anamd 25.05.05, 19:23 Jak długo utrzymuje się wysypka po trzydniówce ? Bo u nas to drugi dzień i nie wiem czy czegos nowego nie przywlekliśmy. A mam jeszcze drugie dziecko. I muszę uważać. Pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia.ax Re: Trzydniówka 25.05.05, 19:57 U nas była chyba ok. 4 -5 dni. O ile pamietam z tego co mi lekarka powiedziała, jesli wysypce nie towarzyszy nawrót gorączki to nie ma się czym przejmowac bo to własnie wysypka 3-dniowkowa, ale jesli znów będzie gorączka i tym razem przy wysypce to niestety jest szansa że cos się jeszcze przypałętało, bo przy typowej 3-dniówce gorączka nie powinna się pojawić jesli jest już wysypka. Dopóki jest wysypka dziecko cały czas jest chore; a ponieważ moj Misiek chorował w styczniu to dopóki wysypka nie zniknęła mielismy zakaz wychodzenia na spacer. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Trzydniówka 25.05.05, 23:34 U nas byla 3,5 dnia, też się martwiłam. 1 dzień słabiutka na brzuchu i pleckach a potem zrobiła się wielka i rozpełzła po nóżkach i buzi Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna24 Re: Trzydniówka 27.05.05, 23:32 Wstyd sie przyznac, ale ja nie wiem co to jest ta trzydniówka. Moge prosic o oswiecenie, a raczej dokladniejszy opis? Z gory dziekuje. Pozdrawiam wszystkie e mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Trzydniówka 27.05.05, 23:35 u nas równo 1 dzień. A trzydniówka to choroba wirusowa, najczęściej występująca w okresie wiosenno/letnim.Objawia się z reguły następująco: 2-3 dni gorącki (różnej wysokości u jednych naprawdę wysoka u innych tylko podwyższona temp), a po ustąpieniu temperatury po 1-2 dniach występuje wysypka. Raczej nie jest groźna - przynajmniej nigdy nie słyszałam o żadnym powikłaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bura2 Re: Trzydniówka 28.05.05, 12:54 hej dziewczyny czy trzydniowka jest zarazliwa? moze wyda wam sie glupie to pytanie ale zarowno moj jak i sasiadki maly mieli w tym samym czasie goraczke (trwala 3 dni) w tym czasie moj maly na dodatek dostal biegunki a dzis rano (drugi dzien bezgoraczkowy) ma wysypke na pleckach, piersiach i buzce, malego sasiadki obsypalo dzien wczesniej. moj maly biegunke ma dalej (juz 4 dzien), daje mu 'darylite' i panikuje bo jest strasznie slabiutki jak bylo z waszymi dzieciaczkami? please napiszcie kaska Odpowiedz Link Zgłoś
natania2 Re: Trzydniówka 28.05.05, 16:37 Jam pytanie na temat tej wysypki. U nas gorączka była 3 dni a czwartego dnia pojawiła się wysypka na dekolcie(przód i tył i twarzy takie bardzo drobne kropeczki chyba lekko wypukłe.Na stronie babyboom przeczytałam że trzydniówka to wysypka na górnej części ciała i twarzy a wy piszecie o całym cele? Kidyś już moja córcia miała gorączkę 3 dni i wysypkę na plecach więc myślałam że to nie była trydniówka. Możliwe że wtedy i teraz to trzydniówka?. Dodam że ma katar i gardło czerwone .Byliśmy z tym u lekarza laryngologa (to był drugi dzień gorączki i wysypki jeszcze nie było) i tak pani dała nam antybiotyk bo stwierdziła że ma nalot na migdałach a lekarz rodzinny tego nie widział.Ale w związku z tym że moja córa nie chce nic doustnie, antybiotyku nie udało nam się podać.Chciałam iść w poniedziałek po zastrzyki ale jeśli to trzydniówka to rodzinny miał rację?? Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Trzydniówka 28.05.05, 16:53 Nikt tu nie napisął o całym ciele -albo nie doczytałam. U nas wysypka była na twarzy, ramionach, i schodziła a do pępka. Możliwe, że Twoja mała miał trzydniówkę. Jest to choroba wirusowa (przenoszona chyba drogą kropelkową?). Jak najbardziej można się zarazić, ale zarażą sięchyba przed wystąpieniem objawów (mogę się mylić, nie mam czasu teraz grzebać w książkach). Okres wylęgania jest stosunkowo długi, bo z tego co pamiętam to do kilku tygodni. Nalotu w gardłe nie powinno być. Możesz też zrobić antybiogram na podstawie wymazu z gardła. Wtedy okaże się czy to coś bakteryjnego czy wirusowego. Odpowiedz Link Zgłoś