jagoda2 20.03.06, 13:28 Może to głupie pytanie, ale jakie mogą być objawy zatok u 3-letnego dziecka? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ika99 Re: zatoki? 20.03.06, 13:47 wcale to nie jest glupie moja corka miala 5 lat i pierwszym objawem byl duszacy kaszel w nocy, na ktory pomagal tylko encorton w tabletkach - steryd, kaszel trwal kilka nocy i powtarzal sie po kilku tygodniach podejrzewali astme, przeszlysmy gabinety alergologa-testy(idealne), laryngolog - migdaly piekne w koncu trafilam do pediatry-pulmunologa ktory zazsugerowal, zeby zrobic przeswietlenie zatok jak bedzie atak kaszlu i wyszla ropa na zzatokach cale ubiegloroczne swieta brala zastrzyki ( za 250zl) i tylko modlilam sie by pomogly bo grozilo corce sciaganie ropy to nie byl koniec leczenia, ale teraz po 2 latach mamy to za soba mam nadzieje,z e cie nie nastraszylam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: zatoki? 20.03.06, 19:26 A ja mojego siedmiolatka pół roku ciągałam po lekarzach, wszystkim wmawiając, że coś z nim jest nie tak...Nic dramatycznego, a jednak: pogarszający się czasami słuch, podkrążone oczy, bóle głowy, coraz bardziej niewyraźna mowa (nosowa, jak przy katarze), poza tym osłabienie i ciągłe zmęczenie. W końcu kolejny laryngolog kazał zrobić prześwietlenie, które wykazało, że zatoki szczękowe ma całkowicie zapchane i jest przewlekły stan zapalny. Właśnie skończyliśmy miesięczne leczenie i mam dziecko jak nowe Odpowiedz Link Zgłoś
sebastianek6 Re: zatoki? 20.03.06, 21:11 Czy ten laryngolog to z Warszawy? Jak tak czy możesz dać namiary. Dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marwierrat Re: zatoki? 16.06.06, 13:09 Teraz_asia, odpisz proszę jak wyleczyłaś swoje dziecko. Mój synek ma te same objawy, na zdjęciu rtg zatok wyszły zawalone ślózówki zatok szczękowych i sitowych. Codziennie suchy kaszel, mowa przez nos, zapchany nos. Marlena Odpowiedz Link Zgłoś
olahabe Re: zatoki? 29.06.06, 11:35 Teraz Asiu!! Z nieba mi spadłaś, bo objawy, które opisujesz, nie dają żyć mnie i mojemu synkowi od pół roku i od zmysłów już odchodziłam, szczególnie przez te oczka sinawe i napadowe bóle głowy. Zrobiliśmy właśnie rtg i też całe szczękowe zawalone. Napisz, proszę, jak się leczyliście i u kogo (zależy skąd jesteś), bo my mamy termin w czd na 29.09 i nie wiem, czy mogę czekać tak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_ol1 Re: zatoki? 21.03.06, 08:21 pytanie nie jest wcale głupie. też mam trzylatka po przejściu "zapalenia zatok". celowo ujęłam to w cudzysłów, bo wg pediatry, która diagnozowała malucha, taki trzylatek nie ma jeszcze wykształconych zatok jak dorosły. u nas stan ten objawiał się wysiąkami ropy przez kanaliki łzowe, ropnym katarem, gardłem z nalotami jak przy anginie. może się do tego dołączyć zapalenie uszu. wcześniej dziewczyny pisały o przypadkach starszych dzieci, u których jak mniemam ropa gromadziła się w zatokach, tak jak u dorosłych. może znajdzie się jakaś mama lekarz, która wyłuszczy nam dokładniej temat, bądź zweryfikuje podane info. ja podaję za naszą pediatrą, ale wiadomo jak często jest, co lekarz to inna opinia Odpowiedz Link Zgłoś
olenka481 Re: zatoki? 21.03.06, 14:54 Mi lekarze mówili że male 3 letnie dziecko nie może chorować na zatoki .Wiecznie córka miała zatkany nosek przerośnięte migdaly usówane w wieku 4 lat ciągłe zapalenie krtani pobyty w szpitalu.Dziś ma 10 lat i ma przewlekły stan zapalny zatok alergie na roztocz kurzu domowego, niedosłuch pogłębiający się ciągły katar i kaszel jest na wziewach.Wszystko wynikiem złego leczenia a właściwie nie leczenia zatok właśnie.Nie dajcie się wpuszczać w maliny. Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Do:sebastianek6 04.04.06, 18:39 Przepraszam, komputer mi walnął i dopiero teraz mam Internet. Laryngolog z Piaseczna, bardzo sensowny, przynajmniej najrozsądniejszy z bodajże pięciu, u których byłam. Niestety, dziś byliśmy na kolejnej wizycie, bo na zakończenie leczenia dostaliśmy IRS do nosa (szczepionkę). Moje dziecko po dwóch dniach brania dostało koszmarnego ropnego kataru, który ciągle się pogarszał. Zrobiłam kolejne prześwietlenie, które wykazało jeszcze gorszy stan zatok, niż na poczatku. Laryngolog stwierdził, że powtarzamy polke antybiotykową od początku (z wymazem z nosa), jak nie pomoże, to syna czeka jednak wycięcie migdała. Podobno u dzieci często trzeci migdał nawet niezbyt przerośnięty, blokuje jednak drożność zatok i ucha, czego nie widać na zdjęciu RTG. Szczerze mówiąc jestem już wykończona nieustającymi komplikacjami zdrowotnymi moich dzieci( Odpowiedz Link Zgłoś
ika99 Re: Do:sebastianek6 10.04.06, 15:30 hej, moja corka tez dostala IRS-19, i tez dostala ropnego kataru, ktory trrwal ok 10 dni, widocznie na zatokach bylo tego wiecej niz sie spodziewalismy ale wszystko samo jej zeszlo z tych zaatok i teraz nie wiem co to katar ja jestem ta szczepionka zachwycona, bo wreszcie po poltora roku cos jej pomoglo Odpowiedz Link Zgłoś
bogusiabj Re: zatoki? 04.04.06, 19:18 Jestem a raczej moje dzicko po tym wszystkim i jeszcze gorzej. Przeszłam alergologa (wymieniłam pościel w domu wszystkim, wyrzuciłam wszystkie kwiatki), mukowiscydozę, "zapalenie płuc", spanie miesiącami na siedząco - tak męczył kaszel. Zrobiłam każde badanie które przyszło lekarzowi do głowy - krztusiec, chlmaydie, wszystkie testy alergiczne - jeździłam po Instytutach w W-wie, Rabce. Trwało to dokładnie 4 lata, zaczęło się we wrześniu, a skończyło 4 lata później w pazdzierniku. Córka w przedszkolu i zerówce była 5 m-cy wciągu 4 lat. Do szkoły poszła 1 września, a 5 już była na zwolnieniu. 15 września miała operację zatok (robilismy tomografię, rtg w przypadku dziecka odpada), jak poszła do szkoły 3 października - to opuściła może 3 dni, bo były jakies kontrole lekarskie. Dosłownie cud. Teraz lekarz powiedział mi, że 90% nocnych kaszli to zatoki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
b-e-a-t-k-a Do teraz_asia 10.04.06, 11:32 Witaj, bardzo prosze Cię o podanie namiarów na tego laryngologa (najlepiej na maila gazetowego), ja mieszkam kolo Piaseczna i szukam, szukam... Dziękuję Serdecznie Beata Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_asia Re: zatoki? 11.04.06, 20:52 Sama nie wiem teraz, kogo ci polecić, bo komplikacje zdrowotne mojego syna nie pozwalają mi na razie stwierdzić, kto ma rację. Niewątpliwie doktor Lipko, który przyjmuje w Trimedzie na ul. Ludowej, jest naprawdę dobrym fachowcem, który pierwszy wpadł na to, że syn ma przewlekłe zapalenie zatok. Ale przyznaje, że po kolejnej dwutygodniowej kuracji antybiotykowej, jaką nam zlecił, zirytowana poszłam do Bondera. Odkryłam, że przyjmuje tam lekarz z Kajetan, bardzo sensowny. Nazywa się Karpiesz. Od razu powiedział, że przy przeroście migdała i tak te infekcje będą ciągle nawracać i trzeba po prostu wyciąć migdał. I w błyskawicznym tempie (kilka dni) wcisnął mnie na wizytę do Instytutu i zakwalifikował na zabieg. Trudno mi na razie ocenić, czy ten pierwszy jest zbyt zachowawczy, czy ten drugi zbyt radykalny) Ale podaję ci obydwu. Odpowiedz Link Zgłoś
monika701 Re: zatoki? 28.06.06, 13:46 Dziewczyny, czy 11 miesieczny maluszek moze miec problem z zatokami? Objawy: kaszel od 4 tygodni, w tym szczegolnie dokuczliwy w nocy (ostatnio mogl juz nawet spac i zaczynalo sie rano dopiero). Od 5 dni goraczka dochodzaca do 40 stopni. Badania krwi i rentgen pluc nic nie wykazaly. Lekarz stwierdzila bakterie w moczu i dala antybiotyk. Od jednego dnia ma zapchany nos ale tak bardzo gleboko, ze chrapie i nie moze oddychac ale nic nie leci. Nie umie tez tego odrzachnac a ja slysze jak mu bulgoce w tym nosie gleboko. Czy moga to byc zatoki? Odpowiedz Link Zgłoś
monika701 Re: zatoki? 28.06.06, 14:43 w dzien slaby albo wcale. Uaktywnia sie w okolicy i podczas spania glownie. Odpowiedz Link Zgłoś