danulka 01.12.05, 15:27 Moja córka ma półtora roku. Od jakiegoś czasu wydaje mi się że ma duży brzuszek. Powiedzcie czy dzieci w tym wieku tak mają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gangsta.eve Re: duży brzuszek 01.12.05, 15:58 dwie moje córeczki (3 i 5 lat) miały, nawet do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziamamusi Re: duży brzuszek 01.12.05, 16:22 Jeżeli ma wystający brzuszek podczas chodzenia czy stania jest to związane z utrzymywaniem przez niego równowagi. To naturalny etap rozwoju sylwetki: www.poradnikzdrowie.pl/69_463.htm Tzw. zabi brzuch który uwidacznia sie podczas leżenia moze byc objawem krzywicy. Mój synek także ma 1,5 roku i także wystający brzuszek. Równiez mnie to niepokoiło i wiem, że często niepokoi innych rodziców. Synek nie ma żadnych innych niepokojacych objawów. Poza tym wykonane USG brzuszka (z zupełnie innych wskazań) potwierdziło brak innych przyczyn. Tak wiec to norma. Twoje watpliwości moze rozwiac tylko lekarz... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynabobak Re: duży brzuszek 02.12.05, 00:36 Twoje wątpliwości powinien rozwiać lekarz. Możesz zrobić usg. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: duży brzuszek 02.12.05, 10:27 To może być brak koncentrycznej pracy mięśni brzucha. Nie pracują one w strone środka ciała tylko ciągną przyczepy tylne. Zazwyczaj towarzyszy temu przodopochylenie miednicy, zwiększona lordoza lędżwiowa i koślawość stóp. Ogólnie mówiąc słabe mięśnie brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
marivvi Re: duży brzuszek 02.12.05, 12:52 Witaj, najlepiej będzie jeżeli faktycznie wybierzesz się do lekarza który ewentualnie wykluczy wszystkie możliwości; oprócz tych o którycz już wiesz od forumowiczek może być przyczyną jeszcze alergia pokarmowa lub ew. pasożyty; moi dwaj synowie również mieli duże brzuszki(wzdęte) przy alergii na gluten i mleko;pozdrawiam; dodam iż są na diecie i ich brzuchy wróciły do normy; Odpowiedz Link Zgłoś