Dodaj do ulubionych

wiotkosc krtani

08.05.06, 16:59
witam mamuski! czy ktores z waszych dzieci przechdzi lub przechodzilo
wiotkosc krtani? moj maly niestety to ma i meczy sie biedactwo a ja nie moge
na to patrzec. kiedy minelo to waszym dzieciom?
Obserwuj wątek
    • lentylek Re: wiotkosc krtani 08.05.06, 17:20
      Witam moja córeczka tez to miała w ty roku kńczy 3 latka i już nic nie słychać
      ale mi lekarz powidziała ze całkiem to zaniknie do 4/5 roku życia>Pozdrawiam
      Monika mama wiki i kuby
    • szeko Re: wiotkosc krtani 08.05.06, 18:07
      generalnie jest tak ze wszystkie niemowlaki maja wiotka krtan
      wiotkosc kratni polega na nadmiernej wiotkości rusztowania chrząstek krtani, co
      jest wynikiem niedojrzałości mięśni i nerwów.

z tego co wiem leczenie nie jest wymagane i świst krtaniowy u większości
      dzieci ustępuje samoistnie w okresie 6-12 miesięcy (kiedy nastepuje pionizacja
      czyli siadanie i stanie) jest to spowodowane wzrostem krtani i zwiększeniem
      napięcia chrząstek.

dopiero jeżeli świst nie ustępuje po 12 miesiącu wskazana jest konsultacja
      laryngologiczna. W wyjątkowych przypadkach dziecko może wymagać korekcji
      chirurgicznej.

wiec chyba wszystko z Twoim dzieckiem ok smile

jedne po prostu bardziej harcza inne mniej ale to jest czysta fizjologia i urok
      niemowlakow
    • gusia210 Re: wiotkosc krtani 08.05.06, 20:37
      Mój synek ma 11 miesięcy i już praktycznie nie słychać charczenia.Pozdrawiam.
    • natihol198213 Re: wiotkosc krtani 17.10.13, 00:29
      witam smile u mnie podobny klopot , moja mala ma 5 tyg i od 3 tyg zycia dziwnie sie dusi , ma czasem klopot z odbiciem , swiszczacy oddech , kwiczy jak osiolek i najczesciej wlasnie zdarza sie to w nocy i nad ranem ! najdziwniejszew jest to ze lek w Holandii mowia ze to norma u malych dzieci i ze nic jej nie grozi ... zwracam sie do Was mamuski o info , jak zapobiec temu ? bo ponoc sie wiotkosci nie leczy , ale napewno Wy jako doswiadczone mamy , macie jakies swoje sposoby by pomoc maluszkowi uncertain meczy sie moja mala strasznie , spac sie nie da , martwie sie o nia z dnia na dzien ... a nic nie ustaje !
      • busia177 Re: wiotkość krtani 17.10.13, 19:34
        Witam, córce wiotkość przeszła dopiero w wieku 18 miesięcy. Przez blisko 12 miesięcy nie musiałam pochylać się nad jej łóżeczkiem i nasłuchiwać, czy śpi. Chrapała wyjątkowo głośno. Pamiętam, że przez pierwsze 6 miesięcy ludzie odwracali się za naszym wózkiem, gdyż dochodziły z niego specyficzne odgłosy.
        Aktualnie córka ma 4 lata, wiotkość przeszła, ale....
        Zauważyłam, że krtań jest najbardziej wrażliwą i podatną na wszelkie infekcje częścią jej dróg oddechowych. Do tej pory, pomimo usunięcia 3-migdała pochrząkuje, łapie często chrypki. Ot, taka jej uroda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka