Dodaj do ulubionych

wrodzona sinicza wada serca

24.01.06, 14:30
Witam!
Jestem mamą 2,5 letniej Julii.W 6 tygodniu życia dowiedziałam się,że córeczka
ma wrodzoną wade serca pod postacia Atrezji zastawki tętnicy płucnej,z
ubytkiem w przegrodzie międzykomorowej,ze znaczną hipolazją pnia tętnicy
płucnej oraz obu jej gałęzi,z licznymi anastomozami (MAPCA’S) odchodzącymi od
aorty zstępującej,lewostronny łuk aorty oraz z zespołem Fallot’a.
Dziecko było diagnozowane w wielu ośrodkach kardiochirurgicznych w
Polsce,tj.: Dziecięcy Szpital Kliniczny w Warszawie – ul.
Marszałkowska,Centrum Zdrowia Dziecka w Aninie,Śląskie Centrum Chorób Serca w
Zabrzu,oraz w Klinice Kardiochirurgii Dziecięcej Uniwersyteckiego Szpitala
Dziecięcego w Krakowie.We wszystkich tych placówkach medycznych,po wykonaniu
i analizie badań kardiologicznych zdecydowano, że wada ta nie kwalifikuje się
do leczenia chirurgicznego. Teraz pojawiła się nadzieja...
Ale mam wiele wątpliwości i chciałabym się dowiedzieć wszystkiego o tej
wadzie.Proszę o kontakt osoby,które znają linki zawierające informacje na ten
temat.Z góry serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • anfido Re: wrodzona sinicza wada serca 24.01.06, 16:34
      Skontaktuj się z Kasią Parafianowicz. Jej córeczka, też Julka, ma podobna wadę
      serca. Mail do niej : kasia.parafianowicz@sercedziecka.org.pl. Na stronie
      www.sercedziecka.org.pl w portretach dzieci jest historia jej córeczki.
      • perelka.80 Re: wrodzona sinicza wada serca 24.01.06, 17:02
        Serdecznie dziekuję,ale znam Kasię Parafianowicz osobiście. Jednak nie
        chciałabym zawracać jej głowy moją niewiedzą,a sama przeczytac o tej wadzie.
        Nie wiem jednak gdzie szukac.Miłego wieczoru.
    • gosiap10 Re: wrodzona sinicza wada serca 24.01.06, 19:01
      Witaj,
      Siedze wlasnie w tekstach dotyczacych roznych wad serca i to co opisujesz
      rzeczywiscie jest chyba wyjatkowa wada, bo nie znalazlam zadnego jej opisu.
      W roznych ksiazkach pojawia sie atrezja tetnicy plucnej ale bez ubytku w
      przegrodzie miedzykomorowej.
      Wydaje mi sie jednak NIEMOZLIWE, zeby czegos nie mozna bylo zrobic dla Twojej
      coreczki. W zasadzie w chwili obecnej mozna skorygowac chirurgicznie wszystkie
      wrodzone wady serca. Problem pojawia sie natomiast w przypadku wytworzenia
      nadcisnienia plucnego, ktore jest rzeczywiscie czynnikiem uniemozliwiajacym
      korekte.
      Najwiecej informacji na temat wad serca po polsku znajdziesz na stronie
      internetowej krakowskiej Kliniki Kardiochirurgii
      www.kardiochirurgiadziecieca.cm-uj.krakow.pl/ . Sprobuj powczytywac sie
      w te wady, moze uda Ci sie je dopasowac (przynajmniej czesciowo) do tego co
      uslyszalas od lekarzy.
      Pozdrawiam serdecznie ufajac, ze dla Twojej Juleczki uda sie znalezc ratunek.
      • stefcianna Re: wrodzona sinicza wada serca 24.01.06, 22:42
        Może nie jest w żadnej książce opisane, ale takie wady są i są operowane. Część
        wad, które podałaś wchodzą w skład tzw. zespołu Fallota, a cała reszta to
        niemiłe dodatki. Moja córcia miała w dużej mierze to samo, co twoje dziecko, w
        tym momencie biję czołem przed prof. Malcem - on naprawdę czyni cuda niech mu
        Pan Bóg błogosławi. Ale musisz brać cały czas pod uwagę, że operacja może się
        udać, ale reszta zależy od "siły" dziecka i od Boga. Napisz do mnie na priv, a
        odpowiem ci na niektóre dręczące cię pytania odnośnie wady.
    • basikrzy Re: wrodzona sinicza wada serca 25.01.06, 10:52
      niewiele wiem o TOF i mapca's, ale imponuje mi, że pomimo zwiedzenia prawie
      wszystkich renomowanych ośrodków leczenia wad serca w Polsce nadal walczycie o
      córeczkę i szukacie dla niej pomocy, nie poddawajcie się, może Łódź, może za
      granicą? ta nowa nadzieja budzi otuchę, rozumiem dylematy i obawy - to trudne
      chwile i trudne decyzje, jesteśmy z Wami całym sercem i mocno zaciskamy kciuki,
      żeby udało się Wam znaleź drogę do wyleczenia Julii
      B
    • aneta0704 Re: wrodzona sinicza wada serca 25.01.06, 12:19
      Witam!
      Jestem mamą prawie 7-letniego chłopca, który urodził się z atrezją tętnicy
      płucnej, ubytkiem międzykomorowym, dekstropozycja aorty, otwarty otwór owalny,
      rozwinięte krążenie oboczne. Obecnie jest po trzech zabiegach wykonanych w
      Poznaniu przez prof. Wojtalika
    • magasia Re: wrodzona sinicza wada serca 25.01.06, 15:50
      Aga, Cześć - tu Gosia z HP. Strasznie się cieszę, że zaistniałaś na tym Forum!
      Jestem pewna, że znajdziesz tu całą masę życzliwości i wsparcia, nie tylko
      merytorycznego. Pozdrawiam Ciebie i Juleczkę bardzo gorąco i proszę Cię:
      spróbuj jeszcze w Łodzi u Mollów! Może oni rozwieją Twoje
      wątpliwości.Buziaki.Gosia P.S.Często tu zaglądam
    • casper10 Re: wrodzona sinicza wada serca 27.01.06, 18:31
      Jestem mama 21 miesiecznego Kacperka. w 18 tygodniu ciazy wykryto czesc wad
      serca ktore zbulwersowaly nasze zycie. Jedna komora, wspulna zyla tetnicza,
      zwezenie zyl plucnych, przerwanie luku aorty pelno malych zwezen na prawo i
      lewo;
      Niewiele szans lekarze dawali mojej pociesze, byla nawet propozycja usuniecia
      ciazy.Po porodzie calkiem normalnym Kacperek byl w formie ale po ok 36
      godzinach jego stan zaczol sie pogarszac. Moj Kacperek jest silny.Na dzien
      dzisiejszy 3 operacjei jeszcze jedna nas czeka za rok lub dwa.
      Dzisiaj Kacperek psoci, rozrabia i jest pelen zycia.
      Nie poddaj sie i walcz o coreczke , mimo ze czasem nie jest to latwe( zwlaszcza
      w polsce). Jezeli masz mozliwosc skonsultowania lekarzy za granica to nie
      wachaj sie. Ja lecze Kacperka w Bruxeli w szpitalu St Luc przez profesora Rubay
      (chirurg)i kardiologow Dr Barrea i cala ekipe. Nie poddaj sie. Ucaluj ode mnie
      Julie i jak masz pytania to napisz.
      Ewa Mama Kacperka
    • magra1 Re: wrodzona sinicza wada serca 27.01.06, 21:15
      Witaj
      Mój synek ma również tę wadę serca co Twoja córeczka. Podobnie jak Ty szukałam informacji o wadzie, aby rozeznać z czym mamy się borykać. Niestety nie znalazłam wielu nowych informacji z uwagi na złożenie wady. Nie wiem na ile mogą się one Ci przydać, ale chętnie służę rozmową. Mój synek czeka na powtórne cewnikowanie i dignozę co dalej. Bardzo Cię proszę, jeśli możesz podziel się z nami tą szansą o której wiesz i która może pomóc dzieciom takim jak nasze.
      Podaję swój nr gg , jeśli chciałabyś się czegoś dowiedzieć. Nie wiem na ile te informacje przydadzą Ci się , ale serdecznie zapraszam. Pozdrawiam i całuski dla Julki.
    • magra1 Re: wrodzona sinicza wada serca 27.01.06, 21:18
      mój nr gg 1605560 (przepraszam zapomniałam z emocji). Jeszcze raz serecznie pozdrawiam . Magda
    • gosiap10 Re: wrodzona sinicza wada serca 04.02.06, 12:07
      Agnieszko, trafilam przed chwilka w internecie ksiazke dot. wad serca u dzieci.
      Jeden z jej rozdzialow dotyczy wady seca wydaje mi sie bardzo zblizonej do
      Julenki. Proponowane jest tam kilkuetapowe leczenie. Mozesz przeczytac sama na
      stronach 57-59. Link do ksiazki
      www.childrensheartfoundation.org/its_my_heart.php
    • kw100 Re: wrodzona sinicza wada serca 16.02.06, 10:01
      Moja 9 miesieczna corcia ma wrodzona wade serca pod postacią zarosnięcia
      zastawki tętnicy płucnej z ciągłą przegrodą miedzykomorową ( atrezja zastawki
      trójdzielnej ).Faktycznie jesli chodzi o atrezje to jest bardzo niewiele i
      wszystkie informacje sie powtarzaja.Moja córeczka była i bedzie operowana w
      ICZMP moze tam byś sie mogła zgłosic oni tam podejmuja sie tródnych zabiegów i
      są bardzo dobrzy w tym co robia.Ja tez cały czas poszukuję informacji więc
      jeśli coś znajdziesz to daj znać.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka