Dodaj do ulubionych

jaki inhalator wybrać?

30.03.06, 16:36
Kochani chciałabym prosić rodziców mających inhalator o pomoc w wyborze.
Podoba mi się z allegro
www.allegro.pl/item94237089_inhalator_ultradzwiekowy_nowy_fabrycznie_zapakow.html#photo
Ale kwota 130 plus przesyłka nie jest dla mnie mała.Byłabym wdzięczna za radę.
Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • agab51 Re: jaki inhalator wybrać? 30.03.06, 16:43
      nie wiem jakie leki chcesz podawać, i na jakie schorzenie, ale ja nie polecam ci
      tego inhalatora.
      w takim inhalatorze nie mozna podawać sterydów!
      np pulmicort jest powszechnie zalecanym sterydem, a nie mozna go podać w takim
      inhalatorze.
    • mtka Re: jaki inhalator wybrać? 30.03.06, 17:20
      inhalator pneumatyczny,z małą maseczką dla dzieci- ten który wybrałaś raczej
      kiepski pomysł
      www.allegro.pl/item94100356__inhalator_mbo_happyneb_1_.html - już
      szybciej coś takiego
    • agab51 Re: jaki inhalator wybrać? 30.03.06, 18:22
      pari , ten polecam. jest super, taki mercedes w swojej klasie. akurat są dwie
      jedna aukcje, nowy ten inhalator jest w cenie powyżej 750zł (bez przesyłki)
      jesli ta cena nie wzrośnie jakoś mocno, a sprzet jest faktycznie na chodzie, to
      jest to okazja. wielka okazja. (taki sam model używa moja córka w mukowiscydozie)
      www.allegro.pl/item94720682_inhalator_pari_turbo_boy.html
      www.allegro.pl/item93495035_inhalator_sprezarkowy_pari_turbo_boy_n.html
      inne są powiedzmy średniej klasy, i niewiele mogę powiedzieć o nich.
      pozdrawiam.
    • przeciwcialo Re: jaki inhalator wybrać? 31.03.06, 09:32
      Za ultradźwiekowy 130 zł to jakas sciema. ja za swój pneumatyczny dałam 220 zł.
      Mam najprostszy model Sun-up kupiony w sklepie medycznym. Kwota zwraca sie z
      nawiążką. A może weź na raty w sklepie medycznym? Bywaja tez w supermarketach-
      w Tesco widziałam za 199 zł a tam na pewno dadza ci na raty.
      • pasik Re: jaki inhalator wybrać? 31.03.06, 10:58
        Przy mały dzieciach odpadają inhalatory ultradźwiękowe.

Również polecam Pari- bo jest genialny, ale kosztuje(mamy Pari turbo boy N)
        Zdarzają się okazje na Allegro,można kupić uzywany- potem wymienic najważniejsze- rurki, maski- to są sprawy groszowe w porównaniu z samym inhalatorem.
        Prędziej myślałabym o zakupie:
        brb.pl/pqqq
        brb.pl/q0yh
        ogólnie czym mniejsza cząsteczka tym lepiej dla wdychającego.

www.securanova.com.pl/ofirmie.html
        zadzwoń do tej firmy, z pewnością daradzą niezobowiązująco
        w wyborze inhalatora.
        Pamiętaj ma starczyć na lata.
        • agab51 Re: jaki inhalator wybrać? 31.03.06, 15:18
          te dwie aukcje PARI na allegro ( podałam linki) moim zdaniem nadal są bardzo,
          bardzo atrakcyjne. oczywiscie w stosunku do ceny nieużywanego. cana 25zł za taki
          sprzęt to przecież SUPEROKAZJA.

acha, Securanowa nie sprzedaje tego modelu, można ten model (oczywiście nowy)
          kupić we Polsce, ale nie w Securanova. uważam, że akurat ta firma jest mooocno
          przereklamowana.
          • zgagusia Re: jaki inhalator wybrać? 31.03.06, 17:39
            sluchajcie, a co takiego genialnego jest w inhalatorach PARI? Mamy inhalator OB
            Medic, mocno juz wyeksploatowany (4 lata czestego uzywania) i powoli rozgladam
            sie za nowym. Mam obawy przed kupnem uzywanego z niewiadomego zrodla -
            niewiadomo ile tak naprawde byl uzywany i ile jeszcze 'pociagnie'... Inhalator
            PARI ma parametry techniczne bardzo zblizone do calej masy innych inhalatorow
            wiec za co 900 zl??? Inhalator OB Medic - przeplyw powietrza 16l/min, wielkosc
            czastek 2,7 mikrometra, oczywiscie do pracy ciagej i kosztuje ok. 200 zl
            Napiszcie o roznicach miedzy PARI a innymi

Aga
            • agab51 Re: jaki inhalator wybrać? 31.03.06, 19:52
              zgagusia, nie znam tego co Ty masz, ani modelu ani typu, i nie twierdzę, że nie
              jest dobry. może właśnie jest dobry, a ja po prostu nie znam go. i wierzę Ci, ze
              mozesz obawiać się zakupu używanego, niewiadomo kto go używał, w jakim
              schorzeniu, jak mocno eksploatował- nic nie wiadomo.
              w mukowiscydozie, czyli chorobie, gdzie inhalaotror jest w użyciu kilka razy
              dziennie, a także i w nocy jest używany, powinien byc najlepszy sprzęt. nam
              polecają dwa: porta neb lub pari.
              porta neb ma nebulizator sidestream. i dlatego nie jest to juz najlepszy w tym
              momencie sprzęt. chociaż sama sprężarka jest bardzo dobra.
              my mamy więc pari. ale zanim go kupiłam dla córki mieliśmy tani, jakiś
              membranowy inhalator i nie wytrzymał roku, własciwie to po 4miesiącach :
              pierdział, śmierdział, i zagrzewał się. żaden sprzet nie wytrzyma takiej
              intensywnosci leczenia! a kropla aereozolu osadzała się na skórze twarzy- na
              nosie, wokół ustek dziecka, na policzkach, córeczka miała wilgotna grzywkę. to
              była kropla, która widać! natomiast gdy kupiliśmy sprzet pari turbo boy
              zobaczyłam natychmiast różnice:
              że to jest delikatniutka migiełka a nie kropla, że czas inhalacji wyraźnie się
              skrócił, że jest cichy i słychać bajkę w telewizji podaczas zabiegu, że jest
              znacznie mniejszy i lżejszy niż ten poprzedni, że ponad rok, i jakoś nie było
              awarii. a nebulizatory ma dostosowane do schorzenia, ba, nawet do leku, jaki
              stosuje się w schorzeniu. to, że jest cichy - wbrew pozorom to wazna cecha, bo
              jednak kilka godzin na dobę siedziec w huku to żadna przyjemność, a w nocy? cała
              rodzina ma być na nogach, bo mała ma inhalację?
              wszystcy w muko używają sprzętu tej firmy, myślę, że to tez o czymś świadczy.
              więc jeśli miałabym kupić jakiś inhalator za 120zł, to wolałabym skorzystać z
              okazji na allegro i licytowałabym, żeby kupić używanego "mercedesa", nawet jeśli
              miałby służyć wyłacznie do leczenia kataru, a nie poważnego schorzenia.
              (to tak jak jeździć nowym maluchem a 5letnim audi- widzisz różnicę???)
              • zgagusia Re: jaki inhalator wybrać? 01.04.06, 08:37
                bardzo dziekuje za odpowiedz.
                Jak podalam inhalator ktorego uzywamy OB Medic ma przeplyw powietrza 16l/min co
                daje czas inhalacji 0.5 ml leku/ min czyli 3 ml inhalujemy 6 min. Dokladnie
                taki czas jak przy PARI. Rozpylacz jest sidestream, daje wielkosc rozpylanych
                czastek 2,7 mikrometra - wielkosc jest wystarczajaca zeby dotrzec do dolnych
                drog oddechowych, dlaczego wiec piszesz ze ten rozpylacz nie jest dobry? Przy
                PARI na jakiejs stronie znalazlam ze wielkosc czastek jest 3.5 mikrometra
                (czyli wieksze). Rozpylacz sidestream tez daje delikatna mgielke nie zadne
                kropelki. Moze chodzi o to ze sidestream po roku trzeba wymienic a ten od PARI
                moze pracowac dluzej?
                Inhalator OB Medic jest glosny - to na pewno jest wada. Ale czy warta 700 zl??!
                (taka jest roznica w cenie miedzy inhalatorami). Moj syn ma astme - bywaja
                kilkutygodniowe okresy kiedy korzysta z inhalatora kilka razy na dobe, sa i
                takie okresy kiedy nie uzywa go wcale.
                Z mercedesem (pisze teraz o samochodzie) to jest tak ze placi sie takze za
                marke, za prestiz - wiem bo mam w bliskiej rodzinie kogos kto jezdzi nowym
                mercem. A komfort, jakosc jazdy jest w gruncie rzeczy taka sama jak w wielu
                samochodach o polowe tanszych.
                Jesli np. w Porta neb sprezarka jest dobra tylko rozpylacz nie bardzo to czy
                nie mozna dokupic do Prota neb rozpylacza od PARI??
                pozdrawiam
                Aga
                • agab51 Re: jaki inhalator wybrać? 01.04.06, 09:12
                  rozpylacz, czyli nebulizator nam zalecają wymieniać co pół roku. i wierz mi,
                  gdybys zobaczyła Sidestream a nebulizatory Pari, czy to LC Star czy LC Plus czy
                  inny model, to na gołe oko widziałabys różnicę. naprawdę to widać. nie rzucam
                  wielkościami cząsteczek, i liczbami, bo nie chce mi się szukać tych parametrów
                  na stronach Pari czy innych i potem to porównywać. ale uwierz mi, że te
                  cząsteczki różnią się wielkościami, i to na oko widać.
                  poza tym w mukowiscydozie zalecane są bardzo specjalistyczne mukolityki, mówię o
                  Pulmozyme, lek wysoce nowoczesny i bardzo drogi, i do tego leku musi być już
                  najlepszy nebulizator. nie dobry, czy dość dobry, my musimy mieć najlepszy.
                  dziecko, które ma już ten lek zalecony powinno używać nebulizatora
                  przeznaczonego do tego leku. a żadna firma, poza Pari, nie ma takiego
                  specjalistycznego sprzętu. podawane są także antybiotyki wziewne. z wiekiem i
                  postępem choroby leków przybywa. w sidestream kropla jest większa i są większe
                  straty leku i nie powinien być uzywany do podawania Pulmozyme (to opinia
                  lekarza). nie ośmieliłabym się też podać TOBI (tobramycyna)- Jedno opakowanie
                  zawierające 56 ampułek, a więc wystarczające na 28 dni leczenia, kosztuje w USA
                  2135 dolarów. Czyli roczny koszt leczenia (sześć 28-dniowych kursów) wynosi 12
                  800 USD (58 000 zł). Ta kwota ulega jeszcze zwiększeniu o opłaty celne i marżę
                  apteczną.
                  Stąd myślę, że są te różnice w cenie, inne ceny są za sprzęty specjalistyczne, a
                  inne za sprzęty do użytku ogólnego.
                  oczywiście, że marka, typ, renoma firmy czy logo- na cenę składa się wiele
                  elementów.

i moja opinia jest wyłącznie opinią uzytkownika, ja nie nakręcam żadnych aukcji,
                  i nie nie namawiam też na wydatki rzędu 700 czy więcej zł, tych, którym az tak
                  specjalistyczny sprzet nie jest potrzebny.
                  (nawiasem mówiąc marzy mi się Pari eFlow rapid, bo ten to jest dopiero
                  nowoczesny, i super, ale też hamuje nas cena tego sprzętu. więc mam co mam, i
                  cieszę się, bo i tak jest BARDZO dobry. )

i niestety nebulizatory, i w ogóle cześci zamienne od Pari pasują tylko do Pari.

• pasik Re: jaki inhalator wybrać? 31.03.06, 20:04
            agab51 napisała:

> te dwie aukcje PARI na allegro ( podałam linki) moim zdaniem nadal są bardzo,
            > bardzo atrakcyjne. oczywiscie w stosunku do ceny nieużywanego. cana 25zł za tak
            > i
            > sprzęt to przecież SUPEROKAZJA.

ano jest

> acha, Securanowa nie sprzedaje tego modelu, można ten model (oczywiście nowy)
            > kupić we Polsce, ale nie w Securanova. uważam, że akurat ta firma jest mooocno
            > przereklamowana.

Kiedy ostatnio do nich dzwoniłam mieli mieć nowe na stanie.

Kontaktowałam się z kilkoma firmami sporwadzającymi Pari- każdy pośrednik mi coś doradził a byłam, w temacie inhalatorów całkowcie zielona.
            Nikt mi nie potrafił sensownie doradzić- ani laryngolog, alergolog, pulmunolog.

Nie uważam że Securnova jest jakaś hiper,super.Mi akurat doradzili na poziomiesmile
    • martheatre Re: do agab51 31.03.06, 20:35
      Mam małego (4lata) astmatyka w domu i od dwóch lat ma podawany Serevent,
      Flixotide, Berodual. Dopiero po wizycie w szpitalu (mykoplazma), gdzie od innych
      rodziców (głownie dzieci z myko) dowiedzieliśmy się o inhalatorach i tym, jaką
      rolę może on pełnić równiez w leczeniu naszego syna, MYŚLIMY O ZAKUPIE. jetseśmy
      kompletnie ogłupieni ilością specyfikacji, danych technicznych. Twardo stoi Pani
      za Pari. My już byliśmy zdecydowani na Medel Pro i... Czy nam jest rzeczywiście
      potrzebny sprzęt Pari, czy to sprzęt dla dzieci ciężej chorych, wymagających
      bardziej profesjonalnego sprzętu. A jeśli Pari to za co dopłacam 350 złotych (w
      porównaniu z Medel Pro)? Sprzętu używanego na pewno nie kupię. Dziękuję z góry
      za pomoc i cierpliwość.
      • agab51 Re: do agab51 31.03.06, 21:09
        twardo stoję za pari, bo znam ten sprzęt od najlepszej strony. i to była
        odpowiedź do Zgagusi, która pytała mnie, czym różni się, oprócz ceny, od jej
        inhalatora, od innych inhalatorów. więc nie wiedząc nic o jej inhalatorze, ale
        znając inny, tani, to różni się wydajnością, wielkością kropli, emitowanym
        hałasem i awaryjnością. jest mały i lekki (to wazne dla tych, którzy mają częste
        inhalacje, nawet u "cioci na imienianach" siedzą i wdychają leki)
        używany pari jak widać na allegro można okazyjnie trafić.

ale przeciez jesli ktoś chce kupić nowy, to niech kupi, byle nie ultradźwiękowy
        i nie najtańszy- to moja rada.
        chociaż faktycznie wiele zależy od użytkowania, intensywności leczenia.
        i u nas u nas tańszy absolutnie nie sprawdził się.
        pozdrawiam, zdrówka życzę dla dzieci i wszystkiego dobrego.
        • martheatre Re: do agab51 31.03.06, 21:20
          Nie kupie najtańszego, bo jednak mam podawć przez inhalator leki, a nie sól
          fizjologiczną. Wiem, że ultradźwiekowy odpada, gdyz nie adaje sie do sterydów.
          Drążę temat bo 700 złotych to dużo, ale i 350 nie chcę wyrzucać w błoto.
          Używanego boję sie kupić, chcę sprzęt nowy i na gwarancji. Prześpię się z tym,
          może mnie oświeci. Dziękuję za opinię i poświęcenie mi chwilki czasu. Zdrówka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka