jasmin51 17.02.06, 09:30 moja córeczka ma ASDII ok 16mm operacja ma być w kwietniu ale obawiam się nadciśnienia płucnego podobno jest nieuleczalne czym może się objawiać czy powinnm sie martwic tym że może wystąpić ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytek1909 Re: mam pytanie???? 17.02.06, 14:15 Witaj Nadcisnienie jest bardzo powaznym i nieodwracalnym schorzeniem.Jednakze nie sadze by moglo wystapic u Twej niuni poniewaz do kwietnia zostaly tylko 2 miesiace wiec nawet jezeli wystapi to bedzie nie utrwalone a po drugie lekarze zawsze wybieraja najbardziej optymalny czas na korerkte wady serca.Sadze ze i u Was tak jest takze nie denerwoj sie tym i spokojnie.Nadcinienie nie daje objawow samych w sobie.Jedynie dziecko jest bardziej sine przynajmniej na poczatku. Mam nadzieje ze cos pomoglam POzdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
agatamaciolek Re: mam pytanie???? 17.02.06, 14:32 Witam. Mój synek urodził sie z wadą wspólny pień tętniczy, tzn, że znad ubytku w przegrodzie międzykomorowej wychodziło jedno naczynie (aorta i od niej dopiero tetnica płucna). Operację prof. Moll wykonał w 14 dobie życia bo grziło mu nadciśnienie płucne.Jak mi tłumaczył to z tego powodu że lewa komora pompuje krew pod ciśnieniem 4X większym niż prawa i do tętnicy płucnej szła krew o ciśnieniy własnie 4 razy większym niż powinna. Wydaje mi się,że w przypadku twojej córeczki droga do nadciśnienie płucnego jest dużo dłuższa. Przeczytaj www.kardichirurgiadziecięca.cm-uj.krakow.pl , a napewno się uspokoisz. Pozdrawiam serdecznie. Agata mama Piotrusia (TAC I) Odpowiedz Link Zgłoś