mamakochana 21.11.05, 12:48 No właśnie. Dla zrobienia morfologii z rozmazem i OB wystarczy pobrać krew z palca czy z żyły? Chodzi o trzylatka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamakochana Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 13:17 Rozumiem że wystarczy z palca? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 13:31 z palca w zupełności wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 13:59 A mi kazali z żyły, jak OB? hymm Odpowiedz Link Zgłoś
kielczanka22 Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 14:14 Mi też mówili że OB musi być z żyły. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 14:59 z żyły...ja próbowałam kiedys zrobić z palca gdyż moja 3.5 letnia mała przeżywa każde pobranie krwi. W przychodni odradzili mi z palca gdyż jest to zabieg dłuższy bo tą krew trzeba wyciskać aby uzyskać potrzebną ilośc krwi do badania.Ja sobie tego nie wyobrażam akurat.A z żyły mimo że jest chyba bardziej bolesne ale trwa znacznie krócej. A jeżeli masz zrobić morfologie z rozmazem i ob to nie pobiorą z palca tylko z żyły. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 15:29 U nas w przychodni mojej 2,5 latce zawsze biorą z paluszka, nawet na OB. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 15:57 Zawsze mielismy pobierane z żyły. Nie zgodziłabym się z palca.Nie wyobrażam sobie większych badań ..przy pobieraniu krwi z paluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 17:46 z palca nikt by Ci nie zaproponował większych badań... pobiera sięz niego tylko na morfologięna którąnie trzeba dużo krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
azb11 Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 20:26 mojemu ddziecku swego czasu pobierano krew do badania co 2 tygodnie (morfologia i OB) z palca jak najbardziej wystarczy jesli to umiejętnie zrobione -moje dziecko nawet nie zauważało tego dyskomfortu bo druga pani pokazywała zabaweczki itp. a z pewnościa mniej boli niz z żyły Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: Z palca czy z żyły? 21.11.05, 21:38 to wszystko zalezy jaka metoda oznaczają OB jezeli tylko makrometoda czyli tą ktorą pobiera sie doroslym to tylko z zyly... jednak w osrodkach gdzie pobiera sie tylko dzieciom maja zestawy do mikrometodyi wtedy wystarczy pobrac z paluszka Odpowiedz Link Zgłoś
tadziewczyna Re: Z palca czy z żyły? 22.11.05, 08:44 Na pewno bedzie potrzebne pobranie krwi z zyly. Moj synek tez we wrzesniu mial zalecona morfologie z rozmazem. Byl to dramat, gdyz w przychodni przyszpitalnej pielegniarka (jak sie okazalo o zgrozo! pobierala po raz pierwszy krew, wiec mozecie sobie wyobrazic co sie dzialo ). Bylo ciezko. Niestety po miesiacu okazalo sie, ze musimy powtorzyc zabieg. Tym razem udalismy sie prywatnie do fundacji "Zdrowie" przy szpitalu na Nieklanskiej. Polecam jesli jestes z Warszawy. Bylo szybko i naprawde przyjemnie. Moj syn mimo wczesniejszego traumatycznego przezycia zniosl tym razem pobranie krwi dzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś