beatriki 20.02.06, 13:55 Witam! Moja córka ma mieć robione EEG głowy. Jeśli któraś z was, robiła dziecku takie badanie to proszę napisać jak dokładnie to wygląda i czy wynik jest od razu. Pozdrawiam Beata, mama 20 mies. Karolci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
q_211 Re: EEG głowy 20.02.06, 14:22 Dziecko po założeniu elektrod na głowe musi zasnąć więc trzeba wcześniej wybudzić żeby było na tyle zmęczone żeby zasneło.Badanie trwa około 20 min i w naszym przypatku wynik był po paru dniach. Jeśli masz jakieś pytania to odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: EEG głowy 20.02.06, 15:08 Zgadza się, tak małe dziecko musi spać w trakcie badania. Badanie może trwać dłużej niż 20 minut - nawet do godziny, zależy, jaki jest zapis. Wyniki są od razu, ale z reguły, jeśli EEG robi technik, to on nie może ich interpretować - więc nic Ci nie powie, mimo że doskonale wie, co tam widać w zapisie. W takim wypadku o wynikach dowiesz się dopiero od neurologa. powodzenia gemma Odpowiedz Link Zgłoś
beatriki Re: EEG głowy 21.02.06, 12:47 dziękuję wam za odpowiedzi. Rozumiem z tego, że całą noc muszę spędzić z dzieckiem w szpitalu? Jak to wygląda. Czy dostanę L4? Dlaczego robiłyście to badanie? Moja córka chwyta się w jedno miejsce na głowie i woła, że boli. Czy to badanie jest miarodajne itp. Martwię się............. Bata Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_f Re: EEG głowy 21.02.06, 13:26 Czasem dziecko jest przyjmowane na jeden dzien do szpitala, czasem umawiasz sie na godzine i przychodzisz z dzieckiem tylko na badanie. U nas najlepiej wypadlo badanie robione prawie wieczorem, z dzieckiem spedzilam intensywny dzien, aby go jak najbardziej zmeczyc, aby podczas badania spal. Moj syn ma drgawki goraczkowe i byl diagnozowany w kierunku padaczki. Zapisy EEG sa prawidlowe. Moje dziecko jest pod opieka swietnego neurologa i wiem od pani dr, ze EEG nie zawsze jest miarodajne. Musi byc naprawde dobry specjalista do odczytu wyniku, bo u malych dzieci jest to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
q_211 Re: EEG głowy 21.02.06, 13:51 Nie zawsze konieczny jest pobyt dziecka w szpitalu ja zawsze mam umówioną godzine i przychodzę z dzieckiem w danym dniu. Badanie robimy dlatego że synek ma opóżnioną mowe i jest dzieckiem nadpobudliwym. Nie martw sie na zapas napewno wszystko się uda Pozdrawiam i życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
beatriki Re: EEG głowy 21.02.06, 14:12 Hmmm, zastanawiam się... jeśli umówię se na konkretną godzinę, rozumiem wieczorną, to w jaki sposób zmuszę dziecko do zaśnięcia? Na zawołanie? W obcym miejscu itp.? To jest realne? przeraża mnie to badanie trochę, bo nie wyobrażam sobie tego... Beata Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: EEG głowy 21.02.06, 14:09 Ze swojej strony dodam, że wyniki EEG żadko są jedyną podstawą do postawienia diagnozy. Odpowiedz Link Zgłoś
q_211 Re: EEG głowy 21.02.06, 14:24 Ostatnio kiedy syn miał robione badanie było o 11 rano,dzień wcześniej poszliśmy spać o 10 wieczór,a rano o 4 pobutka syn był tak wyczerpany że po założeniu elektrod zasnoł zaraz,napewno podczas przygotowania dzieco będzie płakało i zmęczy się tak że zaśnie dodam że moje dziecko ma 3/5 roku więc w Waszym przypadku to będzie łatwiejsze. Robiłam EEG dwa razy synkowi i zawsze się denerwowałam,potem okazywało się że nie potrzebnie,nerwy na bok a wszystko będzie dobrze.Techniczka która robi badanie wie jak się zachować bo ma doczynienia z tym na co dzień i dzieciaki sa różne. Odpowiedz Link Zgłoś