Dodaj do ulubionych

zatkany nos u niemowlaka

01.01.06, 18:13
mój 7 tygodniowy synek ma praktycznie od urodzenia ma "baby w nosku" tzn
suchą wydzielinę która przeszkadza mu w oddychaniu i ssaniu. Stosowałam już
różne sposoby krople Nasivin, marimar, olejek eukaliptusowy. Lekarka osłuchał
małego i zaleciła antybiotyk na drogi oddechowe mimo że mały nie miał
gorączki i zachowywał się zdrowo. Oczywiście nie podałam takiemu maleństwu
już antybiotyku. Czyktoś zna sposób żeby się tego pozbyć????
Obserwuj wątek
    • amwaw Re: zatkany nos u niemowlaka 01.01.06, 18:19
      Może masz po prostu za sucho w mieszkaniu.
      Podawanie Nasivinu takiemu małemu dziecku to wyjątkowo kiepski pomysł- nasivin
      jest przeciwwskazany u dzieci poniżej 6 roku życiauncertain
      pozdr
    • avene Re: zatkany nos u niemowlaka 01.01.06, 18:43
      Hej
      Polecam spray do noska, Unimer pediatric, na bazie wody morskiej. Ja 2 razy
      dziennie dozuję do każdej dziurki. "Furczenia" zniknęły.Kropli na katar nie
      podawaj , bo to nie katar, a te krople nie są obojętne dla takiego szkrabka.
      Pozdrawiam
    • maretina Re: zatkany nos u niemowlaka 01.01.06, 18:46
      jutro ide z powodu zpchanego noska do laryngologa. nie pomaga frida, gruszki,
      krople z soli morskiej, nasivin. gdzies wysoko syn caly czas ma mase wydzielny,
      nie da sie jej wyjac.
    • ami34 Re: zatkany nos u niemowlaka 01.01.06, 18:48
      amwaw pisze bzdury. Sa rozne stezenia Nasivinu 0,01 ,0,025 i 0,05 te najslabsze
      sa wlasnie dla niemowlat. Mam jednak nadzieje, ze pamietas ze tych kropli nie
      mozna stosowac zbyt dlugo (z reguly nie dluzej niz 3 dni) poniewaz zwezaja one
      naczynia krwionosne, zmniejszaja przekrwienie i obrzmienie błony sluzowej nosa.
      Jeszcze jedno Nasivin stosowany jest w celu zmniejszenia obrzeku błon sluzowych
      jam nosa w przypadkach roznego rodzaju niezytow nosa, czyli wtedy kiedy dziecko
      ma katar ,a nie suchy nosek. Chyba musisz zmienic lekarke skoro zapisuje
      antybiotyk takiemu maluszkowi. Jesli to tylko suche jak napisalas "baby", to
      wystarczy zwinac koncowke chusteczki higienicznej i sprobowac delikatnie wyjac
      je z nosa. Ja mam na takie rzeczy z noska specjalna pesetke z zaokraglonymi
      koncowkami przeznaczona dla niemowlat, ktora to wyjmuje "baby" z nosa. Trzeba
      tylko robic to bardzo delikatnie zeby nie uszkodzic noska. Najlepiej robic , to
      w dwie osoby jedna podtrzymuje glowke maluszka, a druga wyjmuje. Takie suche
      "baby" w nosku to u dzieci normala rzecz i nie nalerzy sie tym przejmowac, tylko
      je delikatnie usowac.
      Pozdrawiam cieplo Ami
      • quami Re: zatkany nos u niemowlaka 01.01.06, 19:20
        woda morska i frida do odsysania tych glutków, mojemu 7 tyg. dziecku pomaga i
        to bardzo smile
    • zonka9 Re: zatkany nos u niemowlaka 02.01.06, 09:30
      A moze pomoga krople homeopatyczne euphorbium, nasz maly swietnie spi po tych
      kropelkach i mozna je stosowac od poczatku 3-4 razy dziennie.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka