wisienka422 08.03.06, 09:13 Witam.chcialabym sie dowiedziec co myslicie o leczeniu homeopatycznym,moje dziecko czesto choruje i zastanawiam sie nad takim leczeniem tylko nie wiem czy to jest skuteczne.Chetnie poznam wszystkie opinnie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamuska85 Re: homeopatia 08.03.06, 09:24 Ja na homeopatie przeszłam niecały rok temu. Jestem zadowolona, bo Julka nie choruje tak często. Początki mieliśmy ciężkie, bo zapalenie oskrzeli leczyliśmy półtora miesiąca ale bez antybiotyków. Udało sie. Ostatni antybiotyk Julka miała w październiku ( miała szkarlatyne) a tak to same granulki, które są dobre w smaku. Mojemu dziecku służy takie leczenie ale nie wszystkie dzieci reagują na homeopatie. Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: homeopatia 08.03.06, 10:47 Zacytuję CI opinię mojego pediatry. Ordynatora szpitala dzieciecego i autora wielu artykulów w RODZICACH. "Pani KAsiu, byłem na wielu kursach z homeopatii, wielu szkoleniach. Od tamtej pory przestalem ją praktywac i na pacjentach i na sobie" Odpowiedz Link Zgłoś
jusimama1 Re: homeopatia 08.03.06, 11:58 Leczymy córkę homeopatami od czterech prawie lat.mała znakomicie reaguje na mercurius solubilis i ferrum fosphoricum, także na belladonnę ( ucho, gardło).Gdybym nie widziała, nie uwierzyłabym, jak cudownie małe granulki poradziły sobie z ostrym stanem zapalnym ucha i gardła.Po trzech, czterech dniach stan zapalny przechodził.Poza tym daję od razu oscillo, gdy pojawia się stan grypowy, katar. Też mijaja, gdy w porę podam. Mam wielu znajomych lekarzy.Przy pacjentach wyśmiewaja leki homeopatyczne, a sami podaja je swoim dzieciom ( tak, tak!).Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: homeopatia 08.03.06, 19:35 swojego lekarza znam dosyc dobrze prywatnie. Nie sadze zeby krecil. Mowil, ze na niektorych moga te leki dzialac. Uwazaj na belladonne. Podbno jest szkodliwa Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: homeopatia 08.03.06, 12:27 Ja jakoś w homeopatię nie wierzę (choć przez pewnien czas wierzyłam). Nie słyszałam też, aby ktoś udowodnił jej skuteczność (we wiarygodnych badaniach). A że pomaga? Coż, placebo też pomaga w wielu przypadkach... Moja starsza córa dość sporo chorowała. Zmieniłam lekarza i odtąd było lepiej. Dużo, dużo mniej antybiotyków (synek ma 6 lat i dostał tylko raz). Zapalenie oskrzeli, które się parę razy trafiło, zostało wyleczone syropami (choć to przecież tylko lek wspomagający)... Dzieciaki nie raz mi chorowały i zazwyczaj zdrowiały dość szybko. Zawsze wtedy myślałam - gdybym im cokolwiek podała, to wychwalałabym skuteczność tego leku... A tak dostawały tylko ziółka, czosnek, syrop z cebuli itp. Poważniejsze przypadki były oczywiście pod kontrolą lekarza. I jak mówił mie jeden lekarz: na dziecięce choroby najlepsze jest łóżko (he, he - chyba swoich nie miał ) i czujna opieka mamy, która pozwoli w porę zareagować, jak będzie potrzebna ponowna kontrola lekarza. Ja dodam jeszcze - dobry pediatra. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
dagamama Re: homeopatia 08.03.06, 13:50 a ja stosuję homeopatię jestem strasznym przeciwnikiem antybiotyków! teraz daję synkowi Oscilococinum raz w tygodniu na wzmocnienie wcześniej dzięki kroplom homeopatycznym wyszedł z ciągłego kataru (chodzi do żłobka) Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia1 Re: homeopatia 08.03.06, 14:15 A ja nie podaje dziecku ani rodzinie homeopatii. Nie jestem tez zdania, ze homeopatia=medycyna naturalna. Moje dziecko ma 2 latka i nigdy nie dostalo antybiotyku. Mozna leczyc dziecko z glowa, bez uciekania sie do antybiotykow i homeopatii. Na temat homeopatii mam swoje zdanie, ale nie bede o tym pisac bo mnie zaraz "zwolenniczki" napadna. Jednak twierdzenia - stosuje homeopatie i dlatego moje dziecko nie choruje, albo dlatego nie bierze antybiotykow, wedlug mnie mijaja sie z prawda. Czesto tu czytam, ze te matki stosujace antybiotyki to te wyrodne a te leczace tylko homeopatia to te lepsze i bardziej oswiecone. Prawda jest taka, ze podajac dziecku lek homeopatyczny - tak naprawde nie wiadomo co sie mu podaje. Wiec nie bardzo wiem, dlaczego ma byc ona lepsza od konwencjonalnej metody leczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 do izzunia1 08.03.06, 16:06 Twoje dziecko ma dopiero 2 lata. Gdy Julka tyle miała nie wiedziała co to choroba. Zaczęło się w przedszkolu i było już tak źle, że pediatrzy rozkładali ręce- 3 antybiotyki w ciągu jednego miesiąca. Dopiero jedna z lekarek powiedziała żebym zmieniła leczenie i pomogło. Dała mi adres homeopaty i zapisałam się na wizytę. I do dnia dzisiejszego nie mam kłopotów z Julką- mniej choruje i jej pogodnym i uśmiechniętym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia1 Re: do izzunia1 08.03.06, 18:40 Alez ja nie neguje tego, ze Twojemu dziecku pomoglo. Ciesze sie, ze sie dobrze czuje. Tylko nie bardzo rozumiem tego myslenia - homeopatia alternatywa dla antybiotykow. Powszechnie wiadomo, ze nie kazda chorobe mozna wyleczyc antybiotykami ( wirusowe zapalenie oskrzeli), ale dla niektorych sa one wrecz niezbedne ( szkarlatyna). Pisanie - lecze moje dziecko homeopatia i DLATEGO nie bierze antybiotykow jest bez sensu. Grunt to zdrowy rozsadek matki i dobry pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
zorka4 Re: homeopatia 08.03.06, 18:58 A ja wychodzę z założenia że jeśli pomoże i tym samym moje dziecko nie będzie chorowało co miesiąc to warto spróbować. Samo mówienie że dobra albo nie, że działa albo nic nie daje, nikomu nie pomoże. Ja spróbowałam i niektóre problemy dziecka zniknęły ku mojemu absolutnemu zdumieniu. Przewlekły katar jednak się nie poddaje ale też nie przechodzi wnic gorszego. Sukces, czy porażka? Często słyszy się że w ten sposób dzieciom pozwala się wychorować bez udziału leków alopatycznych i tyle... Dla mnie może sobie i tak być, byleby dziecko mniej chorowało. Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: homeopatia 08.03.06, 19:38 Podobno firmy produkujace leki homeopatyczne nie pozwalaja nikomu zrobic badan na skutecznosc owych lekarstw. Ja tez nie lecze homeopatia bo w nia nie wierze. Antybiotyki stosuje jedynie przy anginie. Dzieki nim moje dziecko nie meczy sie tygodniami z goraczka 40 stopni. Lecze bankami. Odpowiedz Link Zgłoś
jusimama1 Re: homeopatia 08.03.06, 19:47 Bańkami zapalenie ucha?! Mam dobrego i madrego pediatrę.Dzięki lekom homeopatycznym i dokładnemu monitorowaniu choroby przez lekarza dziecko uniknęło co najmniej kilku antybiotyków. Nie zaperzajcie się tak ,kochane przeciwniczki, na tych, co stosują homeopatię, bo wam lepiej od tego na pewno nie będzie.Tak naprawde ta dyskusja o homeopatii jest bez sensu.To tak samo jak z tym smarowaniem miodem w czasie kąpieli i wypędzaniem z organizmu"czegoś".To dopiero jest ciekawostka.Dziki tłum zaperzonych forumowiczek i forumowiczów.I po co? Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia1 Re: homeopatia 08.03.06, 19:52 Moze dlatego, ze niektorzy niezbyt dokladnie czytaja posty tych, ktorym odpowiadaja Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: homeopatia 09.03.06, 09:56 Na szczescie zapalenia ucha jeszcze nie przechodzilysmy. Nie sadze jednak ze homeopatia pomoglaby mojemu dziecku. Wierzę swojemu pediatrze i tyle. PRzeczytalam wiele artykułów na ten temat, obejrzalam i wysluchalaam wielu audycji. Homeopatia nigdy Zosi nie pomagala a teraz to już najzwyczajniej w swiecie boję się ją stosować. Nie mam zamiaru nikogo przekonywac i nie zaperzam się na zwolenniczki homeopatii. Rozumiem, ze stosujecie ją bo Wam pomaga... Pozwolcie mieć natomast innym inne zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Belladonna jest super 09.03.06, 12:04 np.na gardło, ucho i gorączkę.Moje dziecko samo bierze. W naturze oczywiście jest trująca. Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: Belladonna jest super 09.03.06, 14:21 Istnieja specyfiki ktore szkodzą dopiero po paru lub parunastu latach. Coż...życie to sztuka dokonywania trafnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
dagu75 Re: homeopatia 08.03.06, 21:42 Ja leczę kropelkami homeo dziecko od dawna, moja szwagierka, kuzynka męża itp. Wszystkim pomaga. Odczulamy dzieci bicomem, pomaga. Dlatego mimo braku badań i ostatnio wydanej w Wlk. Brytanii o ile dobrze pamiętam opinii lekarzy, że homeo nie działa, ja w nią wierzę. O ile u dorosłego autosugestią można tłumaczyć działanie homeo, o tyle u rocznego czy dwuletniego dziecka nie sądzę. Ważne jest, żeby mieć dobrago homeopatę, który poswięci tyle czasu ile trzeba. Dodam, że moja córka jest alergikiem, więc staram się szukać innych metod niż czysto chemiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: homeopatia 09.03.06, 14:46 Strata pieniędzy, IMHO oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś