aniapyka 08.05.06, 16:59 witam mamuski! czy ktores z waszych dzieci przechdzi lub przechodzilo wiotkosc krtani? moj maly niestety to ma i meczy sie biedactwo a ja nie moge na to patrzec. kiedy minelo to waszym dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lentylek Re: wiotkosc krtani 08.05.06, 17:20 Witam moja córeczka tez to miała w ty roku kńczy 3 latka i już nic nie słychać ale mi lekarz powidziała ze całkiem to zaniknie do 4/5 roku życia>Pozdrawiam Monika mama wiki i kuby Odpowiedz Link Zgłoś
szeko Re: wiotkosc krtani 08.05.06, 18:07 generalnie jest tak ze wszystkie niemowlaki maja wiotka krtan wiotkosc kratni polega na nadmiernej wiotkości rusztowania chrząstek krtani, co jest wynikiem niedojrzałości mięśni i nerwów. z tego co wiem leczenie nie jest wymagane i świst krtaniowy u większości dzieci ustępuje samoistnie w okresie 6-12 miesięcy (kiedy nastepuje pionizacja czyli siadanie i stanie) jest to spowodowane wzrostem krtani i zwiększeniem napięcia chrząstek. dopiero jeżeli świst nie ustępuje po 12 miesiącu wskazana jest konsultacja laryngologiczna. W wyjątkowych przypadkach dziecko może wymagać korekcji chirurgicznej. wiec chyba wszystko z Twoim dzieckiem ok jedne po prostu bardziej harcza inne mniej ale to jest czysta fizjologia i urok niemowlakow Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: wiotkosc krtani 08.05.06, 20:37 Mój synek ma 11 miesięcy i już praktycznie nie słychać charczenia.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
natihol198213 Re: wiotkosc krtani 17.10.13, 00:29 witam u mnie podobny klopot , moja mala ma 5 tyg i od 3 tyg zycia dziwnie sie dusi , ma czasem klopot z odbiciem , swiszczacy oddech , kwiczy jak osiolek i najczesciej wlasnie zdarza sie to w nocy i nad ranem ! najdziwniejszew jest to ze lek w Holandii mowia ze to norma u malych dzieci i ze nic jej nie grozi ... zwracam sie do Was mamuski o info , jak zapobiec temu ? bo ponoc sie wiotkosci nie leczy , ale napewno Wy jako doswiadczone mamy , macie jakies swoje sposoby by pomoc maluszkowi meczy sie moja mala strasznie , spac sie nie da , martwie sie o nia z dnia na dzien ... a nic nie ustaje ! Odpowiedz Link Zgłoś
busia177 Re: wiotkość krtani 17.10.13, 19:34 Witam, córce wiotkość przeszła dopiero w wieku 18 miesięcy. Przez blisko 12 miesięcy nie musiałam pochylać się nad jej łóżeczkiem i nasłuchiwać, czy śpi. Chrapała wyjątkowo głośno. Pamiętam, że przez pierwsze 6 miesięcy ludzie odwracali się za naszym wózkiem, gdyż dochodziły z niego specyficzne odgłosy. Aktualnie córka ma 4 lata, wiotkość przeszła, ale.... Zauważyłam, że krtań jest najbardziej wrażliwą i podatną na wszelkie infekcje częścią jej dróg oddechowych. Do tej pory, pomimo usunięcia 3-migdała pochrząkuje, łapie często chrypki. Ot, taka jej uroda. Odpowiedz Link Zgłoś