Dodaj do ulubionych

Szukam mam dzieci leczonych endokrynologicznie

27.02.06, 20:26
Witam,

Mam synka 15 miesięcznego ze wzrostem 8 miesięcznego sad
Czeka nas konsultacja endokrynologiczna w kierunku zaburzeń wzrostu.
Czy są tutaj może mamy, których dzieci mają podobne problemy, mam trochę pytań
i szukam kontaktu. Chciałabym się dowiedzieć paru spraw nt leczenia
hormonalnego, badań itp.
Obserwuj wątek
    • tabaluga0 Re: Szukam mam dzieci leczonych endokrynologiczni 27.02.06, 23:24
      my sie leczymy ale na tarczyce, maly ma niedoczynnosc.
    • izagrzybowska Re: Szukam mam dzieci leczonych endokrynologiczni 28.02.06, 16:29
      Mam pytanie. Kto wpadł na to, że dziecko Twoje może mieć zaburzenia zwrostu?
      Pytam dlatego, że mój synek 3 latka też jest za mały jak na swój wiek. Ma teraz
      ok. 95 cm a jego rówieśnicy już ponad 100 cm. Ja też jestem niska (moi rodzice,
      dziadkowie też są niscy)i też mam niedoczynnośc tarczycy. Pytałam swojego
      pediatrę ale ona nie robi z tego żadnego problemu. Chciałabym sie dowiedzieć co
      robić. Proszę o szybką odpowiedź.
      • marzek2 Re: Szukam mam dzieci leczonych endokrynologiczni 28.02.06, 17:02
        My mamy z synkiem problemy od zawsze właściwie, początkowo wydawało się, że jego
        problemem jest zbyt niska waga (od dawna jest grubo poniżej 3 centyla, a je i
        wcale nie tak mało). Po diagnostycznym pobycie w szpitalu jednak i dokładnych
        pomiarach (rączki, nóżki, obwód głowy, klatki, poszczególne propocje między tymi
        wymiarami) okazało się jednak, że jest proporcjonalnie zbudowany jeśli chodzi o
        stosunek wagi do jego wzrostu (czyli wcale nie waży tak źle) ale jest
        zdecydowanie za krótki w stosunku do rówieśników. Stąd też kierunek
        endokrynologiczny. Na razie nie wiemy, czy synek ma zaburzenia wzrostu, to po
        prostu kolejny kierunek. Ja jestm niska, moja mama i siostry też, teściowa
        również. Ale mężczyźni ze strony męża i mojej są raczej normalnego wzrostu.
        Po prostu szukamy.
      • marzek2 Jeszcze do Izy 28.02.06, 17:05
        Wiesz co, nie masz się czym martwić. Sprawdziłam w siatce centylowej, Twój synek
        ze swoim wzrostem mieści się absolutnie w normie, więc pediatra ma rację, nie ma
        się czym marwić. Mój synek jest dużo poniżej norm niestety sad dlatego szukamy
        przyczyny.
        ---
        Bezustannie ucz Ewangelii; w razie konieczności używaj słów. (Św. Franciszek z
        Asyżu)
        Wychowanie w wierze
        • kim11 Re: Jeszcze do Izy 01.03.06, 13:43
          marzek, a ile ma zwrostu i ile wazy?
          • marzek2 Re: Jeszcze do Izy 01.03.06, 15:35
            Choć wstyd pisać, mały ma 15 miesięcy i nie waży jeszcze 8 kilo. Wzost też do
            niczego, bo gdzieś ok 70 cm sad czyli znacznie poniżej siatek centylowych.
            • kim11 Re: Jeszcze do Izy 02.03.06, 08:49
              moj ma prawie 17m-cy, wzrost 75 cm a waga jeszcze miesiac temu byla 7900. Ale
              teraz zaczal super przybierac bo zmienili mu mleko + dolozyli fantomalt.
              Badania pod katem wchlaniania ma ok. Przez ostatni tydzien przybral 220g - co
              jest rewelacyjnym wynikiem - takich przyrostow to on w skali miesiaca nie
              osiagal
            • izagrzybowska Re: Jeszcze do Izy 02.03.06, 08:57
              Twój synek wcale nie jest taki niski. Nie pamiętam ile cm miał mój synek gdy
              miał 15 m-cy, ale chyba też tyle. Bardziej niepokojąca jest zbyt niska waga.
              Może ma problemy z wchłanianiem pokarmu? Czy robi dużo kupek? Nie zdawałam
              sobie sprawy z tego, że to takie ważne. Powinno się wydalać 7% połknętego
              pokarmu. W przeciwnym wypadku dziecko nie dostaje tyle energi, ile potrzebuje.
              Napisz mi też skąd jesteś?
              • marzek2 Re: Jeszcze do Izy 02.03.06, 12:37
                Gwoli ścisłości, to nie jestem pewna, czy nawet ma te 70 cm smile Gdy w grudniu
                byliśmy w szpitalu na badaniach diagnostycznych w zależności od tego przez kogo
                i gdzie był mierzony, jego wzrost wahał się od 67-71 cm smile Ten niski wzrost
                wyszedł z dokładnych badań robionych przez panią antropolog w szpitalu.
                Jeśli chodzi o wagę, to właśnie ta pani się nią tak nie martwiła, bo ponoć jest
                w miarę proporcjonalnie zbudowany, jakoś tak jej wyszło z tych pomiarów.
                Po pobycie w szpitalu przeszliśmy na Nutramigen (miał czerwone policzki, poza
                tym ja i starsza córka jesteśmy alergikami, starsza miała właśnie w dzieciństwie
                uczulenie na mleko, ale synkowi nic nie wyszło w badaniach). Przyrost wagi nie
                jest rewelacyjny, ale na pewno lepszy niż wtedy, gdy jadł kaszki na Bebiko.
                Problemów z wchłanianiem nie ma, miał już robione badania kału, też na stopień
                strawienia i wyszły ok.
                Ilość kupek jest różna, ale chyba zawsze jest więcej niż 1 dziennie, czasem 3.
                Ale konsystencja dobra, nie ma śluzu itp.
                Jestem z Krakowa.
                • izagrzybowska Re: Jeszcze do Izy 02.03.06, 15:32
                  Czy skierowanie na takie badanie kału pod względem wchłaniania dostanę od
                  pediatry? Ja też sie martwię, bo mój synek też jest niski (ja zresztą też - ale
                  chyba już to pisałam).Je bardzo ładnie, tzn. dużo, czasami zje tyle co ja. No i
                  wobec tego robi częst kupki. Ale po przeczytaniu artykułu na temat trawienia,
                  zaczęłam się zastanawiać, czy nie robi ich za dużo. |Już pisałam, że powinno
                  być to 7% zjedzonego pokarmu. To ma oczywiście wpływ na zwrost.
                  • marzek2 Re: Jeszcze do Izy 02.03.06, 16:38
                    Iza, a ja Ci przecież pisałam, że wg siatek centylowych wzrost Twojego synka
                    MIEŚCI się w normie smile Ale jeśli się martwisz, lepiej zrób to badanie kału (to
                    się nazywa kał na resztki pokarmowe). Ja robiłam prywatnie, nie mam nerwów
                    wypraszać się o wszelkie skierowania, zresztą akurat to badanie nie jest wcale
                    drogie. Problem w tym, że faktycznie nie wszystkie przychodnie je robią, ja
                    musiałam trochę popytać, w końcu zrobiłam w jakimś szpitalu, gdzie robili to po
                    prostu też odpłatnie.
                    • lizbetka Re: Jeszcze do Izy 02.03.06, 19:25
                      Marzek - ja się parę razy juz odzywałam na temat problemów z moja córką /prawie
                      4 lata /.
                      Mała ma niedowagę , w tej chwili waży ok. 11 kg.
                      Do tego wszystkiego doszedł nam teraz problem z brakiem przyrostu wzrostu .
                      U asi na roczek wzrost był na 10 c, na dwa latka 25 c , na 3 latka na 3 c, a w
                      tej chwili mała znalazła sie pod siatką . W czerwcu szykujemy się na wizyte u
                      endokrynologa / po bilansie /. Ja i mąż jestesmy raczej wzrostu średniego - w
                      tej górnej warstwie smile, wiec mała raczej nie ma żadnego usprawiedliwienia ...
                      Z badań mała miała robione tylko / jak na razie / TSH i wyszło w normie .
                      Pozdrawiam . lizbetka
    • rubi21 Re: Szukam mam dzieci leczonych endokrynologiczni 03.03.06, 12:23
      Nie wiem czy to cos pomoże ale na forum, które założyłam gdy rozpoznano u mnie
      nadczynność tarczycy, są też rodzice leczacy swoje dzieci endokrynologicznie.
      Jeśli sytuacja jest powazna zasiegamy rady endokrynologa. Zapraszam.
      • aleksandra613 Re: Szukam mam dzieci leczonych endokrynologiczni 03.03.06, 21:53
        Moja córka Ola jest pod kontrolą endykrynologiczną od drugiego roku życia.W
        czerwcu kończy 6 lat ma 102 cm wzrostu.Trzy lata temu stwierdzono u niej
        celiakie.Mimo że jesteśmy na diecie bezglutenowej jej wzrost jest nadal poniżej
        trzeciego centyla.Miała oznaczany poziom hormonu wzrostu IGF1 jest w
        normie.Miała też oznaczany profil wydzielania nocnego jest minimalnie poniżej
        normy.Przed wejściem na diete bezglutenową miała opuźnienie wieku kostnego 10
        miesiecy teraz jest dwa i pół roku w tył czyli poza normą.W kwietniu mamy
        kolejną wizyte w poradni endykrynologicznej.Ja mam 152 cm wzrostu mąż 170
        cm.Wiem że nie byłaby wysoka ale powinna być między 3 a 10 centylem.Jestem już
        załamama bo lekarze nie potrafią znaleźć przyczyny niskorosłości.Walczymy też z
        pierwotnym moczeniem nocnym moze ktoś ma podobny problem.Mam młodszą córke
        która skończyła w grudniu dwa lata.Mimo że jest u niej też podejrzenie celiakii
        wzrost jej jest między 3 a 10 centylem.Wiem że przy prawidłowej diecie Starsza
        córka powinna rosnąć tak jak zdrowe dzieci więc gdzie jest problem?Pozdrawiam
        serdecznie Kasia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka