Dodaj do ulubionych

Znieczulenie

27.09.05, 22:14
Mam pytanie : mój 5-letni synek miał rok temu usuwaną gradówkę, zabieg był
robiony w znieczuleniu ogólnym. Wszystko było ok. W tym roku dwa tygodnie
temu znowu miał zabieg z znieczuleniu ogólnym - tym razem wbił sobie szkło w
rączkę.I pewna osoba powiedziała Mi, że nie powinnam się zgadzać na
znieczulenie bo to jest " szkodliwe " i że przecież miał juz robiony zabieg w
znieczuleniu. Co o tym sądzicie ? Czy naprawdę - jeśli dziecko zniosło
znieczulenie dobrze, nie było żadnych powikłań - to mimo wszystko Mam się o
co martwić ?
Bo ja uważam, że jesli nie ma innego wyjścia, przyjeżdza się z dzieckiem na
pogotowie - to co niby wtedy ma się zrobić ? Trzymać to dziecko, przywiązać
je do stołu ?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Znieczulenie 27.09.05, 22:59
      a dlaczego znieczulenie ogólne do wyjęcia szkła z reki?
      • mamafilipcia Re: Znieczulenie 29.09.05, 20:35
        Nie wiem, lekarz powiedział, że będzie znieczulenie. Oni nie wiedzieli co jest
        w tej ranie, więc pewnie chodziło to, że będzie trzeba tę ranę oczyścić. Bo
        szkła nie było widać. Ale chodzi Mi o to czy znieczulenie jest niezdrowe ?
        • lola211 Re: Znieczulenie 29.09.05, 21:36
          Raczej obojetne dla organizmu nie jest, poza tym zawsze istnieje ryzyko, ze cos
          bedzie nie tak.
          • estocek Re: Znieczulenie 29.09.05, 21:57
            Owszem, pewnie ze nie jest obojetne dla organizmu. Ale tez bez przesady, jeśli w
            trakcie zabiegu i po bylo wszystko dobrze to znaczy ze jest i bedzie dobrze.
            Mnostwo dzieci ma robione operacje w pierwszych dniach swojego zycia, mnostwo
            dzieci ma po kilka operacji w zyciu i sa zdrowe i dobrze funkcjonuja.
            Nie martw sie wieć, pozdrawiam!
    • mamafilipcia Re: Znieczulenie 30.09.05, 19:39
      Wiem, że w trakcie zebiegu mogą pojawić się komplikacje ale na szczęście nic
      takiego się nie stało. Chodzi Mi o to, czy takie znieczulenie może mieć inne
      skutki, długofalowe, tzn. takie, które mogą ujawnić się później, bo już sama
      nie wiem...
    • tygrysiatko1 Re: Znieczulenie 30.09.05, 20:25
      nie.. nie ma takiej możliwości...zobacz sądzieci u których np. codzienni trzeba
      zrobićznieczulenie ogólne przez pewien okres czasu (np. zmiana opatrunku przy
      znieczuleniu) i nic tym dzieciom później sie nie dzieje... nie martw sie...
      aczkolwiek nie wim dlaczego dziecko było9 znicz otgólnie, pracuje na ostrym
      dyżurze chirurgicznym dziecięcy i nigdy nie przyjmuje sie dzicka do szycia
      (chyba że rana jest bardzo rozległa i bardzo zabrudzona) czegokolwiek nawet jak
      jest podejrzenie szkła w środku... robi sie znieczulenie miejscowe i trzyma sie
      dziecko... 10 min i po sprwie.. ale nie przejmuj sie... nic Twojemu maluchowi
      nie będzie
    • mamafilipcia Re: Znieczulenie 01.10.05, 20:06
      Dzięki , jestem już spokojna. Też byłam trochę zdziwiona, że nie zrobili tego
      od razu na ostrym dyżurze, tylko przyjęli nas na oddział. Ale ważne, że jest
      po... napatrzyłam się trochę w szpitalu i cieszę się, że mam zdrowe dziecko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka