02.05.06, 00:16
jak leczy się w Polsce noworodki z wrodzoną niedoczynnością tarczycy?i
gdzie?dlaczego niełatwe jest rozpoznanie przecież jest test Gutrie i juz ok
10-tej doby wiadomo że jest za mało hormonu, tzn. tyroxyny.i można juz
rozpoczać podawanie leku.kiedy sie zauważy że dziecko się gorzej rozwija to
już może byc za póżno a konsekwencje są tragiczne.Ja urodziłam dziecko z
niedoczynnościa w Wielkiej Brytanii i już od 15-tej doby życia otrzymuje
Tyroxynę. W tej chwili ma 12 tygodni i rozwija się wspaniale,bardzo duzo sie
uśmiecha ,śmieje na głos,gaworzy,już od kilku tygodni podnosi i utrzymuje
główkę wysoko.Co 4 tyg.mamy kontrole w klinice endokr.w Londynie.Aż boję się
pomyśleć co by było gdybym urodziła w Polsce skoro trzeba czekać na objawy.
Obserwuj wątek
    • helutka2006 Re: Tarczyca 26.05.06, 13:45
      droga summerfield, czy mozesz mi powiedziec jakie sa objawy tarczycy u
      niemowlaka? moja córka ma 5 tygodni i ponoc niepokojacym objawem jes to ze
      czesto wystawia jezyczek. gdzie mozna znalezc jakies info?
    • kajami1 Re: Tarczyca 26.05.06, 14:06
      Nie bardzo wiem jak to jest teraz, ale jak rodziłam synka to w drugiej dobie
      życia miał braną krew ze stópki w kierunku hipotyreozy (jest naklejka w
      książeczce zdrowia z numerem próbki). Ponieważ wynik był bardzo niepokojący
      (błąd pobrania!) po 4-5 dniach dostałam telegram z informacją, że natychmiast
      mam się zgłosić do najbliższego szpitala dziecięcego do endokrynologa.
      Zostałam przyjęta bez kolejki, dziecku pobrano ponownie badania i natychmiast
      zlecono podawanie hormonów tarczycy.
      Gdy wyniki badań okazały się prawidłowe lekarz zlecił odstawienie hormonów.
      Poziom TSH, fT3 i fT4 kontrolowałam jeszcze 2 razy.
      • mami7 Re: Tarczyca 26.05.06, 14:12
        W Polsce robi się dzieciom zaraz po urodzeniu, no może w drugiej dobie, badania
        przesiewowe, włąśnie na okolicznośc wrodzonej niedoczynności tarczycy.
        W książeczce macie wbite pieczątki. Jesli wyniki są złę, wątpliwe, dostaje się
        papierek do domu i kontroluje badania. Ewentualnie leczy itd, itp.

Ale problem niedoczynności może dotyczyć dzieci i w późniejszym wieku, a wtedy
        już niestety jak z każdą chorobą, rozpoznaje się ją na podstawie objawów.

• 5_monika Re: Tarczyca 26.05.06, 14:13
        zgadza się.Kilka latemu u mnie też pobierano staddardowo od dziecka krew na
        hipotyreozę(wklejka z numerem).
    • olczam Re: Tarczyca 26.05.06, 20:33
      Cierpię na niedoczynność tarczycy. Z tego powodu juz w szpitalu po porodzie
      pediatra poleciła mi skontaktować się z endokrynologiem nie czekając na wyniki
      testu przesiewowego. Nie kazała czekać na żadne niepokojące objawy!
      Endokrynolog także nie doszukiwała się niepokojacych objawów, tylko zleciła
      badania tsh, ft3 i ft4.
      Pozdr.
    • patyczako do summerfield 27.05.06, 01:20
      tak sie sklada ze pracuje w takim osrodku przesiewowym w polsce (chwilowo na
      wychowawczym) i moge cie zapewnic ze w u nas w kraju wcale nie czeka sie na
      objawy wrodzonej niedoczynnosci tarczycy gdyz wtedy dziecko jest juz skazane na
      ciezki niedorozwoj do konca zycia... w 3-5 dobie zycia robi sie testy
      przesiewowe i na ich podstawie okresla czy dziecko jest zdrowe czy nie... przy
      wszelkich podwyzszonych poziomach badanie sie powtarza tzw. druga bibula a przy
      poziomie TSH na bibule powyzej 35 dziecko jest natychmiast kierowane do
      endokrynologa - wiecej o tych badaniach mozna poczytac na: przesiew.imid.med.pl
      • patyczako Re: do summerfield 27.05.06, 18:54
        a jeszcze jedno summerfield pisze o tescie Gutriego ale prawda jest taka ze nie
        dotyczy on niedoczynnosci tarczycy ale fenyloketonurii a poza tym od dwoch lat
        juz sie go nie wykonuje gdyz zastapil go bardziej dokladny test
    • patrycjaplb Re: Tarczyca 22.06.06, 20:05
      no i co z tego ja mam 13 lat choruje na tarczyce od 5 lat przymuje tabledy i
      tyje i tyje chetnuch zapszam na gadu 7433062
      • siwa262 Re: Tarczyca 03.01.07, 20:19
        cześć moja córka ma 2 latka i cierpi na niedoczynność od ponad roku w szpitalu
        na badaniach przesiewowych wyszło wszystko ok jak maiła pół roku przestała
        przybierać na wadze wtedy ważyła 7 kg a teraz 9.900 wiec ciągle dużo za mało
        bierze hormon letrox i niestety niby się normuje hormon ale masa ciała jest
        ciągle mała przybrała w ciągu 3 mie. 150gram wiec nie wiem co już robić je
        ładnie i nie przybiera może ktoś mi pomoże mój mail sylwia_jaw@interia.pl
    • 789d Re: Tarczyca 09.01.07, 00:14
      W tekście na temat niedoczynności tarczycy u noworodków przeczytałam,że badania
      przesiewowe powinny być zrobione najwcześniej w 73 godzinie, a optymalnie w 5
      dobie życia dziecka(patrz
      www.mediweb.pl/medicaltest/wyswietl.php?id=637). Natomiast mojemu synkowi
      pobrano krew w 3 dobie (rano w dniu wypisu ze szpitala) - na ile wiarygodne może
      być badanie zrobione za wcześnie? To pytanie retoryczne - uważam, że takie
      badania w ogóle nie są wiarygodne... Dodam jeszcze, że synek pani która leżała
      ze mną w pokoju też miał pobraną krew w 3 dobie, więc nie sądzę żeby był to
      przypadek odosobniony.
    • kontakt.praca Tarczyca 16.01.07, 14:05
      cyt.art.: "...skonsultuj się z lekarzem. Poproś, żeby sprawdził, czy nie są to
      objawy niedoczynności tarczycy".
      A to DOBRE! to my mamy studiowac medycyne i podpowiadac lekarzom co maja
      robic???? Zauwazylam ze wlasnie coraz wiecej lekarzy czeka na masza
      podpowiedz...
      TO SKANDAL!
      • magzas Re: Tarczyca 07.02.07, 00:35
        W Polsce od 7 lat prowadzi się przesiewowe badania noworodków. Moja druga córka
        miała robione badania w 3 dobie życia. Po tygodniu otrzymaliśmy wezwanie do
        szpitala jej TSH wynosiło 101. W 10 dobie życia wzrosło do 168. Zostało
        zastosowane leczenie tyroxyną. Po 10 dniach TSH spadło do 13. Obecnie ma 1,5
        roku wazy ok 10 kg. Jest mała jak na swój wiek nosi ubranka od 9-12 miesięcy.
        Jeszcze nie mówi tzn sylaby tak ale "mama" kierowane do mnie nie
        usłyszałam.Rozumie wszystko, wie do czego klucze służą, telefon, umie budować
        wieże z klocków. Potrafi bawić się w "a kuku", robi pa pa. Rozwojem umysłowym
        się nie martwię na dzień dzisiejszy jest w miarę ok a niektóre dzieci tez późno
        zaczynają mówić.
    • dystrybutor5 Tarczyca - profilaktyka 18.06.07, 14:35
      W tekście o profilaktyce nie wspomniano o innych żródłach jodu. Przy
      niedoczynności tarczycy warto skonsultować z lekarzem stosowanie leczniczej,
      najbogatszej w jod zabłockiej soli i solanki termalnej Siła Serca do kąpieli
      oraz uzupełniania nawilżaczy powietrza w sypialni w zabłocką mgiełkę solankową
      Siła Serca stosowaną również do inhalacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka