Dodaj do ulubionych

Nocne bóle nóżek u czterolatka

03.06.05, 21:31
Dziewczyny, czy któraś z Was przerabiała podobny problem? Mój czteroletni
synek od ok. 2 m-cy co jakiś czas narzeka w nocy na ból nóżek, a
przedostatniej nocy tak mocno jęczał, że podałam mu Ibufen i po tym mu
przeszło. Zastanawiam się jednak czy to na pewno bóle wzrostowe (dodam, że
jest wysoki jak na swój wiek, wszyscy oceniają go na 6-latka, prawdopodobnie
za tatusiem, który mierzy bez mała 2 metry). Koleżanka nastraszyła mnie, że
jest jakaś straszna choroba stawów czy czegoś tam co objawia sie bólami
nóżek. Naturalnie jak będę przy okazji u pediatry to zapytam, ale może
powinnam pójśc szybciej, a nie czekać na okazję???
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 03.06.05, 22:38
      Ja to miałam w baaaardzo wysokim stopniu. Bardzo mnie bolało mniej więcej w
      wieku Twojego synko i przez kolejny rok , albo i dłużej.
      Później przeszło - i nigdy się już nie powtórzyło.
      myslę, że to bóle wzrostowe, ale należy porozmawiać z lekarzem, of course.
      Pozdrawiam
      • mufka51 Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 03.06.05, 23:16
        Odpowiadałam już na forum na takie pytanie.Moja pani doktor mówiła,że jeżeli ból
        nóg jest tak silny,że budzi dziecko w nocy to koniecznie trzeba zrobić dodatkowe
        badania.Bóle wzrostowe w większości przypadków występują po zmęczeniu i prawie
        nigdy w nocy.Myślę,że powinnaś niezwłocznie udać się do dobrego lekarza.Na zimne
        dmuchaj.Uściskaj synka.
        • verdana Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 04.06.05, 11:01
          Jeśli boli nie "noga" ogólnie, ale stawy, a szczególnie jeśli zawsze ból pojawia
          sie w tym samym miejscu, to sprawa jest poważniejsza. Jesli ból wedruje - raz
          boli tu, innym razem gdzie indziej - to raczej bóle wzrostowe. Moje dzieci
          wszystkie budziły sie w nocy z płaczem - przy bólach wzrostowych. Zresztą nie
          bardzo rozumiem tą pania doktor. Jeśli ból dziecka w nocy nie budzi, to skąd w
          ogóle wiadomo, ze jest - bóle wzrostowe pojawiaja sie właśnie w nocy, a odkryć
          że są mozna tylko wtedy, gdy dziecko budzi się z płaczem...
          • mufka51 Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 04.06.05, 16:26
            Twierdziła,że takie dolegliwości pojawiają się wieczorem,a nigdy w nocy.Nie znam
            się na tym,nie jestem na szczęście lekarzem.Wiem tylko,że mój syn popłakuje
            właśnie wieczorem ,że nóżki go bolą.W nocy śpi jak zabity.
            • laperla4 Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 04.06.05, 18:28
              Tak myslałam, ilu ludzi tyle opinii wink))
              Myśle, że poczekam do okazyjnej wizyty (a nierzadko nam sie zdarza, bo synuś co
              rusz cos pr\zywleka z przedszkola) i zapytam p. doktor. Tylko, że lekarze jak
              każdy, jeden bagatelizuje, drugi przejaskrawia...Może ktoś napisze jeszcze coś
              ciekawego. Mam nadzieje, że to bóle wzrostowe.
              Pozdrawiam
    • kol.3 Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 04.06.05, 19:07
      Może to reumatyzm?
    • sillke Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 04.06.05, 22:56
      Moje dziecko też cierpialo na takie bóle.Budziła sie w nocy z płączem, a czasem
      bolało i w dzień. regularnie chodziłysmy do pediatry, ortopedy, reumatologa.
      Zdania lekarzy byly podzielone. Do dziś nie ma stuprocentowej diagnozy, jednak
      specjalistyczne badania krwi i prześwietlenia nie wykazywaly chorób.
      Najprawdopodobniej byla to reakcja organizmu po chorobach gardla, osłabieniach
      organizmu, infekcjach różnego typu, najczęściej anginach. Smarowałyśmy maścią
      (Metindol), w razie dużego bólu dawałam Ibuprofen ( na polecenie lekarza).
      Oprócz tego leki uodparniające przed infekcjami. To trwalo kilka lat, teraz
      jest lepiej, bóle są już bardzo rzadkie, ale bandaż i Metindol nadal są w
      apteczce...
      Poradź sie lekarza, zrób badania, jeśli wykluczysz chorobę będziesz
      spokojniejsza...i będziesz szukać dalej...
      Pozdrawiam i powodzenia.
      • mueller2 Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 06.06.05, 14:25
        Witaj, moja starsza córka cierpiała na takie bóle. Po badaniach okazało się, że
        minerały niedostatecznie wbudowują się do kości, że u coraz wiecej dzieci to
        sie obserwuje. Wyszło w wynikach,coś tam było podwyższone, nie pamietam
        dokladnie co. Córka (6 lat wtedy) przez 5 miesiecy zazywała Vit. D3,wynik się
        poprawił na tyle, ze przeszłysmy na tran. Teraz juz piaty miesiac jest tego
        tranu wiec niedługo zrobie wynik. Dodam, że badania wykluczyły reumatyzm i nie
        były to bóle wzrostowe. Pozdrawiam i życzę szybkiej diagnozysmile
    • trzydziestka_minela Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka-gdzie pójść???? 05.10.05, 10:32
      Znalazłam ten czerwcowy wątek, ale sprawa jest dla mnie bardzo pilna.
      Dzisiaj w nocy mój czterolatek płakał tak, jak nigdy przedtem. Zdażało mu sie
      już wczesniej skarżyć na nogi ale dzisiaj to było coś strasznego. Byliśmy już
      kiedys z tego powodu na ostrym dyżurze ale prześwietlenie nic nie wykazało.
      Mam pytanie- do jakiego lekarza należy z tym pójść? Jakie badania zrobić?????
      To była koszmarna noc.....
      Ania
      • emilatys Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka-gdzie pójść??? 05.10.05, 13:46
        Z bólem nóżek u dziecka należy wybrac się w pierwszej kolejności do ortopedy.
        Moj synek w ubiegłym roku miał bóle nóżek dodatkowo utykał i u niego rozpoznano
        chorobę perthesa. U twojego dziecka nie musi to oznaczać tak drastycznej
        choroby ale warto skonsultować z wiarygodnym lekarzem

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16556&w=28574708&a=28638954
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=25797477&v=2&s=0
    • anda8 Re: Nocne bóle nóżek u czterolatka 05.10.05, 14:31
      moja przyjaciółka miała taki problem z synem, przestraszyła się, mysląc od razu
      o białaczce, zrobiła wszystkie badania.
      okazało się, że to od fotelika samochodowego. Dziecko miało uciskane nóżki pod
      kolanami. kupili fotelik dla starszych dzieci i...koniec z bólami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka