Dodaj do ulubionych

Pytanie o otovent

05.05.06, 09:58
Mam kilka pytań dot. otowentu, niestety nie mogę znaleźć takich informacji.
Jak często wymienia się balonik ?
Czy kiedy dziecko ma niewielki przeżroczysty katar, który wiąże się z
dmuchaniem nosa nie ma problemu ze stosowaniem otoventu ? Lekarz nic nie
mówił o przeciwskazaniach.
Dziękuje
Obserwuj wątek
    • olga721 Re: Pytanie o otovent 05.05.06, 14:32
      Ja zmieniam balonik raz w tygodniu. W balonikach masz ulotkę, w której jest
      napisane, żeby zmieniać po chyba po 10 dmuchnięciach, ale nasza pani doktor
      powiedziała, żeby zmieniać po ok. 4 dniach. Niestety jeden balonik kosztuje ok.
      10 zł. wiec nie będę się wygłupiać i zmieniać co chwilę. Moje dziecko bardzo
      fajnie dmucha (5 lat) i nawet raz powiedział, że poczuł jak odtyka się jemu
      ucho. Wydaje mi się, że nawet przy lekkim katarze bez sensu jest dmuchanie,
      bo "zasmarka" cały balonik. Moje dziecko nie ma kataru a i tak przy mocnym
      dmuchnięciu wychodzą mu kozy z nosa.
      Jeszcze jedno, najlepiej przeczytaj ulotkę zamieszczoną w opakowaniu, bo tam
      jest sporo przeciwwskazań, np. zapalenie ucha itp. Poza tym, my dodatkowo po
      nadmuchaniu balonika wpuszczamy to powietrze z powrotem do noska i w tym czasie
      synek przełyka ślinkę - to też zalecenie naszej laryngolog.
      Trzymam kciuki. Powodzenia.
      • funiak1 Re: Pytanie o otovent 05.05.06, 19:01
        dziękuje za odpowiedź. Ciekawa jestem ile razy dmuchacie w balonik za każdym
        razem ?
        • olga721 Re: Pytanie o otovent 08.05.06, 09:14
          Staramy się dmuchać dwa lub trzy razy każdą dziurkę. Robimy to na przemian
          najpierw np. dmuchamy lewą a później prawą i znów wracamy do lewej. Zawsze
          proszę go żeby mocno nabrał powietrza do buzi i wydmuchał je noskiem do
          balonika. Synek dmucha z całej siły i cieszy się jak nadmucha duży balonik.
          Zależy jemu żeby mocno dmuchać, bo zrobiliśmy sobie z tego zabawę. Pani doktor
          mówiła, żeby dmuchać do wielkości jednego grejpfruta ale on chce bić rekordy i
          zawsze pyata się "no i ile tym razem nadmuchałem grejpfrutów?"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka