Dodaj do ulubionych

Odstające żebra

14.03.06, 19:52
martwić się ty.Pediatra stwierdził że córka poprostu tak ma,objawów krzywicy
nie widzi.Ale mnie martwi to że dolne żebra jej tak odstają.
Obserwuj wątek
    • mamadwojkiam Re: Odstające żebra 14.03.06, 22:13
      Moj syn ma prawie 4 lata i też ma odstające żeberka odkąd pamiętam. córcia 6 m-
      czna już też. lekarze twierdzą, że taka ich uroda.
      • staszka1974 Re: Odstające żebra 15.03.06, 08:30
        To uroda i to dziedziczna. Radzę sprawdzić, kto w rodzinie też ma takie. Moja
        córeczka ma tylko jedno odstające.
        • koral777 Re: Odstające żebra 15.03.06, 12:59
          moja ma 8 m i tez te dolne odstają, mi też odstają, ale lekarz stwierdziła że to może być od fosforu (kaaszki ryżowe, kleiki itp) dodawane do każdego mleka, koszci są chyba mięciejsze i się wykrzywiają , podobnie jak przy krzywicy ale to nie krzywica, bo krzywica oznacza się małą zaw wapnia i fosforu we krwi, a moja ma podwyższony. Lekarz tez powiedziaa że dla starszych dzieci są ćwieczenia, ajk dmuchanie piórka że jeszcze można to troche zniwelować, zależeć to będzie od moojej wytrwałosci i checi współpracy dziecka. Ja tez dmuchałam, pamietam, ale nie za długo. Mamay jak narazie nie jesc produktów zawierających nadmierną ilość fosforu.
    • neomia Re: Odstające żebra 15.03.06, 13:14
      Prawdopodobnie to geny, jezeli wykluczono krzywicę.
      Musisz tylko pamietać, by córka siedziała prosto, nie garbiła się przy
      siedzeniu.( poglaskać po glowie i przjechać paluchem po plecach - wtedy sie
      prostuje) Takie mamy zalecenia od ortopedy dla Misia, nawet ładną nazwę mają te
      odchylone żeberka, ale niestety nie pamiętam.
      • ewaradosz Re: Odstające żebra 15.03.06, 13:32
        m ój synek jak miał pare miesięcy też miał odstające żebra lekarka posłała nas
        wtedy na badanie w kierunku krzywicy (nie pamiętam co było dokładnie badane),
        sprawdziliśmy wporządku teraz ma 2 lata i już nie ma odstających
        żeberek ....ale sprawdzić uważam trzeba
        • magda270519761 Re: Odstające żebra 15.03.06, 13:42
          Moja starsza córka też tak ma , ale u nas ma tak też mąż.
      • matea4 Re: Odstające żebra 15.03.06, 13:53
        Moim zdaniem, to że ktoś z rodziny ma odstające zebra nie oznacza ,ze można
        machnąć ręką i zwalić na geny. Być może to jest objaw krzywicy u tej osoby,
        więc dziecko ma do tego predyspozycje. Lepiej zrobić proste badanie krwi niż
        potem męczyć sie z rehabilitacja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka