Dodaj do ulubionych

czy może stać?

10.04.06, 17:18

Mój Kacper 27 skończy 6 miesięcy.I nie chce siedzieć tylko stać.Podciągany do
pozycji siedzącej wstaje na nóżki i zaczyna skakać.Jak siedzi to pręży się że
chce stać.A jak stoi to jest zadowolony.Czy to nie za wcześnie?
I jeszcze jedno.Czy może siedzieć w krzesełku do karmienia,które ma nie
rozkładane oparcie?
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: czy może stać? 10.04.06, 17:53
      siedziec może, oczywiście dobrze podparty i nie cały dzieńsmile Stać tez może: jak
      sam wstaniesmile Nie martw się. Moje dziecię samo stanęło jak miało 7 miesięcy.
    • de_ogon Re: czy może stać? 21.04.06, 13:41
      Moje dziecię też było takim przypadkiem. Gdy miał ok. 5 miesięcy bardzo się
      martwiliśmy, bo leżąc na brzuchu nawet nie próbował podnosić głowy. Leżąc na
      wznak też niewiele działał, o próbach siedzenia nie było nawet mowy. Poszliśmy
      z młodym do neurologa, a on nam nato że ten typ tak ma i zapewne zaraz wstanie.
      I rzeczywiście w wieku ok. 7 miesięcy wstał (siedzieć wówczas nie umiał), a gdy
      miał 10 - to już chodził (ominął cały etap raczkowania). Samodzielnie siedzieć
      nauczył się zaś dopiero grubo po pierwszych urodzinach.
      Pozdrowiństwa
      • monisia98 Re: uważaj !! 21.04.06, 15:28
        Mnie lekarka przestrzegała przed tym aby dziecko tak szybko wstawało - prowadzi
        to nadmiernego obciążenia stawów i w konsekwencji może doprowadzić to
        wykrzywienia nóżek i próblemów w prawidłowym chodzeniu - także nam zabroniła
        kategoryczni aby mała stawała tak szybko- miałam to samo nie siedziała a juz
        stała - kości dziecka sa jeszcze w tym okresie bardzo słabe i wiotkie bardzo
        łatwo jest dobrowadzić je do wykrzywienie. Takze ja zdecydowanie odradzam.
        • anatemka Re: uważaj !! 21.04.06, 15:33
          ortopeda dziecięcy, na moje pytanie, czy nie za wcześnie mały wstaje/w wieku 7
          miesięcy/ odpowiedział: nie, nie za wcześnie, dziecko moze stać gdy samo
          wstaje. Ma jak widac wystarczajaco silne mieśnie i stawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka