Dodaj do ulubionych

dziecko z dużą głową

25.05.05, 13:31
Witam Mam córkę , która ma 8,5 miesiąca i według mnie zbyt dużą głowę. Co
prawda jest cała duża i nie mieści się w siatkach percentylowych. Waży 11kg
ubranka kupuję w rozmiarze 92-98 i są akurat, natomiast obwód głowy to 47cm.
Byłam u neurologa zrobili USG oglądneli Ją bardzo dokładnie i powiedzieli że
tak może być i nic złego nie dzieje się , choć mam przyjśc z małą na kontrol.
Tłumaczyli nam, że i ja i mąż jesteśmy wysocy i dobrze zbudowani, głowy też
owszem owszem więc i dziecko tak ma nie przekonało mnie to, może ma ktoś
podobny problem proszę o odpowiedź
pozdrawiam Agnieszka i mała(duża) Marysia
Obserwuj wątek
    • aaga8 Re: dziecko z dużą głową 25.05.05, 13:55
      o ile mi wiadomo wielkogłowie jest jednym z branych pod uwagę elementów chorób
      np. metabolicznych - równie dobrze może byc normą
      jeżeli idzie w parze z jakimiś nieprawidłowosciami rozwojowymi to konieczna jest
      kontrola neurologiczna
      ale nie martw się na zapas tylko trzymaj rękę na pulsie smile
      • agwoz11 Re: dziecko z dużą głową 25.05.05, 14:02
        dziękuję za pocieszenie. Marysia jest wyjątkowo dobrze rozwijającynm się
        dzieckiem, jest b. ruchliwa, gadatliwa i lubi dużo jeść choć nie wygląda jak
        kula. Może wystarczy tylko trzymanie ręki na pulsie. Pozdrawiam
        • verdana Re: dziecko z dużą głową 25.05.05, 15:16
          Moje dzieci miały zawsze wieksza głowę, niż wynikało z siatek. Bo wszyscy w
          rodzinie takie mają.
          Mojej córce na komunię kupowałam wianek ślubny. Żaden z komunijnych nie pasował!
    • dorek3 Re: dziecko z dużą głową 25.05.05, 15:35
      Mój Bartek też ma dużą głowę. Obecnie w wieku 21 miesięcy obwód wynosi 52 cm.
      Ortopeda wysłała nas na pomiary antropometryczne , które oczywiście to
      potwierdziły. Jako niemowle miał 2-krotnie robione USG przezciemieniowe i było
      OK. Poza tym jest dość niski. Jeszcze nie wiem co dalej. rozwój może nie
      książkowy, ale idealnie zbieżny z bratem bliźniakim który ma główkę mniejszą.
      Ja osobiście widzę wyraźnie podobieństwo do mnie - jestem niska i jako dziecko
      też miałam dużą głowę.
      Czy wodogłowie może pojawić się w późniejszym wieku?
      • dorek3 Re: dziecko z dużą głową 25.05.05, 15:36
        oczywiscie myślałam o wielkogłowiu.
        • maludam Re: dziecko z dużą głową 06.06.05, 11:43

• anek.anek Re: dziecko z dużą głową 06.06.05, 12:04
            Nie da się jednoznacznie powiedzieć jaki obwod głowy "powinno" mieć dziecko.
            Ważny jest stosunek głowy do innych parametrów - jeśli wszystko jest w miarę r
            ownomierne, to z reguły jest ok. Możesz posłużyć się siatką centylową (50
            centylów to średnia "idealna" - pamiętaj, że nie jest to wskaźnik ile dziecko
            powinno mierzyć, tylko jaka jest średnia dla danego kraju, jeśli jednak
            parametry są zbyt wysokie lub zbyt małe warto zwrócić uwagę pediatrze).Inna
            siatka obowiązuje dla dziewczynek, inna dla chłopców. Znajdziesz je w
            książeczkach zdrowia (na ostatnich stronach) i na pewno gdzieś w internecie.
    • anek.anek Re: dziecko z dużą głową 06.06.05, 11:55
      Moje dziecko też miało dużą głowę w porównaniu do rówieśników.
      Ważny jest teżstosunek głowy do reszty ciała i obwodu klatki piersiowej.
      W wieku 8,5 miesiąca syn miał 47,5 (głowa) i 44 cm (klatka), ważył 9600
      (mierzony nie był do chwili kiedy nie stanął na nogach - zalecenie ortopedy),
      ale ubranka kupowaliśmy na pewno mniejsze niż Ty.
      Jego duża główka wzbudził mój niepokój tylko podczas porodusmileWg lekarzy ze
      szpitala i później naszej pediatry mieścił się w absolutnej normie, taki był
      jego urok. Zresztą to chyba genetycznie ma po mnie- ja również mam stosunkowo
      dużą czaszkę.
      • dorek3 Re: dziecko z dużą głową 06.06.05, 22:25
        Identyczne wymiary miał Bartek w wieku 10 miesięcy. Tyle że ważył sporo mniej,
        bo 8400. Kiedy przestał "odstawać " od rówieśników?
        • anek.anek Re: dziecko z dużą głową 06.06.05, 22:53
          tak naprawdę to do tej pory ma troszkę większą głowę niż większość dzieci -
          rówieśnikówsmile Ale cały jest w miarę proporcjonalny. syn niedługo skończy cztery
          latka, nie jest bardzo wysoki, bo obecnie mierzy ok 110 cm, waży 18 kg - niby
          sporo, ale on jest taki "nabity". Kształt czaszki ma po mnie i po rodzinie
          mojej mamy. Widać na to od razu.
          Róznica pomiędzy głową a resztą ciała zaczęła się zacierać jak skończył ok
          roku - wtedy miał duży skok wzrostowy i przybyło mu też w obwodzie klatki
          piersiowej, co optycznie zmniejszyło różnicę.
          Syn był pod opieką ortopedy, byliśmy też na wizycie u neurologa jak miał kilka
          m-cy i zarówno oni jak i pediatra nie widzieli nic złego z dużej główce.
          A tyle wazył w tym wieku, bo przez pierwsze pół roku karmiłam go na żądanie, a
          to żądanie było równo co godzinęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka