14.07.05, 08:58
Mam pytanie, zaobserwowalam u moje 5 letniej coreczki narośl na żeberku po
lewej stronie. Byłam wczoraj z nia u pediatry, ktory stwierdzil ze w zasadzie
nie wie co to jest kazal obserwować. Zrobiłam prześwietlenie, ktore nic nie
wykazało. Dodam że po tej samej stronie na skórce ma naczyniaka plaskiego.
Moze ktoras z was spotkala sie z opisanym przypadkiem, lekarz mi wczoraj
powiedzial ze nie dalej jak 2-tygodnie temu, było u niego dziecko z podobnym
przypadkiem. Bardzo prosze o wszelskie sugestie.
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: NAROŚL 14.07.05, 10:31
      A jak duze to jest ? Jaka ma barwe i ksztalt?
      Jakis czas temu zaobserwwalam u siebie takie malutkie, bezbolesne narosla - ok
      1-2 mm koloru skory w okolicy pachy i pachwiny. Ok 2-3 sztuki tego bylo smile NIe
      roslo i po kilku miesiacach zniknelo. Pojawialo sie znow po pewnym czasie-
      zwykle w okresie oslabienia organizmu i znikalo samoistnie. Szukalam w necie co
      to moze byc i wyczytalam, ze prawdopodobnie sa ta zmiany wirusowe - podobne do
      kurzajek. W moim przypadku prawdopodbnie doszlo do zakazenia przez krew np
      podczas depilacji maszynka (przy zadrasnieciu skory). Obserwuj czy to sie nie
      zmienia i zasugeruj lekarzowi przy nastepnej wizycie, czy to przypadkiem nie sa
      zmiany tego typu.
      • urszula1_edziecko Re: NAROŚL 14.07.05, 12:07
        Wiesz, napisze zupelnie w innym tonie. Idz do innego lekarza i wyjasnij co to
        jest. Wogole, to troche mnie szokuje stwierdzenie lekarza "nie wiem co to jest"
        i pozostawienie tak sprawy. Jak lakarz nie wie, to wysyla do madrzejszego od
        siebie kolegi, tzn, specjalisty. Ja to jestem moze panikara, ale tez wiem, ze
        czesto lekarze sa niekompetentni i trzeba szukac samemu. Nawet jakby sie
        okazalo, ze to nic takiego (oby!!!) to bedziesz miec spokoj, ze masz zdrowe
        dziecko. smile
        Pozdrawiam
        Ula
        • ezaw1 Re: NAROŚL 14.07.05, 13:41
          Byłam juz z tym u ortopedy, poniewaz tam mnie skierowal pediatra, jest to
          dokładnie narosl na kosci żebrowej, i bez dotykania tego nie widać. Z zewnątrz
          widac z kolei naczyniaczek płaski nic poza tym... Wybieram sie prywatnie do
          jakiegos lekarza tylko nie wiem jakiej specjalnosci w tej kwesti moze chirurg
          cos mi doradzi...
          • gagunia Re: NAROŚL 14.07.05, 19:18
            Rozumiem, ze chodzi o narosl na kosci - wczesniej myslalam, ze skorna.
            Idz z tym do dobrego chirurga, nalepiej dzieciecego, jesli masz taka mozliwosc.
            Moj maz mial 10 lat temu taka narosl na kosci udowej. Wyczuwal okragle
            zgrubienie wielkosci orzecha, ktore podraznialo miesien i sprawialo bol przy
            chodzeniu. Zdiagnozowano egzostoze - niezlosliwa narosl kstna, ktora jednak nie
            usunieta moglaby sie zmienic z czasem w cos powazniejszego. Mial zabieg
            chirurgiczny w znieczuleniu miejscowym i mu to usunieto. Od tamtej pory nie ma
            sladu, chociaz lekarz stwierdzil, ze takie rzeczy moga sie kiedys odnawiac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka