Dodaj do ulubionych

GORĄCZKA?!

02.10.05, 10:57
Witajcie,
Proszę o pomoc. Mój synek 2l. prawie od tygodnia ma gorączkę. We wtorek koło
południa 39,6. Rano zazwyczaj spada do około 37,5 ale po południu znowu
powyżej 38. Nie ma innych objawów typu kaszel, katar itp. Zachowuje się
normalnie, je bez problemów i ogólnie ok. Nigdy w trakcie choroby nie miewał
temp. wyższej niż 38 stopni a 39,6 to najwyższa temp. jaką miał w życiu. Co
to może być? Co robić? Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy na samą temp.
podać antybiotyk bo trwa ponad 5 dni?
Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: GORĄCZKA?! 02.10.05, 11:50
      nie możesz sama podaćantybiotyku na własną rękę... musisz siękoniecznie udaćdo
      lekarza... może to być nawet dziś na ostry dyżur pediatryczny chyba że masz
      pediatre który przyjeżdża do CXiebie do domu... to jest niebespieczne dla
      takiego malucha
      • 2misiaczki Re: GORĄCZKA?! 02.10.05, 12:17
        Dostałam recepte na antybiotyk (jeśli nie minie do niedzieli) ale synek jeszcze
        nigdy nie brał antybiotyku a ja nie jestem pewna czy na samą gorączkę
        antybiotyk to dobre rozwiązanie?
        • tygrysiatko1 Re: GORĄCZKA?! 02.10.05, 12:50
          jeśłi leki zbijające gorączke nic nie pomagająto znaczy że organizm sam sie nie
          broni... gorączka jest objawem odpowiedzi immunologicznej organizmu na jakiś
          atak... jeśłi lekarz zadecydował że antybiotyk należy podaćto należy... nic sie
          nie stanie Twojemu dziecku od antybiotyku... pamiętaj tylko że przy gorącxzce
          dziecko musi bardzo dużo pić żeby sie nie odwodnic...
          • kasia_oliwia Re: GORĄCZKA?! 02.10.05, 17:04
            moaj córcia również 2 latka , miała taką sytuacje, przez tydzien goraczka bylo
            kolo 39 i więcej. nie było kataru ani kaszlu, po tyg wyszlo zapalenie jamy
            ustnej, podobno sa takie objawy, ze przez tydzien temperatura i nic wiecej a po
            tyg dopiero wychodzi przyczyna, niestety dostala antybiotyk, nyststyne i
            jeszcze cos do plukania gardelka i od razu przeszlo.( to bylo wynikiem brania
            wszystkiego co sie napotka do buzi) u takich maluchow to od razu zapalenie
            plesniawki itd.
            miala wtedy 1,7 m-cy
            pozdrawiam

aha a czym zbijasz temperature i jaką dawke paracetamolu podajesz, u mojej
            małej jest bardzo ciezko zbic temperature i ostatnio mielismy problemk ze
            zbiciem temp. dzwonilam do Pani doktor do szpitala ja jej podawalam wtedy
            czopki eferalgan 125mg mala wazyla kolo 11 kg, pani doktor powiedziala ze to
            ejst za słaba dawka i tzreba jej podac podwojna dawke czyli 2x 125mg ( 2 czopki
            od razu)podalismy i temperatura od razu spadla i za 5 min nei bylo widac ze
            mała miała temperature. W jej przypadku jest wogole bardzo ciezko zbic temp.
            zbijesz doslownie 2 kreseczki i ona rosnie znowu, dziecko jest prawie
            nieprzytomne oczka załzawione, leca cały czas łezki oczka są dodatkowe takie
            obłakane normalnei koszmar, tak przechodzi moj córcie jak ma temp.

Jeszcze co, nei wolno robic zimnych okładów na czoło, dziecko może dostać
            zapalenia opon mózgowych, i nie wolno robic chłodnych kąpieli może byc wtedy
            zapalenie płuc,

trzymam kciuki ze niedługo temperatura minie i jeśli dawałaś za mała dawke
            paracetamolu to podaj tak jak napisałam, pamiętaj nigdy nei zbijesz temperatury
            ponizej właściwej. To co napisałam to nei to, że sama to wymyśliłam cytowałam
            to co mi Pani doktór mówiła.

Tak ajk będziesz uważała tak zrobisz. Pozdrawiam
        • 5_monika Re: GORĄCZKA?! 02.10.05, 16:26
          a czy ta gorączka dzień po dniu ma tendencję spadkową ?
    • 2misiaczki Re: GORĄCZKA?! 02.10.05, 16:40
      Rano ok.37,5 okolice południa 38 z kawałkiem w nocy ma chłodne czoło.
      I tak samo od kilku dni.
      • kasia_oliwia Re: GORĄCZKA?! 02.10.05, 17:07
        a moze to być na tle alergicznym, może to alergia powoduje
    • julamimi Re: GORĄCZKA?! 03.10.05, 08:49
      czy dziecko mialo zrobione badanie moczu? bo rozumiem, ze na razie przyczyna
      goraczki jest nieustalona? koniecznie zrob badanie moczu, zeby sprawdzic, czy
      to nie zakazenie ukladu moczowego...
      pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka