Dodaj do ulubionych

leukocyty w moczu

24.01.06, 18:09
Właśnie mąż odebrał wyniki moczu naszej 2,5 letniej córeczki. Bardzo proszę
powiedzcie czy to bardzo złe wyniki i o czym może to świadczyć:
osad moczu:
nabłonki płaskie dość liczne
leukocyty 18-20
pasma śluzu dość liczne
flora bakteryjna nieliczna
A w analizie moczu leukocyty -ślad, pozostałe ujemne
Bardzo proszę o pomoc, bo bardzo się martwiesad
Z góry dziękuję.
Acha córeczka bardzo często od kilku dni sika.
Dolcia
Obserwuj wątek
    • netka2 Re: leukocyty w moczu 24.01.06, 21:04
      Corka ma zapalenie drog moczowych. Raczej konieczny bedzie antybiotyk.
    • maj55 Re: leukocyty w moczu 24.01.06, 21:37
      hmmm...... podobno u dziewczynek mogą być takie zawyżone wyniki, ale nie jestem
      pewna
    • dolcia31 Re: leukocyty w moczu 24.01.06, 22:04
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi, jutro pójdę z Małą do lekarza.
      Dolcia
      • olkaaaa Re: leukocyty w moczu 25.01.06, 07:54
        mój synek miał 15-20 i dostał antybiotyk a teraz walczymy z bakterią e.coli
        która najprawdopodobniej wywołała u nas zum
    • madziulec Re: leukocyty w moczu 25.01.06, 08:36
      Jak pobieralas mocz? Jak zachowuje sie mala???
      Czy ma goraczke? Wymioty?? Jak zjada????
      • dolcia31 Re: leukocyty w moczu 25.01.06, 19:28
        Już sama nie wiem co mam myśleć! Dziecko znowu narzeka, że boli ją "pipka", a
        pani doktor stwierdziła, ze źle pobraliśmy mocz do analizy i trzeba jeszcze raz
        pobrać. A gorączki i wymiotów nie ma. A z jedzeniem u niej zawsze jest
        problem... No i co mam teraz robić?
        Dolcia
        • madziulec Re: leukocyty w moczu 26.01.06, 08:20
          Posiew robilas?
    • ajko Re: leukocyty w moczu 25.01.06, 19:41
      Wygląda jakby przeziębiła pupę.Jeżeli sika na nocniku zrób jej"nasiadówkę"z rumianku.Powinno troche pomóc doraźnie.Wg mnie powinna dostać furagin.
    • przedszkolak2 Re: leukocyty w moczu 25.01.06, 21:06
      Dolciu: pierwsza rzecz to pobranie moczu na posiew.Nie czekając na wynik
      antybiotyk. Jeżeli Twoja córka ma dolegliwości dysuryczne (częstomocz, ból) i
      leukocyty w moczu w ilości jak wyżej, a lekarz nie podejmuje leczenia- zmień
      lekarza. Gorączka nie musi towarzyszyć infekcji dróg moczowych.
      • amwaw Re: leukocyty w moczu 25.01.06, 22:06
        popieram
        dodajmy
        jakbyś źle nie pobrała nie ma możliwości, żeby pojawiły się leukocyty inaczej
        niż z moczu
        • mami7 Re: leukocyty w moczu 26.01.06, 00:17
          No mocz ogólny z reguły "nie kłamie". Zafałszowane są często posiewy.
          Ale zdarza się. Powtórzyc ogólne to nie problem, tymbardziej, ze wynik jest
          włąsciwie zaraz. Zrób jak radził ktos wyżej od razu posiew. Przygoruj dziecko
          odpowiednio. Umyj, złap środkowy strumień do jałowego pojemniczka. Zachwanie jak
          "największej sterylności pomoże otrzymac jak najbardziej wiarygodny wynik posiewu.

Też mnie dziwi to, że lekarz tak ocenił to wszystko. Skoro córka skarży się na
          ból, wynik badania jest taki a nie inny.
    • mami7 Re: leukocyty w moczu 26.01.06, 00:18
      I jeszcze...jaki jest cięzar i pH moczu?
    • w_ania Re: leukocyty w moczu 26.01.06, 13:43
      Tak to zapalenie dróg moczowych leukocyty powyzej 10 to już zapalenie.
      Umyj małą ciepła przegotowaną wodą ale za każdym razem jak przetrzesz wacikiem
      (tylko raz) to wyrzuć go i weź nowy.
      Weż nasadź nad ubikacją a mąż niech chwyci do wyjałowionego pojemnika mocz.
      oddaj na posiew z antybiogramem.
      Nasiadówki nie z rumianku tylko z kory dębu!! po 10 minut dziennie przez tydzień.
      Acha i nie miej złudzeń ta choroba bedzie się ciągnęła około 2 miesiace a potem
      moze nawracać. Dziecko może się moczyć.
      Najpierw z regułuy podaje się antybiotyk aby zwalczyć bakterie e. coli a potem
      preparaty ziołowe. Zawsze trzeba pilnowac aby w dobra strone sie podcierała po
      zrobieniu siusiu.
      Za miesiąc ponowne badania jeśli bakterii jest 10^3 to nie ma paniki bo
      zapalenie mineło.
      Ania
      • madziulec Re: leukocyty w moczu 26.01.06, 14:49
        Zakazenie ukladu moczowego wystepuje przy spelenieniu DWOCH warunkow
        jednoczesnie: eukocyty w moczu w badaniu ogolnym oraz bakterie w posiewie w
        ilosci znamiennej (tzn. wyzszej niz 10^4).
        Sama leukocyturia nie musi wcale oznaczac od razu zakazenia ukladu moczowego.

Poza tymn - zakazenie ukladu moczowego moze byc wywolane przez bardzo wiele
        bakterii , nie tylko przez e.coli (ktore rzeczywiscie jest prawdopodobnie
        najczestszym patogenem),a le sa tez inne typu staptococus, enterococus,
        presudomonas...

Aha.. Po podawaniu antybiotyku - posiew kontrolny robi si enie za miesiac tylko
        po 7 dniach od brania leku wink))

Pozdrawiam i zapraszam na forum, do ktorego linak masz ponizej. Znajdziesz tam
        tez link do strony, gdzie sa rozne normy i informacje m.in. na temat zakazen
        ukladu moczowego
      • mami7 Re: leukocyty w moczu 26.01.06, 17:33
        Wiesz co straszliwie uogólniłaś. Nie jest tak zawsze. Bakterii wywołujących zum
        jest mnóstwo. Jesli antybiotyk jest dobrany z antybiogramu i potem zastosowana
        kuracja prewencyjna nie powinno to trwac dwa miesiąće!

Niekoniecznie podaje sie preparaty ziołowe.
        Rozumiem, opisałaś to jak leczono Twoje dziecko, ale każdy przypadek jest jednak
        inny.
        • dolcia31 rRe: leukocyty w moczu 26.01.06, 18:59
          Kurcze, ale mnie nastraszyłyście! Robię jej nasiadówki a rumianku i kąpałam ją
          w nadmanganianie potasu. Wygląda na to że jest jej lepiej! Ja nie jestem
          zwolennikiem antybiotyków, bo sama nabrałam się ich w życiu mnóstwo a i tak nie
          na długo mi pomagały. No ale sama nie wiem, nie chcę jej zrobię krzywdysad((
          No ale wracając do tematu, jutro zrobię jej jeszcze raz badanie i posiew.
          Acha okolice sromu ma w normalnym kolorze. A z tym podcieraniem, to jest
          problem, bo ona chce wszystko sama! Ale czy dobrze zrozumiałam, jak raz sie ma
          problem z zapaleniem pęcherza to już zawsze będzie to problem? Mam mętlik w
          głowie...
          • mami7 rRe: leukocyty w moczu 26.01.06, 20:25
            Jasne, że nie...tzn. te problemy na całe życie. To tak jakby napisać, ze jeśli
            ktos miał raz anginę, to będzie już ją ciągle miewał.
            Choć sa osoby, które mają szczegolne predyspozycje do zumów na przykład. Ale to
            już inna bajka.
            • przedszkolak2 rRe: leukocyty w moczu 26.01.06, 22:46
              W większośći przypadków infekcję dróg moczowych wyleczysz w 5 dni, ale
              rzeczywiście w ciągu kilku najbliższych miesięcy warto kontrolować mocz.

Do Madziulec: jałowa leukocyturia też w większości przypadków świadczy
              zapaleniu dróg moczowych, leczenie jest stosowne do czynnika wywołującego
              infekcję. Niemniej jednak, jak napisałam wyżej, leukocyturia + objawy,
              zobowiązują do włączenia antybiotyku nie czekając na wynik posiewu.Badanie
              bakteriologiczne pomoże skorygować leczenie.
              • ajko Antybiotyk dobry na wszystko. 26.01.06, 23:39
                1-bakterie nieliczne-mogą to być bakterie z początkowego odcinka układu moczowego(bo dziecko było źle podmyte,lub wcale),mocz był długo przetrzymywany przed oddaniem do analizy,lub stał czas jakiś zanim analiza została wykonana.Leukocyty od 18-20 świadczą o początkach stanu.zap np.przy przeziębionym pęcherzu(jak również częstomocz i nabłonki płaskie).Idealnie byłoby zaraz powtórzyc badanie moczu,można nawet zrobić posiew .Czemu nie? Tylko nie rozumiem,czemu wszyscy tak chętnie i szybko radzą podać antybiotyk.Przeciwko czemu???,bo chyba nie z powodu 20 leukocytów w moczu.I jaki antybiotyk-nieliczne bakterie nie świadczą jeszcze o niczym.Na włączenie antybiotyku zawsze jest czas(chociaz lekarz powinien coś mimo wszystko przepisać dziecku).Nie zawsze problemy z układem moczowym muszą być leczone antybiotykiem.Antybiotyk to nie aspiryna.
                • martater1 Re: Antybiotyk dobry na wszystko. 27.01.06, 11:08
                  Jesli ktos ma czeste problemy z bakteria coli, to slyszlam o szczepionce na ta
                  bakterie, nasz lekarz rodzinny ja polecil.Mysle ze warto zaszczepic bo kazde
                  zakazenie ukladu moczowego moze powodowac zmiany w nerkach.
                  • madziulec Re: Antybiotyk dobry na wszystko. 27.01.06, 13:59
                    Wpierw warto moze zdiagnozowac skad sie bierze takie zakazenie. Bo samo
                    zaszczepienie dziecka nic nie da jesli dziecko nadal bedzie mialo wade wrodzona
                    typu np. refluks, zastawki cewki tylnej czy pecherz neurogenny.
                    I wtedy "abarot" bedziemy sie bawic w to samo, narazajac wlasnie dziecko na
                    koniecznosc pozniejszych transplantacji nerek, gdyz doprowadzimy do tego, ze
                    nerki w wyniku przejscia tylu zakazen beda mialy zmiany bliznowate i ulegna
                    zniszczeniu.
                    • przedszkolak2 Re: Antybiotyk dobry na wszystko. 27.01.06, 19:17
                      Antybiotyk nie jest dobry na wszystko, ale na bakteryjną infekcję dróg
                      moczowych z pewnością ( w opisanym przypadku musimy przyjąć,że tak jest).
                      Można mieć nadzieję, że posiew będzie prawidłowy, ale mimo to nie należy
                      zwlekać z leczeniem w opisanej sytuacji. Powikłania nieleczonej infekcji
                      dolnego odcinka układu moczowego- taką należy podejrzewać, mogą byc bardzo
                      nieprzyjemne. Dlatego antybiotyk bywa tu mniejszym złem.
                      Szukanie przyczyny, podejrzenie refluksu? Owszem, ale narażanie dziecka na
                      poszerzoną diagnostykę może mieć miejsce dopiero w przypadku powtarzajacych się
                      infekcji.
                      Drogie Mamy, na niewielu rzeczach się znam, ale na Oddziale Transplantacji
                      Nerek pracyję od 10 lat, egzaminuję z tego tematu studentów i specjalizujących
                      się lekarzy, więc myślę, że można mi zaufać.
                      • ajko Re: Antybiotyk dobry na wszystko. 27.01.06, 19:36
                        Na bakteryjną infekcję tak. "(w opisanym przypadku musimy przyjąć,że tak jest)"Przyjmując,że wynik moczu jest wiarygodny-bo dlaczego nie-ja tam zakażenia bakt. nie widzę,a tylko niewielki stan zap.dr.mocz,który niewatpliwie powinien być leczony ." Drogie Mamy, na niewielu rzeczach się znam, ale na Oddziale Transplantacji
                        > Nerek pracyję od 10 lat, egzaminuję z tego tematu studentów i specjalizujących
                        > się lekarzy, więc myślę, że można mi zaufać."Pewna polemika nie wynika z mojej nieufności do kogokolwiek,ale równiez z pewnego doświadczenia zawodowego i niestety z doświadczeń wynikających z moich problemów z dr.moczowymi.pzdr.K.
                    • martater1 Re: Antybiotyk dobry na wszystko. 28.01.06, 14:02
                      oczywiscie ze nalezy zdiagnozowac, mysle ze najpierw zrobic posiew jak beda
                      bakterie zastosowac antybiotyk i jesli sie powtorzy zakazenie to jednak warto
                      sprawdzic czy nie jest to refluks.A Madziulec szczepienie uwazam za warte do
                      zastosowania w dalszym etapie bo moze to pomoc uniknac kolejnych zakazen, ktore
                      moga powodowac blizny w nerkach.A kiedy nerki juz wysiada to bedzie nie
                      ciekawie.Moj synek prawie od roku jest leczony na wade wrodzona, mial usuwane
                      zastawki i bierze na zmiane bactrim, furagin i vitabutin, takze cos wiemy o
                      tym. Rada dla wszystkich, co powtarza nasz urolog, kiedy dziecko goraczkuje bez
                      innych objawow warto zbadac mocz, nasz synek tylko za pierwszym razem mial
                      objawy zakazenia goraczka, drgawki przy kolejnych zakazeniach nic po nim nie
                      bylo widac.
                      • madziulec Re: Antybiotyk dobry na wszystko. 30.01.06, 09:12
                        Szczepienie jest mozliwe tylko w przypadku szczepow e.coli.
                        Szczepionka nazywa sie pseudovac.
                        W przypadku innych uropatogenow niestety szczepieni enic nie daje.
                        To tak jakby na grype szczepic szczepionka przeciwko ospie wietrznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka