13.01.06, 21:35
Chcę się podzielić z Wami moją RADOŚCIĄ. Otóż u mojego synka ubytek
międzyprzdsionkowy zdiagnozowano bardzo wcześnie bo tuż po 4 miesiącu życia.
Miał on wielkość 12 mm i duże szanse na operacyjne zamknięcie. Co roku
jeździmy do Warszawy na Litewską na diagnostykę, rok temu ubytek zaczął się
samoistnie przymykać, a w tym roku po badaniu echo okazało się że ma on
wielkość 1 mm czyli praktycznie nie istnieje. Chcę podnieść na duchu rodziców
dzieci z taką wadą serca, że trzeba wierzyć że wszystko będzie dobrze i
czasem potrzeba czasu i cierpliwości. Pozdrawiam jeśli ktoś ma jakieś pytania
piszcie chętnie odpowiem
Obserwuj wątek
    • mariuszek511 Re: ASD II 13.01.06, 22:25
      wspaniała wiadomość!!! oby było więcej takich!!!
    • sikorkaptak Re: ASD II do ami 31 14.01.06, 11:02
      hej witam i bardzo się ciesze.ja niestety nie liczę na to że to sie zamknie bo
      moja córka ma tą wadę zdiagnozowaną teraz czyli mając dwa lata ubytek ma duży
      bo 13mm więc nie licze na cud pod koniec stycznia jedziemy na pierwszą wizytę w
      czdz i pewnie dowiemy sie co dalej chcialabym bardzo aby było cewnikowanie ale
      nie wiem czy sie uda napisz ile ma twój synek teraz pozdrawiam pa
      • ami31 Re: ASD II do ami 31 14.01.06, 19:42
        Witaj Mój mały ma prawie 3 latka. Ubytek zaczął się przymykać rok temu (z 12mm
        na 7 mm). W tym roku miał wielkość 1 mm, lekarz,który robił echo powiedział że
        mój synek jest przykładem na to iż warto czekać i nie należy spieszyć się z
        interwencją chirurgiczną chyba że istnieją ku temu jakieś powody.
        Ja jestem z Białegostoku i lekarka która kierowała nas do Warszawy była prawie
        pewna że mały będzie operowany
        Ja też wcześniej myśląc o zabiegu chciałam aby to było cewnikowanie, ale
        lekarka mówiła że dziecko musi być starsze i większe. Dopiero po osiągnięciu
        przez dziecko określonej wagi można przeprowadzić cewnikowanie serca.
        Bądź dobrej myśli wszystko będzie dobrze. Napisz po Waszej wizycie w CZD.
        • qucysia Re: ASD II do ami 31 15.01.06, 00:35
          Witaj ami.Ja także jestem z Białegostoku a moja córka miała ASDII.Cieszę się,że
          w przypadku twego synka ,spory jednak ubytek zamknał się sam.Tak jak
          pisałaś,daje to rodzicom ogromną nadzieję,że moze czasem obyć się bez
          interwencji chirurgicznej.To jednak ukazuje jak "ta sama" wada ma wiele
          postaci.Dlatego każdy przypadek kardiolodzy i kardiochirurdzy rozpatruja
          indywidualnie.Moja corka miała 8mm ubytek a w trybie dość pilnym została
          zakwalifikowana do zabiegu.Na 4letnie serduszko miała załozony implant o
          średnicy 16mm (cewnikowanie). O zamknieciu ubytku decyduje wiec kilka przesłanek
          (np.jak dziecko radzi sobie z wadą,czy nie ma zmian hemodynamicznych,stosunek
          przepływów,wielkosc ASD i wiek dziecka oraz wiele innych).U malutkich
          dzieciaczków jeśli nic sie nie dzieje ,operacje odciąga się w czasie (do ok.
          2r.ż.)co jakiś czas kontrolujac wadę,u starszych -jeśli się nie zamknął sam -
          wykonuje się zabieg...chociaż znałam chłopaka,który miał zamykany ASD dopiero w
          wieku 18lat ponieważ wczesniej nic o tym nie wiedział a wada zdiagnozowana
          została "przez przypadek".
          Życzę dużo zdrówka nam wszystkim i pozdrawiam serdecznie.
          Iza mama Oli(ASDII)i Ali.
          • magda150 Re: ASD II do ami 31 09.02.06, 12:11
            Mam pytanie mam coreczka ma 5 miesiecy i ubytek przegrody przedsionkoej (
            dokladnie napisane jest ASD II tetniaczek i przeplyw L-P) co to oznacza??
            Zostalysmy skierowane na echo serca do Górnoslaskiego centrum Zdrowia Matki i
            Dziecka w Katowicach. Moj email to magdalena.kulesza1@wp.pl.Prosze o odpowiedz.
            Z gory dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka