Dodaj do ulubionych

anemia u niemowlaków

29.04.06, 19:06
moja Ola bardzo mało przybrała na wadze bo w ciągu 3 tygodni zaledwie 350g,
pielęgniarka powiedziała, że u niemowlaków czasami występuje anemia, proszę
powiedzcie jakie są objawy takiej anemii??
Obserwuj wątek
    • marty_75 Re: anemia u niemowlaków 29.04.06, 22:22
      Cześć, wcale nie przybrała mało, 120g tygodniowo to norma. Moja Marysia ma
      anemię, z którą walczymy już kilka miesięcy. Okazało się po morfologii zleconej
      przez pediatrę w 4 miesiącu. Zaniżone ma hemoglobinę, hematokryt i żelazo.
      Zewnętrznych objawów, jak bladość powłok skórnych, śluzówek nie ma. Wręcz
      przeciwnie, jest rumiana, radosna, pulchniutka. Jeżeli coś Cię niepokoi, to
      zapytaj lekarza.
      Pozdrawiam.
      Marta
    • jolzeid Re: anemia u niemowlaków 29.04.06, 22:26
      hej są różne rodzaje anemii, np. twoja Ola może mieć niski poziom żelaza we
      krwi, mój synek przez 4 miesiące przyjmował dodatkowe żelazo teraz tez ma niskie
      ale już nie tak.Innych objawów nie było. Najlepiej jak masz jakieś przeczucia to
      idz do pediatry i poproś o skierowaniena badanie krwi. Wiem że jak ja byłam mała
      to 2 razy byłam w szpitalu z objawali anemii jako niemowlak (a uwielbiałam
      jeść). Przy anemii wystepije ospałość, senność, osłabienie.Wycieńczenie i
      bladość skóry są typowymi objawami anemii, ale prawidłowa masa ciała i
      prawidłowy kolor też nie wykluczają anemii. Zajżyj na :
      www.evi-med.pl/?main=slownik lub www.resmedica.pl/rmart0018.html
      • blesa1 A co ma jeść matka żeby dziecko nie miało anemii? 29.04.06, 22:33
        Wiecie coś? Jedzonko z dużą zawartością żelaza?
        • ninkasz Re: A co ma jeść matka żeby dziecko nie miało ane 29.04.06, 23:23
          jajka, watrobke, czekolade, kakao, orzechy. nie wszystko mozesz jesc karmiac
          piersia. ale jesli dziecko juz ma anemie to nie wystarczy ze matka bedzie jadla
          produkty zawierajace zelazo. dziecko musi je tez dostawac.
          • blesa1 Re: A co ma jeść matka żeby dziecko nie miało ane 29.04.06, 23:24
            Powinnam więc sprawdzić czy ma anemię i zrobić dziecku badania? Żadnych objawów
            nie widzę, ale sama nie odżywiam się jak należy, bo zwyczajnie nie mam na to
            czasu... sad jak pewnie większość młodych matek...
    • ninkasz Re: anemia u niemowlaków 29.04.06, 23:25
      moj synek ma anemie - najpierw mial zapalenie pecherza i po tym anemie to w
      takich przypadkach norma. gdyby nie pokazaly tego wyniki badan to bym nie
      zauwazyla poniewaz nie ma zadnych typowych objawow.
    • mika_p Re: anemia u niemowlaków 30.04.06, 00:39
      U niemowlaków występuje nawet anemia fizjologiczna - poszukaj w internecie
      informacji na ten temat. Na przykład na F.Kamrienie piersią, kiedfyś tam
      podawałam linki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka