Dodaj do ulubionych

Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!!

13.07.05, 10:13
Błagam o dobre rady na katar. Moja dzidzia ma miesiac i nabawila sie kataru,
nie wiem od czego, zastanawiam sie czy to nie jakies uczulenie, goraczki nie
ma. Najwazniejsze jednak jak jej pomoc, bo sie zlosci i meczy i strasznie mi
jej szkoda. Ile to moze potrwac? Prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • agapati1 Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 10:26
      Jedyną radą na katarek u takiego malucha to zakraplanie sola fizjologiczną.Sól
      jest bezpieczna i napewno ulży a kropli stosować nie wolno.Oczywiście przed
      zakropleniem oczyść nosek za pomocą skręconego wacika (nie korzystaj z gumowej
      gruszki ani patyczków).Do każdej dziurki zakropl 2-3 krople soli fizjologicznej
      i ponownie go oczyśc.Taki zabieg można wykonywać cztery razy dzienne.Pod
      noskiem możesz jeszcze posmarowac maścią majerankową.Nie zapomnij że malucha
      trzeba kłaść do snu na boczku,niech ma głowkę troszkę wyżej i noś dużo w
      pozycji pionowej.To chyba wszystkie mądre, mam nadzieje rady.

Pozdrawiam
      Aga

• twyla Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 10:35
        zamiast soli możesz użyć wody morskiej- Sterimar- sprey do kupienia w aptece. troszkę kosztuje, ale jest wydajny.
      • goak Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 10:40
        Wielkie dzieki! Ale slyszlam, ze z ta sola tez trzeba uwazac, bo jak sie za
        czesto uzywa, to moze wysuszyc sluzowke i tylko pogorszyc sprawe, czy to prawda?
        A poza tym tyle co widze w nosku, to jest czysty wiec zatkany musi byc gdzies
        wyzej. Odtykanie gruszka daje bardzo mierne efekty sad A po zakropleniu soli ile
        czasu nalezy odczekac przed przeczyszczeniem? Czy moze czyscic od razu? Ile
        czasu taki katar moze trwac?
        • rimbo Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 10:47
          skontaktuj sie z lekarzem-pediatra, chocby telefonicznie. on powinien cos doradzic.
          • agapati1 Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 10:56
            Po zakropleniu odczekaj chwilkę sól szybko przenika.Tak jak napisałam możesz ja
            bezpiecznie stosować do czterech razy dziennie.A katar jak to katar może trwać
            różnie.Może jednak to katar alergiczny chociaż nie wiem czy u takiego malucha
            tak się objawia alergia.To jest maleńkie dziecko poradź się może jednak lekarza.
          • agapati1 Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 10:57
            Napewno jednak nie zrobisz dziecku nic złego jesli zrobisz to co ci poradziłam .
        • 5_monika Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 12:07
          możesz użyć spray homeopatyczny do nosa Euphorbium Comp. nie wysusza śluzówki i
          jest bezpieczny dla niemowląt.
    • korneliap Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 12:26
      najwazniejsze to idz do pediatry. Ja tak zlekcewazylam "niby" zwykly katar i po
      takim tygodniowym katarze wystapilo zapalenie uszu.
      • jusimama Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 17:07
        Dobra rada- idź do pediatry.Mojej małej,gdy miała miesiąc i była
        zdenerwowana,płakała pół nocy,dawałam świetne czopki-VIBURCOL (żadna
        chemia!).Pomagały świetnie.
        • jklk Polecam Fridę 13.07.05, 23:08
          Polecam REWELACYJNE ustrojstwo do przeczyszczania nosa u dzieci - aspirator
          Frida. Służy to do odsysania smarków (fe jakie brzydkie słowo, ale nie da się
          go uniknąć) z noska. 20 razy skuteczniejsze niż gruszka!
          Kosztuje koło 30 zł (chyba, już nie pamiętam dokładnie). Można kupić w
          aptekach, choc nie wszystkie mają. Albo np. tutaj (tam też zdjęcie):
          www.alejahandlowa.pl/index.php?t=p,240269
    • goak Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 13.07.05, 23:11
      Dzieki za wszystkie rady! Kupilam juz Sterimar, do pediatry na razie tylko
      dzwonilam lae jak nie zniknie katar to na pewno do konca tygodnia sie wybiore.
      Zakroplilam juz malej raz sol fizjologiczna i przeczyscilam nosek i bardzo
      ladnie pomoglo smile Jednak ten katar mojego dziecka to jakis dziwny - najbardziej
      nasila sie kiedy dluzej pospi, w pozycji calkiem lezacej oraz w nocy kiedy w
      sypialni troche wysusza sie powietrze, a i tez na spacerze moze przez ten upal.
      Chociaz to wszystko moze nie dziwne ale typowe: suche powietrze, pozycja lezaca
      itp. Poza tym nosek jest prawie idealny, kiedy ja nakarmie, ponosze troche w
      pozycji pionowej albo podniose glowke, przez 2 dni prawie w ogole katar nie
      dawal o sobie znac ... Zobacze co bedzie dalej i w razie czego udam sie do
      lekarza, mam tylko nadzieje, ze u lekarza nie zalapie jakiejs gorszej zarazki ...
      • twyla czosnek 14.07.05, 10:04
        polecam też czosnek- oczywiście nie karmić tylko położyć w pobliżu malucha rozganieciony ząbek. takie inhalacje pomagają odetkac nosek
      • mokopi Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 14.07.05, 15:55
        Moja córcia też miała taki problem. Pomogła jej bardzo prosta rzecz.
        1. Głowkę jak śpi to ma wyżej niż tułów. Pod materac podłożyłam may kocyk.
        2. STERIMAR.
        3. Jak śpi to koło łóżeczka kładę jej filiżankę z gorącą wodą i ok 20 kroplami Amolu.
        Taka parówka zawsze jej pomaga. Jak była młodsza (teraz ma 19 miesięcy) zatkany nos miała dosyć często. Powodzenia.
    • fredka01 Re: Zatkany nosek-jak ulzyc dziecku??Pomocy!! 14.07.05, 10:18
      jeżeli to wygląda, jakby dziecko charczało, to wcale nie musi być katar. To
      zalegający pokarm w krtani i gdzieś jeszcze, nie pamiętam, tak nam wytłumaczyła
      znajoma pediatra. Powinno ustąpic ok. 8-9 tygodnia życia samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka