Dodaj do ulubionych

Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co robić?

25.05.05, 12:03
Witajcie!
Mój synek właśnie dostał pierwszy zastrzyk (ma zapalenie ucha) i bardzo
płacze, że go boli tyłeczek. Dostaje grubą igłą bo antybiotyk w
zawiesinie...więc żeby igła się nie zatkała. Nie wiem co robić, to moje
pierwsze doświadczenia z zastrzykami, synuś ma dwa latka i naprawdę go
boli...nawet nóżki nie chce zgiąć...a przecież będą następne, co robić, jak
mogę mu pomóc?
Pozdrawiam i czekam na wszystkie rady, pomóżcie
Mika
Obserwuj wątek
    • danik1 Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 25.05.05, 12:45
      A nie mozesz mu zamienic na tabletki lub plyn? Plyn nawet lepszy. Moj synek
      wlasnie dostal. Strasznie niesmaczny i musialam kombinowac, zeby go przekonac,
      ale wiekszych problemow nie bylo a dziecko sie nie nacierpialo. Sama kiedys
      dawno temu bralam zastrzyki i wiem jak to boli. Zapytaj sie lekarza!!!
      • mamciaa Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 25.05.05, 13:10
        Niestety...musi być domięśniowo...potem czeka go jeszcze antybiotyk doustny(on
        słabiej działa-tak mówiła laryngolog)Wolałabym, żeby brał doustnie ale nie da
        rady. Dzięki
    • betty_julcia Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 25.05.05, 12:54
      Oj bardzo bym teź chciała wiedzieć. Dziś rano Julia (też 2 latka) dostała dziewiąty zastzyk - antybiotyk na zapalenie krtani. Jeszcze czeka dziś nas jedna dawka, najmniejsza więc mniej bolesna i na szczęście ostatnia. Nie wiem czy kiedykolwiek zodzę się jeszcze na antybiotyk w zastrzyku. Chyba rozmasowanie pupki pomoże a poza tym sama nie wiem...
      ------------------------------------------------------
      Betty to mama a to jestem ja:
      GWIAZDECZKA
      • mamciaa Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 25.05.05, 13:12
        Chyba będę próbować rozmasowywać..ale jego tak boli, że nawet nóżki nie chce
        zgiąć. I jeszcze ta gruba igła-8, życzę zdrówka i jak najmniej bólu przy
        ostatnim zastrzyku dla twojego szczęścia. My dopiero zaczynamy...niestety.
        • iwciad Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 25.05.05, 19:46
          Muszę Cię uspokoić. Igła 8 jest najostrzejszą igłą, jest super do domięśniowych
          zastrzyków.Mniej boli niż igła 7,naprawdę.
          Jeżeli dziecko boli pośladek zrób mu okładzik.Weż watkę ( tak trochę więcej)
          pokrop lekko wodą i spirytusem. Na to ceratkę i pod majteczki niech potrzyma.
          Tak kilkakrotnie.
        • sigvaris Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 25.05.05, 22:23
          Na bolącą pupę - uwierzcie pomaga kapusta! Liść kapusty nadłuc delikatnie
          tłuczkiem, albo sparzyć. Położyć na miejscu bolącym (tylko rana nie może być
          duża, otwarta, po igle zamknieta jest OK). Taki okład na noc... rano nic nie
          boli.
          Jak leżałam w szpitalu dostawałam kilka zastrzyków dziennie, miałam wylewy po
          kroplówkach... cała rodzina mi kapustę nosiła... Dzięki temu mogłam siedzieć...
          Dodam robiłam to na zmianę z poleconym, powyżej spirytusem. Tylko spirytus
          wysusza i trzeba uważać.
          • mamciaa Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 26.05.05, 08:05
            Dziękuje Wam! Własnie przeczytałam i zaraz wypróbuję...mam nadzieję, że
            przyniesie mu ulgę. Pozdrawiam.
            Mika
          • iwciad Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 26.05.05, 21:09
            Spirytus wysusza a w nadmiernej ilości może nawet sparzyć. Dlatego trzeba
            kropić koniecznie wodą.
    • agunia33 Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 26.05.05, 13:59
      Witaj.
      My smarowaliśmy pupę synka po zastrzykach żelem Altacet.Pomagało.
      Życzę dużo zdrówka synkowi.
      Pozdrawiam
    • kajami1 Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 27.05.05, 10:41
      Ja proponuję zapytać pediatrę czy nie można podać antybiotyku zmieszanego z
      lignokainą (ja tak zawsze robię)a przed zastrzykiem miejsce wkłucia smaruję
      lignokainą w żelu ale może być też żel emla(chyba jest bez recepty- nie wiem).

Pozdrawiam
      Kasia
    • agunia33 Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 27.05.05, 10:50
      No właśnie trzeba zapytać bo pielęgniarka która robiła zastrzyki mojemu synkowi mówiła że tak robią ale z drugiej strony nasz pediatra twierdzi,że zmieszanie z lignokaina powoduje gorsze działanie leku i nie zalecała mieszania.Ale to pewnie zależy od lekarza.
      pozdrawiam
      • kajami1 Re: Bardzo bolacy tyłeczek po zastrzykach, co rob 27.05.05, 11:07
        Zależy od antybiotyku, są takie, które prawidłowo rozpuszcza się w lignokainie
        (chyba Unasyn-cefalospryna).Jednak ja wszystkie robię z lignokainąsmile A jak nie
        mam lignokainy to poprostu mocniej go rozcieńcam choć wymaga to manipulowania
        igłą w trakcie zastrzyku ale to już rola pielęgniarki robiącej zastrzyk (ja
        robię młodemu sama).

Mamuśka piguła
        • mamciaa Już po zastrzykach 30.05.05, 10:31
          Witajcie!
          Mój synek już po zastrzykach...teraz ciągnie jeszcze dalej ale już doustnie.
          Dostawał zastrzyki wymieszane z li... a mimo to bardzo cierpiał, kapusty nie
          pozwolił sobie przykładać, jedynie co mogłam robić to rozmasowywać...i pod
          koniec kuracji już tak nie cierpiał...pewnie się już troszkę przyzwyczaiłsmile
          Teraz bedzie brał jeszcze tydzień doustnie(a bardzo mu nie smakuje...bo bardzo
          gesta ta zawiesina-Zinnat) a potem na kontrolę.
          Dziękuję Wam, pozdrawiam
          Mika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka