kasiakasz 15.09.05, 07:43 dziś ide z wynikiem do lekarza, ale może wy coś wiecie , pomóżcie, co to może zanczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maladorotka Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 09:25 ale gdzie sa umiejscowione? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasz Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 10:44 wyszły w posiewie z moczu Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:08 to jest jakis gronkowiec, ale nie zlocisty. Masz antybiogram na posiewie? Duzo wyszlo tej bakterii? Czy to pierwszy incydent zakazenia ukladu moczowego u Twojego dziecka? pozdr -------- forum o zakazeniach ukl. moczowego forum.gazeta.pl/forum/71,1.html? f=22158 Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasz Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:20 julamimi - nigdy wcześniej nic nie zauważyłam poprosiłąm o posiew bo wydawało mi sie że często sika Mam antybiogram, wrażliwy jest na amoxycyline i cefuroxym, ilość 5 x 10 do pot.4 Jeszcze pisze że to szczeb wytwarzający b-laktamaze, metycylino-wrażliwy odpisz prosze jak coś wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:39 duzo Ci niestety nie pomoge moge podpowiedziec tylko tyle, ze taka ilosc zwykle wymaga powtorzenia posiewu (bo moze wskazywac na zanieczyszczenie probki). Przy niektorych bakteriach (ale nie wiem, czy akurat przy Waszej) jednak taka ilosc sie juz leczy. A jakie jest badanie ogolne moczu? zwlaszcza bialko, leukocyty, erytrocyty. Badanie ogolne jest rowniez wazne. W jakim wieku jest dziecko? czy potrafiloby powiedziec, ze przy siusianiu boli? dobrze przybiera na wadze? Przed pobraniem moczu umylas dziecko? rowniez riwanolem? jesli chlopiec, to takze pod napletkiem? lepsze sa jalowe pojemniczki niz woreczki. W poscie madziulca masz link do jej forum - warto go miec w zanadrzu, na wszelki wypadek powtorze go: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158 na tamtym forum jest osoba o nicku "odp", jego mozesz dokladniej zapytac o ten opis antybiogramu (ja chcialam wiedziec, czy jest antybiogram, tzn czy lekarz ma podstawe do dobrania leku, czy bedzie strzelac w ciemno) pozdr ps. i pisz, jak sie sprawa rozwinie tzn co na to lekarz, u ktorego bedziesz Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasz Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:48 dziekuje dziś ide z wynikami na ogólnym badaniu tylko 1-2 leukocyty reszta ok raczej nie boli bo już potrafi określać ból umyłam małego ale pobierałam do woreczka Mało przybiera na wadze, waży tylko 10.5 kg a ma 2lata i 3 miesiące , ale ogólnie jest drobny i urodziła sie jako wcześniak malutki. Martwie sie bo dopiero co sie dowiedziałam w poniedziłaek ze ma padaczke i teraz nastepne, we wtorek mam robić rezonans magnetyczny ale dziecko do tego musi być zdrowe i nie wiem co bedzie bede pisać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:52 leukocyty 1-2 to tez norma (moze byc do 5) hm, ja bym chyba po prostu powtorzyla posiew starajac sie jak najbardziej sterylnie pobrac mocz (riwanol, pojemniczek jalowy, srodkowy strumien). Nie martw sie na zapas, bo wydaje mi sie, ze tutaj nie musi byc powodu do martwienia . pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: staphylococcus saprophiticus - bakterie u 2 l 15.09.05, 11:20 www.infekcje.com.pl/linkowanie.php?gdzie=pato3 Odpowiedz Link Zgłoś