Dodaj do ulubionych

nie mówi-kraków

14.12.05, 23:45
Mój dwulatek nie mówi. Gdzie szukać pomocy?? gdzie sprawdzić czy wszystko
jest ok?? Szukam jakiś adresów w Krakowie. Jakie skierowania są potrzebne????
Obserwuj wątek
    • beatkab5 Re: nie mówi-kraków 15.12.05, 23:06
      Przede wszystkim zwróć uwagę czy pod względem innych funkcji rozwija się
      prawidłowo i co najważniejsze czy rozumie co do niego mówicie, czy wykonuje
      Wasze polecenia, czy bawi się zabawkami adekwatnie do wieku, czy sprwaność
      motoryczna jet ok, czy umie porwdzić sobie z własnymi potrzebami i jak to robi
      mam tu na myśli, jak komunikuje sie z Wami gdy coś chce . Są dzieci, które
      zaczynają mówić dopiero mając nawet skończone trzy lata. Sama znam takiego
      malca. Oczywiście można udać sie do specjalisty, np do logopedy. Wzne tez jest
      jak Wy dajecie mu szansę mówienia czy nie uprzedzacie jego wypowiedzi, czy
      dajecie czss na wypowiedź obojętnie jaka ona jest, czy nie poprawiacie go w
      trakcie wypowiedzi. Pozdrawiam
      • q_211 Re: nie mówi-kraków 16.12.05, 10:35
        Mój synek ma 3/5 roku i prawie nie mówi od 9 miesięcy jest pod opieką
        neurologa,psychologa i logopedy.Od tego czsu są postępy nie wielkie ale każda
        sylaba wypowiedziana przez mojego synka to radość.Leczymy się w szpitalu na Jana
        Pawła.Do poradni neurologicznej potrzebne jest skierowanie od lekarza
        rodzinnego,jeśli masz jakieś pytania to odpowiem.
        Pozdrawiam
        • all1501 Re: nie mówi-kraków 17.12.05, 00:09
          a jak rozwija sie twój synek jesli chodzi o motoryke, bo mój to straszny łobuz
          bardzo ruchliwy i nadpobudliwy. Choć jak chce to sie potrafi czymś zajac na
          dłuzej. Kiedy zorientowalaś sie ze cos jest nie tak??? i jakie były tego
          oznaki??? Arek mówi w tym momencie baba papa baa<bajka> czasem choć bardzo
          zadko mama tata bam<piłka> i to by bylo na tyle. jego słownictwo do ponad pół
          roku nie wzbogaciło sie. Kurcze a moze ja za duzo wymagam???
    • mwiacek3 Re: nie mówi-kraków 16.12.05, 11:47
      moje bliźniaki mają po 3 lata i 10 miesięcy i szczerze mówiąc zaczęli mówić tak
      naprawdę dopiero jak poszli we wrześniu do przedszkola. Tak jakby się
      rozkręcili. Byliśmy wcześniej u psychologa ( nie potrzeba skierowania ) ale
      stwierdził że rozwój jest w normie i trzeba czekać.
      Jeśli dziecko wykonuje polecenia bawi się normalnie zabawkami i widzisz że cię
      słucha i rozumie to na pewno wszystko jest OK. NA pewno możesz się dodatkowo
      uspokoić robiąc badanie słuchu. Nawet sama w domu. Klaśnij mu z nienacka za
      plecami albo zaszeleść lub zaszepcz coś . Jeśli się odwróci lub zareaguje w
      inny sposób to znaczy że wszystko jest OK. Na pewno pomoże logopeda. Neurolog
      to tylko w przypadkach stwierdzenia zaburzeń w rozwoju, ale zacząć musisz od
      psychologa. I badania słuchu które możesz zrobić sama jak powiedziałam - tym
      bardziej, że niektóre dzieci boją się go i nie chcą współpracować.
      • all1501 Re: nie mówi-kraków 17.12.05, 00:02
        Mały słyszy dobrze. A ponieważ jest bardzo ruchliwy i bardzo dobrze rozwinięty
        motorycznie jego lekarka mówi ze nie bedzie mówił szybko. Ale mi to i tak nie
        daje spokoju bo ciągle tylko słysze bla ble ba yyyy eeee itp. jego jedyne
        złozone zdanie <o ile to tak mozna nazwac> to baba papa. A tak to tylko na migi
        sie porozumiewa...ciągnie za reke ...pokazuje palcem...
        • q_211 Re: nie mówi-kraków 17.12.05, 12:16
          Mój synek też jest nadpobudliwy i nie słucha robi co chce i kiedy chce już nie
          wiem jak mam do Niego mówić,polecenia spełnia tylko wtedy kiedy ma na to
          ochote.Od paru miesięcy dostaje lek na uspokojenie przepisany przez neurologa i
          jest lepiej, chociaż najgorzej reaguje na zakazy i wtedy wpada w szał rzuca czym
          popadnie,gryzie,wrzeszczy.Widzisz więc że nie mamy lekko,doktor twierdzi że on
          tak reaguje bo nie umie powiedzieć.
          Ja nie mogłam sie z tym pogodzić poniewarz moje pierwsze dziecko jest o rok
          starsze i kiedy skończył rok to mówił o wiele wiecej niż Ten w wieku 3/5lat.
          • all1501 Re: nie mówi-kraków 18.12.05, 00:12
            to dokładnie tak jakbym widziala swojego. Też sie szybko denerwuje i złości,
            zwłaszcza jak cos chce a my nie rozumiemy co, a on przeciez nie powie. Wykańcza
            wszystkich wkoło bo nie usiedzi w miejscu. Ma niezły charakterek, uparty jak
            osioł,i niczym mu nie przetłumaczysz.
    • sybillka1 Re: nie mówi-kraków 18.12.05, 11:10
      Witam.Przede wszystkim musisz sprawdzić czy dziecko słyszy i reaguje na to co
      do niego mówisz!Jeżeli tak,to według mnie nie masz co się martwić.Są dzieci
      które mówią póżniej niż ich rówieśnicy i to wcale nie jest oznaką
      choroby.Jeżeli nie daje Ci to spokoju to chyba musiałabyś zacząć od pediatry,a
      ten powinien Cię gdzieś skierować.Życzę powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka