Dodaj do ulubionych

bakterie w moczu

15.11.05, 14:12
dzisiaj odebrałam posiew moczu mojego synka. Czy pomożecie rozszyfrować go bo
wyszły dwie bakterie. Oczywiście pójde do pediatry ale jestem bardzo
zaniepokojona: jedna to klebsiella species w ilości 10^3 oraz ziarenkowce
gram dodatnie też 10^3. Co to za bakterie i czy konieczny będzie antybiotyk?
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • maladorotka Re: bakterie w moczu 15.11.05, 14:48
      miano tych bakterii jest niewysokie, a jak analiza moczu, i czy malemu cos
      dolega? Pewno za jakis czas trzeba bedzie powtorzyc badanie, bo klebsilla jest
      niebezpieczna.
      • agawa22 Re: bakterie w moczu 15.11.05, 15:20
        badanie na posiew robiłam mu bo na jego ciele w wieku 20 mieś pojawiły się
        szorstkie plamy. Poleciałam oczywiście do alergologa i dowiedziałam się ze na
        alergię to raczej nie wygląda. Miał też takiego liszajka wkoło prącia. Zaczęłam
        robić śledztwo. NAjpierw badania moczu , krwi. W moczu wyszedł wzmożony+
        urobilinogen oraz ciała ketonowe obecne +. Oraz Liczne bakterie przy odczynie
        kwaśnym. Reszta byłą oki. Stąd ten posiew. Teraz robię wyniki na pasożyty oraz
        grzyby i pleśnie. Smutne jest to ze o wszystkie skierowania muszę sie wykłucać
        bo oczywiście pediatra nie widzi celu tych badań. Ale jakoś sobie radzę.
        Przecież jakaś przyczyna tych liszji musi być. Do tej pory miał skórę gładką
        jak niemowle. pozdrawiam. A coś na temat tej drugiej bakteri?
        • maladorotka Re: bakterie w moczu 15.11.05, 15:21
          idz do dermatologa, koniecznie.
    • maladorotka Re: bakterie w moczu 15.11.05, 15:22
      i sprwdz ASPAT i ALAT - enzymy watrobowe.
    • agawa22 Re: bakterie w moczu 15.11.05, 15:31
      na temat dermatologa nie będe się wypowiadać , bo znowu się zdenerwuję. Moja
      wizyta wyglądała tak . Podniosłam lekko koszulkę synka a Pani doktor z
      odległości ok 2-3 metrów powiedziała ze to jest AZS. Dodam, ze siedziałam na
      kozetce w ciemnym kącie. Ja nawet nie widziałam zbyt dobrze a co dopiero ona.
      Chyba że miała sokoli wzrok. Zapisała oczywiście masci każda w okolicach 40 -60
      zł za tubkę i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka