joanon 29.04.06, 19:06 moja Ola bardzo mało przybrała na wadze bo w ciągu 3 tygodni zaledwie 350g, pielęgniarka powiedziała, że u niemowlaków czasami występuje anemia, proszę powiedzcie jakie są objawy takiej anemii?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marty_75 Re: anemia u niemowlaków 29.04.06, 22:22 Cześć, wcale nie przybrała mało, 120g tygodniowo to norma. Moja Marysia ma anemię, z którą walczymy już kilka miesięcy. Okazało się po morfologii zleconej przez pediatrę w 4 miesiącu. Zaniżone ma hemoglobinę, hematokryt i żelazo. Zewnętrznych objawów, jak bladość powłok skórnych, śluzówek nie ma. Wręcz przeciwnie, jest rumiana, radosna, pulchniutka. Jeżeli coś Cię niepokoi, to zapytaj lekarza. Pozdrawiam. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
jolzeid Re: anemia u niemowlaków 29.04.06, 22:26 hej są różne rodzaje anemii, np. twoja Ola może mieć niski poziom żelaza we krwi, mój synek przez 4 miesiące przyjmował dodatkowe żelazo teraz tez ma niskie ale już nie tak.Innych objawów nie było. Najlepiej jak masz jakieś przeczucia to idz do pediatry i poproś o skierowaniena badanie krwi. Wiem że jak ja byłam mała to 2 razy byłam w szpitalu z objawali anemii jako niemowlak (a uwielbiałam jeść). Przy anemii wystepije ospałość, senność, osłabienie.Wycieńczenie i bladość skóry są typowymi objawami anemii, ale prawidłowa masa ciała i prawidłowy kolor też nie wykluczają anemii. Zajżyj na : www.evi-med.pl/?main=slownik lub www.resmedica.pl/rmart0018.html Odpowiedz Link Zgłoś
blesa1 A co ma jeść matka żeby dziecko nie miało anemii? 29.04.06, 22:33 Wiecie coś? Jedzonko z dużą zawartością żelaza? Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: A co ma jeść matka żeby dziecko nie miało ane 29.04.06, 23:23 jajka, watrobke, czekolade, kakao, orzechy. nie wszystko mozesz jesc karmiac piersia. ale jesli dziecko juz ma anemie to nie wystarczy ze matka bedzie jadla produkty zawierajace zelazo. dziecko musi je tez dostawac. Odpowiedz Link Zgłoś
blesa1 Re: A co ma jeść matka żeby dziecko nie miało ane 29.04.06, 23:24 Powinnam więc sprawdzić czy ma anemię i zrobić dziecku badania? Żadnych objawów nie widzę, ale sama nie odżywiam się jak należy, bo zwyczajnie nie mam na to czasu... jak pewnie większość młodych matek... Odpowiedz Link Zgłoś
ninkasz Re: anemia u niemowlaków 29.04.06, 23:25 moj synek ma anemie - najpierw mial zapalenie pecherza i po tym anemie to w takich przypadkach norma. gdyby nie pokazaly tego wyniki badan to bym nie zauwazyla poniewaz nie ma zadnych typowych objawow. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: anemia u niemowlaków 30.04.06, 00:39 U niemowlaków występuje nawet anemia fizjologiczna - poszukaj w internecie informacji na ten temat. Na przykład na F.Kamrienie piersią, kiedfyś tam podawałam linki. Odpowiedz Link Zgłoś