Dodaj do ulubionych

Dawkowanie witaminy D3

16.03.06, 20:37
no właśnie z tą witaminą też mam problem. mi lekarka kazała dawać nie więcej
niż krople na dobe bo dziecko pije sztuczne mleko. powiedziała, że najlepiej
żebyśmy sobie obliczali ile jednostek dostaje. no i dajemy mu co drugi dzień.
moja koleżanka twierdzi że to za mało i jej pediatra kazał dawać dwie krople
na dobe mimo że dziecko też pije sztuczne mleko. ja sie trzymam swojej wersji
bo wyszłam z założenia że lepiej nie przedawkować. no i narazie wszystko jest
dobrze.
Obserwuj wątek
    • ba3110 Re: Dawkowanie witaminy D3 04.04.06, 19:04
      Ja mojemu synkowi pieciomiesiecznemu nie podaje witaminy D3,tak zalecil lekarz
      po zrobieniu badan z moczu wskaz. ca /kreatynina najpierw 0,57 potem 0,69. Moj
      synek ma problemy z nerkami i lekarz zalecil zebym to ja przyjmowala witaminy i
      karmila piersia. Podobno nadmiar D3 zle dziala na nerki. Moj synek zaczal sie
      strasznie pocic przy jedzeniu , oczywiscie zrobie kolejne badanie moczu celem
      okreslenia w/w wskaznika, jednak nie jestem przekonana czy nie powinnam podawac
      mu tej witaminy. Przy jakim wskazniku ca/kreatyniny powinno podac sie witamine
      D3?
      • elwira125 Re: do ba3110 04.04.06, 19:21
        A czy robiłaś badania z krwi poziom wapnia,fosforu i D3.Dopiero po zrobieniu
        tych badań plus badania z moczu lekarz z por.metabolicznej a nie pediatra powie
        ci ile lub czy podawać wit.D3.Jeżeli ty bierzesz witaminy i karmisz piersią to
        twoje dziecko część z nich dostaje.
        • moyyra Re: do ba3110 04.04.06, 20:21
          a u mnie kazala podawzc 4 krople, karmie naturalnie a mimo to dalej siępoci
          niemilosiernie.....dlaczego

no i zadnych badan nie zalecila crying
      • lejla7 Re: Dawkowanie witaminy D3 08.04.06, 17:00
        Cześć. Ja mam 7 tyg synka karmie go butelka i mam podawac 2 krople a jak juz
        bedzie cieplo i bedzie duzo czasu spedzal na dworzu to 1 krople. Tak mi kazal
        nasz pediatra
    • aniadrap Re: Dawkowanie witaminy D3 04.04.06, 19:43
      A mojej córci lekarka kazała brać 1 kroplę Dekapvit, 3 krople Cebionmulti, a ja
      sama biorę Feminatal. Tylko, że córci i tak główka się poci przy jedzeniu. A co
      się dzieje w przypadku przedawkowania mitaminy D3??
      • elwira125 Re: Dawkowanie witaminy D3 04.04.06, 20:37
        4krople wit D3 to strasznie dużo jeżeli lekarz nie chce dać skierowania to zrób
        badania na własną ręke prywatnie.Mojej starszej córce główka się
        pociła,niezarastało ciemniączko dostawała 3krople.Gdy miała 9mcy a ciemie 4.5
        na 5 zaczęłam drążyć temat z pediatrą i dała skierowania na badania.Wyniki D3
        górna granica normy ,wapń za niski,fosfór za wysoki,wzmożone wydalanie wapnia z
        moczem.Trafiliśmy do CZD por.metaboliczna odstawić musieliśmy D3 potrawy
        zawierające foisfor:ryż,woda żywiec-zdrój i do mleka dodawaliśmy
        wapń.Przedawkowanie D3 jest niebezpieczne dla nerek a przy wzmożonym wadalaniu
        wapnia z moczem jest ryzyko iż zacznie się osadzać na nerkach co grozi
        kamicą.Jeszcze raz polecam najpierw zrobienie badań nie można dawać tak
        wysokich dawek D3 w ciemno.Jakiś czas temu na tym forum było dużo postów na ten
        temat.
        • moyyra Re: Dawkowanie witaminy D3 05.04.06, 12:20
          czyli badania z krwi na
          D3 (?)
          wapno
          fosfor

i co jeszcze ?
          Prosze o dokladne wyszczegolnienie

Wczoraj podczas wieczornego karmienia byl caaały mokry, łaczni ez koszulką:9

No ja juz sama nie wiem sad

href="szipszop.pl/tickers/1528.gif"" target="_blank">szipszop.pl/
          • elwira125 Re: Dawkowanie witaminy D3 05.04.06, 17:44
            oprócz tego z krwi fosfataza alkaliczna,a z moczu wapń i keratynina ,mocz
            pobrany rano po minimum 6godzinnej przerwie od ostatniego posiłku.
            • moyyra Re: Dawkowanie witaminy D3 05.04.06, 21:11
              strasznie trudno bedzie z tym moczem sad
              karmie w nocy piersią ok 1 h a następne już o 5-6 h - to skąd ja wezme mocz z 6
              h ? sad(((
              Ile taki pobrany moz moze czekac ??
              • elwira125 Re: Dawkowanie witaminy D3 05.04.06, 21:52
                Z6h minimum5 ponieważ wynik musi być wiarygodny i nie może być po
                karmieniu.Spróbuj przetrzymać do 6rano i załóż dziecku woreczek na mocz,a
                póżniej przelej do pojemniczka.Niewiem ile taki mocz może stać najlepiej
                zadzwoń do laboratorium i zapytaj.
                • koral777 Re: Dawkowanie witaminy D3 06.04.06, 12:34
                  1. mocz trzymaj w lodówce 3 godz mysle że mu nie zaszkodzi, to oznaczanie związków a nie bakterii
                  2. Nie każde labolatorium oznacza Ca do Kreatyniny z jednego pobrania, zwykle robia z dobowej zbiórki moczu, trzeba sie najpierw upewnic.

3. Ten przytoczony współczynnik 0,60 coś tam mamay która pisze, że dziecko ma dodatkowo kłopoty z nereczkami to był liczony z jednostek z mg/dl, czy z mmol/l, tak z ciekawości pytam. Bo jak w mg/dl to dobrze by było aby był do 0,2, gora 0,3, a jak z mmol/l to do 1. Nam wyliczony z mmol początkowo wynosił 5,63, potem malał, aż osiągnął 0,92 i wtdy miałyśmy przyzwolenie na 2 krople w tygodniu!!!!

4. fakt poza oznaczeniem w moczu ważne sa wyniki z krwi
                  Ca, P-fosfor, fosfataza alkaliczna zwana tez zasadową, można też D3 ale w niewielu miejscach ją oznaczają.

5. Sa też bardziej skomplikowane badania ale jeszcze sie nie spotkałam abyu nam je zlecili. My juz się wyrównałyśmy kontrol mamay dopiero przed nastęoa zimą. D3 mamy jednak już nie brać i mamy się opalać na słoneczku smile.

6 załaczam linki mama z podobnymi problemammi może ich lektura coś dodatkowo wyjaśni.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=30907119&a=30907119
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=33823604&a=33823604
                  • moyyra Re: Dawkowanie witaminy D3 07.04.06, 20:12
                    dziekuję za szczegolowe informacje, na pewno się przydadzą, tylko niech ten
                    strajk lekarzy sie skonczy
        • moyyra Re: Dawkowanie witaminy D3 14.04.06, 19:15

zeby bylo smieszniej pediatra zalecila na pocenie sie (nadal poci sie podczas
          karmienia) .........6 kropli wit D
          no ja juz taka glupia nei jestem

po swietach postaram porobić badanka...bo ile takmozna
          i ciemiaczko ma duze sad
          • elwira125 Re: do moyra 14.04.06, 21:33
            Nie daj się moja starsza córka też miała duże ciemiączko,główka się pociła.Jak
            miała 9mcy w badaniach wyszłobig_grin3-granica normy,Wapń_niedobór,wzmożone wydalanie
            wapnia z moczem.Bez badań niewolno podawać tak wysokich dawek wit.D3.
    • aga3033 Re: Dawkowanie witaminy D3 04.04.06, 23:13
      Ja swojemu synkowi podawalam 3-4krople,oczywiscie takie bylo zalecenie
      lekarza.jednak nie przypominam sobie aby moje dziecko przechodzilo jakie
      kolwiek badania.
    • kch75 Re: Dawkowanie witaminy D3 05.04.06, 22:46
      My dajemy codziennie po 1 kropli przed wieczornym cycem
    • marki0 Re: Dawkowanie witaminy D3 08.04.06, 12:38
      a my dajemy po dwie kroiple vigantolu jednego dnia a drugiegi 5 kropli cebin
      multi. Na zmiane.Jest na cysiu i ma 6m-cy.
    • katka1712 Re: Dawkowanie witaminy D3 16.04.06, 22:34
      Moja córcia ma 7 miesięcy i też ostatnio poci sie jej główka. Zaczęło się od niedawna jak przeszłam na sztuczne mleko. Lekarz pediatra zalecił 3 krople Vigantolu i teraz jest różniue raz się poci a raz nie. Nie wiem co o tym myśleć......,
      • maggy15 Re: Dawkowanie witaminy D3 28.01.07, 19:42
        Ja gdy moje dziecko miał 1,5 miesiąca trafiliśmy do CDZ na oddział niemowlęcy z
        zapaleniem płuc. Przy pełnej diagnoctyce okazało się ,że dziecko ma zaburzenia
        gospodarki wapniowo-fosforanowej. Karmiłam dziecko piersią więc zalecano poić
        dziecko naprzemiennie /pokarm/woda/ i zakaz witaminy D3. Póżniej regularne
        wizyty w poradni zaburzeń metabolizmu. Gdy wyniki badań się polepszyły
        wprowadziła nam Pani doktor D3 co drugi dzień, jednak zaczęła mu się główka
        strasznie pocić i badania znów były złe. Musieliśmy zrezygnować , ale stosować
        bogatą dietę ale i to nie było łatwe bo jest alergikiem i na wiele pokarmów był
        uczulony. Tak więc wychował się bez witaminy D3 , przebywając dużo na słońcu i
        nie ma krzywicy. Zyczę powodzenia
    • rybka824 Re: Dawkowanie witaminy D3 27.01.07, 13:35
      Moja córka ma 11 miesięcy,lekarz stwierdził że ma krzywe nóżki i kazał zwiększyć
      witamine D3 nawet do 20 kropli.Czy to nie za dużo?
    • 5.siwa Dawkowanie witaminy D3 19.11.08, 13:39
      witam wszystkie mamusie no i tatusiow tez>otoz z tego co wiem
      dawkowanie wit d3 ustala pediatra ale...wyglada to roznie >mi
      zalecono dla 2-mies.corki bo jest karmiona bebilon pepti tylko 1
      krople ale nie wiem do końca czy taka powinna być ta dawka ponieważ
      zauważyłam że zuzka bardziej sie poci przy piciu mleczka>wyczytałam
      również że przy sztucznym karmieniu nie podawać tej wit bo jest jej
      wystarczająca ilość w mleku ale przecież każde jest inne i różni się
      trochę składem...może ktoś z was karmi bebilonem pepti swojego
      maluszka....?
    • uska81 Dawkowanie witaminy D3 26.09.09, 12:00
      rka ma 6miesiecy i lekarka kazała jej dawać od 4go miesiaca dodatkowo prócz
      wita D cebion Multi Zaznaczam ze karmie wyłacznie piersia i jeszcze biore
      feminatalN Stwierdziłam ze za duzo tej witaminy dla dziecka dziecko zachowuje
      sie normalnie , spi je przybiera na wadze Dziwe sie ze takie duze dawki
      zaleca sie dzieciom a przeciez jest lato tyle słońca-i duzo witaminy D3 Ja
      odłoztłam wita D bo stwierdziłam ze za duzo...a dziecko spedza duzo czasu na
      polu Mam nadzieje ze dobrze ronie Prosze o opinie Z góry dziekuje
      • paula10022 Re: Dawkowanie witaminy D3 23.12.09, 10:51
        mam jedną zagłostke. szukałam w internecie i nic nie znalazłam...
        mój syn ma 5 miesięcy i podobno nie przyswaja wit d3 czy to możliwe?
        jeszcze nie robiono mu żadnych badań ale do tego czasu chciała bym
        sie dowiedziec czegoś na ten temat. a lekarz sywierdził to po tym że
        Kacperek nie ma tzw "jąder" w bioderkach a cały czas podaje mu wit 2-
        3 krople według zaleceń naszej pediatry. boje sie troche. a poza tym
        czytałam że z braku wit d3 nie rosną ząbki albo też wychodzą bardzo
        późno a Kacperek zaczą ząbkowac jak skończył 4 miesiące i w tej
        chwili ma już 2ząbki na dole i kolejne na górze sie pokazją. czy to
        możliwe przy braku tej witaminy? nie wiem za bardzo czy do czsu
        badań mam wyjśc z siebie i stanąc obok ze strachu przed jego
        badaniami. prosze o pomoc
    • marcinos4 Dawkowanie witaminy D3 21.09.11, 08:26
      Tutaj według mnie ważne jest to aby wypełniać zalecenia lekarza. Jeśli się stosujemy do jego wytycznych to wtedy nie powinno być żadnego problemu. Zwłaszcza jeśli kupujemy witaminę D3 na receptę to powinniśmy słuchac co do nas mówi lekarz. Moja siostra podaje swojemu małemu tą witaminę i jest zadowolona z efektów smile
      • malgosiek2 Re: Dawkowanie witaminy D3 21.09.11, 18:57
        marcinos4 napisał:

> Tutaj według mnie ważne jest to aby wypełniać zalecenia lekarza.

Tak?
        Jesli bez badań jakichkolwiek jak napisała któraś wyżej nawet do 20 kr.?
        Tylko na podstawie objawów -krzywe nóżki- które wcale w 100% NIE są objawem niedoboru D3.
        Inna zaś napisała, że lekarz bez badań zalecił 6 kr.tylko dlatego, że w czasie karmienia poci się główka, co jest normalne.
        Maluchy potrzebuja na dobę od 400-800 j.m.
        W 1 kr.Devikapu lub Vigantolu jest 500 j.m.
        Podając 6 kr.= 3.000 j.m, a podając zasugerowane 20 kr.=10.000 j.m.
        Pamiętając, że D3 NIE wydala się z organizmu,a kumuluje w nerkach i wątrobie.
        Bardzo"dziękuję"za takiego lekarza/
        Zmieniam go natychmiast wtedy, bo to niedouczenie niestety.

Jeśli się stos
        > ujemy do jego wytycznych to wtedy nie powinno być żadnego problemu. Zwłaszcza j
        > eśli kupujemy witaminę D3 na receptę to powinniśmy słuchac co do nas mówi lekar
        > z. Moja siostra podaje swojemu małemu tą witaminę i jest zadowolona z efektów :
        > )
      • 1mzeta Re: Dawkowanie witaminy D3 21.09.11, 22:13
        "Moja siostra podaje swojemu małemu tą witaminę i jest zadowolona z efektów suspicious )"

Tak ?
        A w jaki sposób jest zadowolona- co ta witamina takiego cudownego powoduje.

Wiesz są lekarze i konowały- ci drudzy właśnie zalecają branie witamin bez sprawdzenia (przy pomocy badań) czy dziecku tych witamin brakuje i potrzebna jest suplementacja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka