agagluszczak 21.10.05, 12:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
estusia Re: Wrastające paznokcie 04.02.06, 16:13 witam! moje dziecko ma problemy właśnie z takimi paznokciami. Chirurg zaproponował nam zabieg : wyciecie narośli tak by paznokiec mógł rosnąć własnym torem. Metoda zrywania paznokcia jest nieskuteczna i już się jej nie używa. Pani Agnieszka napisała o klamrach nakładanych na taki paznokieć, zastanawiam się jak ona wyobraża sobie założenia takiej klamerki dla 13-sto miesiecznego dziecka i jak on ma chodzic z taką klamrą ? Niestety, ostatnio wycofano z produkcji lapis (kórym usuwało sie narośl gdzie wrasta paznokiec) i zostaje chirurgia, tylko co zrobic jesli dziecko ma problemy neurologiczne i ma isc pod narkozę ? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko2208 Wrastające paznokcie 13.09.07, 21:14 Moja corcia w 13 m zycia miała usuwany wrastajacy paznokiec, pomine juz fakt, ze sama to rozpoznałam bo lekarka w przychodni orzekła oj cos sie babrze pani przemywa no.......... wiec brak słów. W końcu operacja znieczulenie, opoznienie w chodzeniu( ma 17 m i nie chodzi) zablokowało ja to strasznie. Paznokiec odrosł ale znowu sie zaczyna " babrac" Klamry u malucha? obawaim sie ,że to utopia, moze jak bedzie dojrzała a co teraz? co poł roku narkoza i operacja? Nikt mi nie powie,że to jest obojętnee dla zdrowia. Co wiec robic? Odpowiedz Link Zgłoś
tsikorka Re: Wrastające paznokcie 14.09.07, 15:25 Mój synek również miał wrastające paznokcie i ciążyła nad nami groźba wizyty u chrurga. Z problemem pomogła nam sie uporac polecona pani doktor dermatolog. Dzięki przepisanym maściom (robionym, nie gotowym więc nazw niestety nie podam)zlikwidowaliśmy narośle na paznokciach dzięki czemu mogły one wyrosnąć bez wbijania się w skórę palca. Kuracja trwała 3 tygodnie. Gdy skóra zaczyna rogowacieć udajemy się do pani doktor po maści. I jeszcze jedno ważne zalecenie - nie obcinać paznokci zbyt krótko, bo to ponoć sprzyja wrastaniu. Jesteśmy z Łodzi, a pani dermatolog przyjmuje niestety tylko w prywatnej przychodni. Jeśli jesteś zainteresowana chetnie podam namiary bo wiem, że pomogła skutecznie już wielu znajomym na różne schorzenia dermatologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś