Dodaj do ulubionych

Szczepionka PRIORIX

01.08.05, 12:23
Witam wszystkich,
proszę Was o opinię na temat tej szczepionki. Mój syn ma 6 lat, ma złożoną wadę serca: DORV, VSD, PS pod- i zastawkowy, brak ciągłości między mPA i LPA, LPA hypoplastyczna wypełnia się od naczynia odaortalnego, VCLS, celem leczenia operacyjnego. Syn jest leczony w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie (Międzylesie).
Z góry dziękuję za wasze opinie

P.S.
Obserwuj wątek
    • gosiap10 Re: Szczepionka PRIORIX 01.08.05, 20:24
      Nigdy nie slyszalam o tej szczepionce. Mozesz napisac cos wiecej? Pewnie
      zainteresuje to tez innych rodzicow.
      • malgorzata1973 Re: Szczepionka PRIORIX 01.08.05, 21:15
        Szczepionka ta jest przeciwko odrze,śwince i różyczce.Zalecil mi ją lekarz pediatra zapobiegawczo.Nic o niej więcej nie wiem.Dla chłopców trzeba wykupić samemu a dziewczynki szczepią bezpłatnie ponoć w 13 roku życia.
        • basikrzy Re: Szczepionka PRIORIX 01.08.05, 21:31
          Szczepiliśmy naszego synka tą szczepionką, kiedy miał 2,5 roku. Nasza pediatra
          doradziła nam rozszerzony zakres szczepień.
          BmB
        • gosiap10 Re: Szczepionka PRIORIX 02.08.05, 14:26
          To dlatego o niej nie slyszalam. W Luksemburgu (gdzie mieszkam) szczepienie
          przeciw odrze, swince i rozyczce jest obowiazkowe. Marta byla szczepiona
          przeciwko tym chorobom w wieku 1,5 roku. A poniewaz pediatra ma zawsze
          szczepionki u siebie, wiec ja nawet nie zastanawiam sie nad ich nazwami
          handlowymi.
          Osobiscie w przypadku Marty zdecydowalam, ze nalezy ja zaszczepic przeciwko
          wielu chorobom. Bo mimo, ze same w sobie nie sa one czesto grozniejsze dla
          dzieci z wadami serca niz dla dzieci zdrowych, to ewentualne powiklania moga
          okazac sie duzo bardziej niebezpieczne.
    • laura14 Re: Szczepionka PRIORIX 02.08.05, 16:20
      Ja szczepilam Priorixem moja zdrowa dzis 3-letnia coreczke w wieku 18 mies. Wiem takze, ze pediatrzy zalecaja polaczyc ja ze szczepionka przeciw ospie. Niestety w Polsce obie sa platne (ta na ospe kosztuje ok. 200 zl).

Dominika (calkowity nieprawidlowy splyw zyl plucnych) tez na pewno bede szczepic Priorixem, gdy przyjdzie na to czas. Juz teraz mamy rozszerzony kalendarz szczepien.

Pozdr.
      laura
    • dorek3 Re: Szczepionka PRIORIX 03.08.05, 10:27
      Czegoś tu nierozumiem. W Polsce Priorix jest refundowany, napewno w tym roku, w
      zeszłym nie wiem. alternatywnie był MMR. Co wiecej jest to szczepionka
      obowiazkowa zdaje się od przynajmniej 2 lat. Wymaga doszczepienia w wielku
      zdaje sie 6 lat i chyba wtedy może być płatna ta złozona bo refundowana jest
      chyba sama odra. Ale tego nie jestem pewna.
      Ponoć Priorix daje mniej obiawów nieporządanych niż MM, ale ja mam kiepskie
      wspomnienia - obaj chłopcy wysoka gorączka (39 st) przez 3-4 dni.
      • laura14 Re: Szczepionka PRIORIX 04.08.05, 10:44
        No tak, juz sie poprawiam, bo uzupelnilam informacje. Od kilku miesiecy Priorix znalazl sie w kalendarzu szczepien, czyli innymi slowy jest bezplatny. Platna natomiast pozostala szczepionka na ospe, mozna ja podac razem z Priorixem w jednym dniu - kosztuje od 160-200zl (ceny z roznych aptek).
        Wczoraj na kontroli pytalam dr Kordona o te sczepionke, powiedzial ze dobrze jest szcepic nia "sercowcow", bo powilklania po ospie sa dla tych dzieci bardzo niebezpieczne.
        • gosiap10 Re: Szczepionka PRIORIX 04.08.05, 14:31
          To samo na temat szczepionki przeciw ospie powiedziala nasza pani kardiolog.
          Lepiej szczepic wlasnie ze wzgledu na ryzyko powiklan po chorobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka