Dodaj do ulubionych

MYCIE ZĄBKÓW!!!

10.11.05, 07:06
Pomóżcie, chciałabym zacząć myć ząbki mojej 11 miesięcznej córci, ale ona
jeszcze nie czuje takiej potrzebywink dawałm jej najpierw szczoteczkę do
zabawy, ale jak wszystko sama wkłada do buzi tak jak szczoteczką lekko dotkie
ust to zaraz ją odrzuca. Macie jakieś metody na "bezbolesne" mycie, bo nie
chciałabym robić jej tego na siłę (tak jak podawanie leków itp. - potem to
się źle kojarzy sad((Za radę - dziękuję!
Obserwuj wątek
    • kook1 Re: MYCIE ZĄBKÓW!!! 10.11.05, 07:50
      Badz cierpliwa - dziecko z czasem sie przywyknie do mycia zabkow. My poczatkowo
      odtsawialismy "cyrk" - maz corke rozmieszal, spiewl, skakal a ja w miedzyczasie
      szorowalam. Trwalo to kilka miesiecy. Teraz juz nie ma problemu - mala ma 2
      latka i juz sama probuje myc zeby!
    • anetonet Re: MYCIE ZĄBKÓW!!! 10.11.05, 10:48
      dziewczyny ale używacie pasty,ja mam siedemnstomiesiecznego malca i jak mu
      wkładam tylko szczoteczke,to mamy dobrą zabawe.Ale nie wiem jak to będzie z
      pastą.I co najważniejsze boję się że tą paste połknie.Doradźcie mi
      • dzudi Re: MYCIE ZĄBKÓW!!! 10.11.05, 12:57
        z tego co sie orientuje to pasta nenedent i ponoc bobini (ale tej ostatniej
        sama nie używałam) są dla maluszków już chyba od pół roku i je dziecko nawet
        jak połknie to sie nic nie stanie.
        • finezze Re: MYCIE ZĄBKÓW!!! 10.11.05, 16:36
          Moj Tomek ma skonczone 17 miesiecy i od tygodnia myje mu zabki pasta Bobini
          (rozowa dla dzieci od 1szego roku zycia). Do szczoteczki przyzwyczajalam og juz
          od kilku miesiecy. Musze powiedziec, ze odkad uzywamy pasty czynnosc ta podoba
          mu sie bardziej. To pewnie przez ten owocowy smak pasty, przy ktorej
          przygotowaniu receptury na pewno wzieto pod uwage fakt, ze taki maluch bedzie
          ja polykal. Pozdrawiam
          Marta i siedemnastomiesieczny TOMIŚ
          • aw271 Re: MYCIE ZĄBKÓW!!! 10.11.05, 19:38
            Kochana Finezze Bobini niestety zawiera fluor, moj dentysta powiedzial, ze moga
            jej uzywac tylko dzieci ktore potrafia wypluwac.Jesli twoj synek polyka paste,
            istnieje mozliwosc przedawkowania fluoru. Najbezpieczniejsza pasta to nenedent,
            nie zawiera fluoru.
            • driadea Re: MYCIE ZĄBKÓW!!! 10.11.05, 20:05
              Po 12 miesiącu dziecko powinno myć zęby z 250ppmF, po drugich urodzinach z
              500ppmF, nawet jeśli nie potrafi wypluwać.
              • mstrus1 Re: MYCIE ZĄBKÓW!!! 10.11.05, 22:22
                do autorki - moja dentystka jeszcze jak córcia była malutka to mówiła mi żeby
                czyścić dziecku ząbki gazikiem zmoczonym w wodzie wystarczy 2 x dziennie dopóki
                dziecko nie nauczy się używać szczoteczki. Moja córa 18 m-cy używa szczoteczki
                i pasty blenda med dla dzieci i niestety ją zjada ale dostaje jej nie więcej
                niż kuleczkę wielkości groszku na cały dzień. Poza tym jeśli dziecko ma już 8
                ząbków tj wszystkie jedynki i dwójki to trzeba się z nim wybrać na pierwszą
                wizytę do dentysty - to jest na razie zabawa i zapoznawanie się z dentystą ale
                nasza dentystka zaleciła nam żebyśmy nauczyli córę szeroko otwierać ząbki i jak
                to opanuje to je polakujemy- lepiej zapobiegać niż leczyć i jeszcze
                dowiedzieliśmy się że po ukonczeniu 2 lat musimy podciąć jej górne wędzidełko

Pozdrawiam
                Majka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka