nas do szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: PILNE-ropień węzła chłonnego 12.05.05, 13:07 ale dobrze że masz już za sobą. twoje dziecko napewno dostało antybiotyk osłonowo więc nic złego nie powinno sie dziać. u dzieci zazwyczaj szybko goją się takie rzeczy ale gdyby to miejsce było zaczerwieniopne i obrzęknięte, lub sączyła się ropka to zgłoś się do lekarza. nie wyciskaj nic sama (ale to pewnie wiesz) Odpowiedz Link Zgłoś
mamajka6 Re: PILNE-ropień węzła chłonnego 12.05.05, 13:18 Dzięki za radę,bo nie wiedziałam czy wyciskać.Czy miałaś już z tym do czynienia.My jeździmy teraz na zmiany opatrunku,a ranka jeszcze niestety trochę ropieje i jest zaczerwieniona-polewam ją gencjaną.Wczoraj lekaż jej tam miąchał w środku jakimś metalowym przyżądem,żeby zobaczyć co dzieje się w środku- horror!!!A jutro będą wyniki (posiew i antybiogram) i wtedy się okaże czy nie trzeba będzie zmienić antybiotyku.Ale mała nie gorączkuje.Jeśli wiesz jeszcze coś na ten temat proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia111 Re: PILNE-ropień węzła chłonnego 12.05.05, 16:43 niestety tylko tyle wiem, ale napewno nie rób nic sama żeby nie zaszkodzić dziecku. napewno leczenie antybiotykiem. spróbuj poszperać w wyszukiwarce. życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś