all1501 14.12.05, 23:45 Mój dwulatek nie mówi. Gdzie szukać pomocy?? gdzie sprawdzić czy wszystko jest ok?? Szukam jakiś adresów w Krakowie. Jakie skierowania są potrzebne???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatkab5 Re: nie mówi-kraków 15.12.05, 23:06 Przede wszystkim zwróć uwagę czy pod względem innych funkcji rozwija się prawidłowo i co najważniejsze czy rozumie co do niego mówicie, czy wykonuje Wasze polecenia, czy bawi się zabawkami adekwatnie do wieku, czy sprwaność motoryczna jet ok, czy umie porwdzić sobie z własnymi potrzebami i jak to robi mam tu na myśli, jak komunikuje sie z Wami gdy coś chce . Są dzieci, które zaczynają mówić dopiero mając nawet skończone trzy lata. Sama znam takiego malca. Oczywiście można udać sie do specjalisty, np do logopedy. Wzne tez jest jak Wy dajecie mu szansę mówienia czy nie uprzedzacie jego wypowiedzi, czy dajecie czss na wypowiedź obojętnie jaka ona jest, czy nie poprawiacie go w trakcie wypowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
q_211 Re: nie mówi-kraków 16.12.05, 10:35 Mój synek ma 3/5 roku i prawie nie mówi od 9 miesięcy jest pod opieką neurologa,psychologa i logopedy.Od tego czsu są postępy nie wielkie ale każda sylaba wypowiedziana przez mojego synka to radość.Leczymy się w szpitalu na Jana Pawła.Do poradni neurologicznej potrzebne jest skierowanie od lekarza rodzinnego,jeśli masz jakieś pytania to odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
all1501 Re: nie mówi-kraków 17.12.05, 00:09 a jak rozwija sie twój synek jesli chodzi o motoryke, bo mój to straszny łobuz bardzo ruchliwy i nadpobudliwy. Choć jak chce to sie potrafi czymś zajac na dłuzej. Kiedy zorientowalaś sie ze cos jest nie tak??? i jakie były tego oznaki??? Arek mówi w tym momencie baba papa baa<bajka> czasem choć bardzo zadko mama tata bam<piłka> i to by bylo na tyle. jego słownictwo do ponad pół roku nie wzbogaciło sie. Kurcze a moze ja za duzo wymagam??? Odpowiedz Link Zgłoś
mwiacek3 Re: nie mówi-kraków 16.12.05, 11:47 moje bliźniaki mają po 3 lata i 10 miesięcy i szczerze mówiąc zaczęli mówić tak naprawdę dopiero jak poszli we wrześniu do przedszkola. Tak jakby się rozkręcili. Byliśmy wcześniej u psychologa ( nie potrzeba skierowania ) ale stwierdził że rozwój jest w normie i trzeba czekać. Jeśli dziecko wykonuje polecenia bawi się normalnie zabawkami i widzisz że cię słucha i rozumie to na pewno wszystko jest OK. NA pewno możesz się dodatkowo uspokoić robiąc badanie słuchu. Nawet sama w domu. Klaśnij mu z nienacka za plecami albo zaszeleść lub zaszepcz coś . Jeśli się odwróci lub zareaguje w inny sposób to znaczy że wszystko jest OK. Na pewno pomoże logopeda. Neurolog to tylko w przypadkach stwierdzenia zaburzeń w rozwoju, ale zacząć musisz od psychologa. I badania słuchu które możesz zrobić sama jak powiedziałam - tym bardziej, że niektóre dzieci boją się go i nie chcą współpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
all1501 Re: nie mówi-kraków 17.12.05, 00:02 Mały słyszy dobrze. A ponieważ jest bardzo ruchliwy i bardzo dobrze rozwinięty motorycznie jego lekarka mówi ze nie bedzie mówił szybko. Ale mi to i tak nie daje spokoju bo ciągle tylko słysze bla ble ba yyyy eeee itp. jego jedyne złozone zdanie <o ile to tak mozna nazwac> to baba papa. A tak to tylko na migi sie porozumiewa...ciągnie za reke ...pokazuje palcem... Odpowiedz Link Zgłoś
q_211 Re: nie mówi-kraków 17.12.05, 12:16 Mój synek też jest nadpobudliwy i nie słucha robi co chce i kiedy chce już nie wiem jak mam do Niego mówić,polecenia spełnia tylko wtedy kiedy ma na to ochote.Od paru miesięcy dostaje lek na uspokojenie przepisany przez neurologa i jest lepiej, chociaż najgorzej reaguje na zakazy i wtedy wpada w szał rzuca czym popadnie,gryzie,wrzeszczy.Widzisz więc że nie mamy lekko,doktor twierdzi że on tak reaguje bo nie umie powiedzieć. Ja nie mogłam sie z tym pogodzić poniewarz moje pierwsze dziecko jest o rok starsze i kiedy skończył rok to mówił o wiele wiecej niż Ten w wieku 3/5lat. Odpowiedz Link Zgłoś
all1501 Re: nie mówi-kraków 18.12.05, 00:12 to dokładnie tak jakbym widziala swojego. Też sie szybko denerwuje i złości, zwłaszcza jak cos chce a my nie rozumiemy co, a on przeciez nie powie. Wykańcza wszystkich wkoło bo nie usiedzi w miejscu. Ma niezły charakterek, uparty jak osioł,i niczym mu nie przetłumaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
sybillka1 Re: nie mówi-kraków 18.12.05, 11:10 Witam.Przede wszystkim musisz sprawdzić czy dziecko słyszy i reaguje na to co do niego mówisz!Jeżeli tak,to według mnie nie masz co się martwić.Są dzieci które mówią póżniej niż ich rówieśnicy i to wcale nie jest oznaką choroby.Jeżeli nie daje Ci to spokoju to chyba musiałabyś zacząć od pediatry,a ten powinien Cię gdzieś skierować.Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś